Hebban vandaag

Community /

Dit was de Reading Challenge van 2020!

door Hebban Crew 63 reacties
2020 mag officieel de boeken in als een van de raarste jaren. Toch zijn we dapper door blijven lezen voor de Hebban Reading Challenge dit jaar en kunnen we terugkijken op een mooie twaalf maanden, qua leesgedrag in ieder geval. Welke boeken vinkten we het vaakst af en in welke genres lazen we het meest? En heb jij jouw 'Mijn leesjaar'-overzicht al gevonden?

Ons leesjaar

Het jaar 2020 verbrak alle records van de voorgaande Hebban Reading Challenge-jaren. Zo eindigde 2019 met 8.000 deelnemers, en hebben we er dit jaar bijna 14.000 gehad. Dat aantal blijft zelfs in de laatste dagen groeien, want je kunt je gelezen boeken met terugwerkende kracht aanvinken voor 2020. Daar zit een groot voordeel aan, want zo ontvang je alsnog een mooi overzicht in 'Mijn leesjaar'.

Schrijf je alsnog in voor de Hebban Reading Challenge 2020

Ook ons aantal gelezen boeken is flink gestegen afgelopen jaar. Waar we in 2019 in totaal bijna 230.000 boeken lazen, zijn dat er in 2020 ongeveer 310.500 geweest, een groei van 35%. Toch kunnen we zien dat de coronamaatregelen en lockdowns hun tol hebben geëist van onze concentratie, want het aantal deelnemers steeg met maar liefst 75% – naar verhouding lazen we dus minder. Hieronder vind je een overzicht van onze gelezen boeken per maand (startend vanaf maart):

Schrijf je nu in voor de Hebban Reading Challenge 2021


Top 4 gelezen boeken per genre

Wat zijn we allemaal dol op lijstjes! Tijdens de maandelijkse updates gaven we telkens de top 4 gelezen boeken van alle genres, maar voor dit jaaroverzicht splitsen we het uit per genre. Het zal vast niemand verbazen dat de absolute winnaar van 2020 Zon van Lucinda Riley is. Het boek verscheen op 18 februari en stond van maart tot en met december op de eerste plaats in de top 100 gelezen boeken voor de Hebban Reading Challenge. Het boek loopt bijna 470 lezers voor op de nummer 2, Het bloemenmeisje van Anya Niewierra.

Bekijk de top 100 gelezen boeken


Literatuur en romans


Feelgood


Thrillers


Non-fictie


De overige genres

Verderop in de top 100 zijn ook enkele andere genres terug te vinden. Zo wordt Young Adult vertegenwoordigd door De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins, een prequel voor haar populaire 'Hongerspelen'-reeks. Ook zijn de kinderboeken terug van weggeweest dankzij De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy. Helaas blijven fantasy en sciencefiction buiten de top 100 gelezen boeken vallen.


De meest gelezen genres

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Het meest gelezen genre in 2020 is dat van de thriller, met een aandeel van 50-54% van het totaal. Dit wordt opgevolgd door de romans, waarbij vermeld moet worden dat literatuur en feelgood hier wel zijn samengevoegd. Het laagste aandeel voor romans was 37% in februari, het hoogste 42% in juli. De non-fictie is het hele jaar vrij stabiel gebleven, tussen 6-7% aandeel, met alleen een dip aan het begin van het jaar. De kinderboeken verdwenen in de maanden juli tot en met oktober, maar wisten weer een plekje te veroveren in november en december. Ook Young Adult verdween even uit de top 100 gelezen boeken voor de Hebban Reading Challenge, van april tot en met juni.


De Hebban Reading Challenge op sociale media

Het leukste aan de Hebban Reading Challenge is wel dat je je leeservaringen kunt delen. Door de hashtag #HebbanReadingChallenge toe te voegen aan je sociale media-post op Instagram, Facebook of Twitter, kunnen mensen jouw bericht makkelijk vinden. En jij kunt berichten van anderen ook vinden! Hieronder delen we een aantal prachtige foto's van mensen die gedurende het jaar bezig zijn geweest met hun leesuitdaging.

Bekijk de hashtag op Instagram voor inspiratie

Klik op de afbeelding om naar het account te gaan


Inschrijven voor 2021

Ben jij helemaal klaar voor het nieuwe jaar, met een gloednieuwe stapel boeken die erom smeekt gelezen te worden? Dan heb je vast ook onze reeks 'Verwacht in het voorjaar van 2021' voorbij zien komen en je verlanglijst gemaakt. Met zulke goede voornemens kun je maar één ding doen: je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge van 2021. Dat doe je hier.

Hieronder vind je een aantal tips om je leeservaring in 2021 nóg leuker te maken. Doe jij (weer) mee?

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban ook aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was de Reading Challenge van 2020!