Hebban vandaag

Community /

Dit was februari in de Hebban Reading Challenge 2021

door Hebban Crew 21 reacties
Februari is bijna voorbij en zat vol nieuws; de Boekenweek wordt uitgesteld, maar daarvoor in de plaats komen mooie nieuwe initiatieven zoals 'Het voorwoord' en de reading challenge van boekhandel De Vries Van Stockum. Maar natuurlijk zijn we ook goed onderweg met de Hebban Reading Challenge zelf. Elke maand krijg je van ons een update vol statistieken en lezerservaringen.

De cijfers

In februari zitten we op meer dan 12.250 deelnemers voor de Hebban Reading Challenge, een groei van 900 lezers ten opzichte van vorige maand en nog steeds melden Hebbanners zich dagelijks aan om mee te doen. De teller van het aantal voorgenomen boeken staat op bijna 427.000 boeken en inmiddels zijn er al meer dan 56.800 boeken daadwerkelijk gelezen. Dat zijn 29.500 gelezen boeken in februari, 2.200 meer dan in januari! Het gemiddelde blijft daarmee op 2,4 boek per persoon deze maand.

De hoogste noteringen

In de lijst Top 100 gelezen boeken kun je terugvinden welke boeken het meest gelezen worden. In 2021 zetten we voor je op een rij waar in de Top 100 je het hoogst genoteerde boek per genre terug kunt vinden. In februari staan de kinderboeken aan kop! Een unicum voor een genre dat gewoonlijk niet sterk vertegenwoordigd is in de top 100 gelezen boeken. Daaronder vinden we feelgood en literatuur, en blijft de hoogste thrillernotering wat achter. Young Adult blijft buiten de lijst vallen, maar fantasy & sciencefiction heeft nu wél een vermelding.

Hebbanners over de Reading Challenge

Inspiratie vinden

Voor veel lezers gaat februari erg goed. Dat komt deels ook door de lockdown, waar we inmiddels allemaal wel aan gewend zijn geraakt. Zo vertelt Astrid al 12 van de 24 boeken uitgelezen te hebben. 'Ik denk niet dat ik ooit in zo'n korte tijd zo veel boeken heb gelezen,' vertelt ze. 'Ik ben verbaasd over mijn leesgedrag, maar ik ben er blij mee. Het helpt dat ik amper meer tv kijk en die tijd invul met lezen. De Reading Challenge is een extra motivatie om hiermee door te gaan.' Ook ontdekte ze een echte parel in een minibieb:

'Er zaten mooie boeken bij, een aantal met vier sterren. Het enige dat vijf sterren heeft gekregen en erbovenuit springt, is een heel dun boekje dat ik in een minibieb tegenkwam: De arme student van Anna Blaman. Er staan twee korte verhalen in. Maar dit was zo goed gedaan, dat ik zeker meer van haar wil lezen!'

Ook Kitty heeft de televisie-lifehack ontdekt: 'Ik ben zo lekker op stoom en zit helemaal in een leesflow. Zalig! Al een paar weken zet ik de televisie niet meer aan. Niet normaal meer hoeveel extra leestijd je dan hebt. En voor mijn humeur is het ook beter, alle narigheid gaat lekker langs me heen terwijl ik met mijn boek, pot thee en een reep chocolade op de bank zit. Perfect!' Voor Verbeelding was het de Hebban Read-a-thon die afgelopen maand werd georganiseerd:

'Dat beviel zelfs zo goed dat ik dit weekend dat heb herhaald, in mijn eentje, om een serie uit te kunnen lezen.'

Karen vindt inspiratie in alle aspecten van haar leven, waaronder Hebban: 'Ik ontdek dagelijks weer nieuwe boeken om op mijn WIL-lijstje te zetten. Ook mijn werk als vrijwilliger in een schoolbieb helpt zeker mee. En een nieuw leesgroepje-in-oprichting met een paar vriendinnen. Dan nog de leesclub over De Stem waarvoor ik ingeloot ben, heel veel zin in!'

Dik of dun?

Zo vroeg in de Hebban Reading Challenge maakt het nog niet zoveel uit of we beginnen met dikke of dunne boeken. Het jaar ligt nog grotendeels voor ons en het leesdoel moet wel een leuke uitdaging blijven, dus we lezen zonder zorgen vooral waar we zin in hebben. En soms maakt de dikte van een boek niet uit, weet Laurie: 'Dat voelde niet dik, dat was gewoon weer genieten,' zegt ze over Hof van zilveren vlammen. Ook Anouk weet waar haar prioriteiten liggen:

'Ik ben in een enorm dikke fantasy bezig, maar ik doe ook gewoon lekker rustig aan; ik weet dat ik vanzelf weer in een leesspurt terecht kom en dit is een boek waar ik lang naar uit heb gekeken – dat moet je ook niet gehaast willen doorploegen.'

Nanniebe gaat goed met haar Hebban Reading Challenge en zit al op een kwart dankzij de lockdown. Een mooi moment voor een dik boek, maar als die tegenvalt is dat toch even slikken: 'Dunne boekjes die tegenvallen zijn zo'n ramp niet, maar hier zitten uren in... die had ik liever besteed aan mijn WIL-lijst. Maar ach, hij heeft een paar weken prachtig mooi liggen wezen op mijn nachtkastje en dat is ook wat waard,' zegt ze over Han.

Marianne heeft gelukkig wel een mooie keuze gemaakt met haar dikke pil, want het zal een lange zit worden: 'Ik ben nog steeds bezig aan een dikke pil non-fictie en het leest niet snel, maar het is een heel fijn boek. Soms wil ik gewoon wat moeite doen voor een boek. Wie weet heb ik het over een paar maanden pas uit en dat is prima.'

De checklist

Doe je mee met de checklist van de Hebban Reading Challenge of ga je gewoon lezen, en zie je later wel wat je af kunt vinken? Je kunt er op verschillende manieren mee omgaan, maar de Hebbanners zijn het wél allemaal met elkaar eens dat het een leuke, uitdagende lijst is geworden. MindSpaLotusBloem gebruikt de checklist voor het eerst dit jaar en heeft haar strategie al uitgedacht:

'Eerst een stapel boeken lezen, daarna zoeken wat er bij de rest past. Dit jaar stap ik ook buiten mijn comfort zone.'

Zo gaat VM van Erp-van Dijk ook te werk: 'Ik lees waar ik zin in heb, en in een tempo dat mij goed uitkomt. Op dit moment ligt dat hoog, met ruim een boek per dag. Pas zo halverwege het jaar kijk ik hoe ver ik ben en waar eventueel de gaten vallen. Pas dan ga ik pas bijsturen en, indien nodig, wat selectiever lezen.'

Astrid heeft gekozen voor een ruime interpretatie van de checklist en is driftig aan het vinken geslagen. 'Maar nu ik zo veel meer lees dan verwacht, denk ik erover om voor één boek per categorie te gaan.' Daarnaast was Karin eigenlijk niet van plan om de categorieën bij te gaan houden, maar heeft ze zich inmiddels bedacht:

'Ik kijk na elk boek in welke categorie hij past en als ik aan het einde van het jaar er nog een aantal open heb staan, ga ik op zoek naar geschikte boeken. Wel kies ik ervoor om zo veel mogelijk categorieën per boek aan te vinken, bijvoorbeeld een boek over een kat past in zowel een beestachtig boek als in een harig boek, dus heb ik die allebei alvast gelezen.'

Hamster01212 gaat erg goed wat betreft de Hebban Reading Challenge en heeft besloten daar de checklist-categorieën bij te pakken. Dat gaat een hele eigen uitdaging worden: 'Er zijn nog altijd veel categorieën waarvan ik niet weet welke boeken ik daarvoor ga lezen. Gelukkig is het nog maar februari en heb ik genoeg tijd om dat uit te zoeken.'

Tip van Hebban: onze wekelijkse listmania waarin we verschillende boeken tippen uit een bepaalde checklist-categorie, een mooie manier om inspiratie op te doen als jij je ook aan deze extra uitdaging wilt wagen.

Februari op social media

Deel de voortgang van jouw Hebban Reading Challenge ook op social media! Door de hashtag #HebbanReadingChallenge toe te voegen op Instagram, Facebook of Twitter kunnen mensen jouw bericht makkelijk vinden. Zo raak je met elkaar in gesprek over de boeken die jullie lezen, en doe je nieuwe ideeën op.

Bekijk de hashtag op Instagram voor inspiratie

Klik op de afbeelding om naar het account te gaan

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban ook aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was februari in de Hebban Reading Challenge 2021

 


Gesponsorde boeken