Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Dit was het nieuws #1 - Boodschap

door Soraya Vink (crew) 7 reacties
Het boekenvak staat nooit stil. In 'Dit was het nieuws' houdt de Hebban redactie je wekelijks op de hoogte van de highlights met een nieuwscolumn. Deze week werd het nieuws geselecteerd door Soraya Vink.

Bij de publicatie van een veelbelovend boek is het tegenwoordig een sport om te bepalen op welke manieren het verhaal van een schrijver de lezer zal bereiken. Want een boek uitbrengen is tegenwoordig allesbehalve ‘mainstream’. Vele mediavormen worden ingezet om die ene boodschap te verkondigen: ‘lees dit boek.’ Of anders gezegd: ‘koop dit boek.’

Een succesvolle vorm van transmedia is de boekverfilming. De ene lezer gruwt er van om zijn eigen verbeelding tot leven te zien komen, de ander omarmt de vertoning van een bestseller op het scherm. Laat staan of de schrijver van het boek er eigenlijk wel content mee is. Voor A.F.Th. van der Heijden was deze stap nog groter. ‘Ik weet uit ervaring dat een film een heel ander kunstwerk is dan een roman. Een regisseur maakt andere keuzes, schrapt bepaalde aspecten. Het gaat om de kern van het boek - die hebben Paula van der Oest en haar acteurs heel knap weten te treffen,’ zegt de schrijver in een interview met Het Parool. Zijn persoonlijke roman Tonio, over de dood van zijn zoon, is sinds kort ook een speelfilm en maakte dusdanig indruk dat het de Nederlandse inzending voor de Oscars zal zijn. Ook onze Vlaamse buren hebben een succes; thrillerschrijfster Hilde Vandermeeren verkocht aan Eyework Belgium de film- en televisierechten van haar boek Stille grond, dat eerder op de shortlist van De Gouden Strop 2016 stond. De schrijfster reageert met de woorden: ‘Graag tot lezens (of tot op het scherm)!’

Dan is er nog de ‘influencer’ die boekverkoop kan stimuleren bij het beoogde leespubliek. Deze week kondigde de Amerikaanse actrice Sarah Jessica Parker in de New York Times aan het literaire pad te gaan bewandelen naast de Hollywood Walk of Fame. De ‘Sex and the City’-ster heeft door de jaren heen genoeg meegemaakt om haar memoires neer te pennen, maar krijgt een imprint aangeboden onder de naam SJP for Hogarth waar ze ongeveer vier boeken per jaar zal uitgeven die door haar persoonlijk zijn uitgekozen. 

Als je geen boekverfilming op naam hebt of een interessante status door je eerdere werkzaamheden, kun je altijd nog besluiten postbode te worden. ‘Het is een literair beroep, je bezorgt teksten aan mensen. Net als schrijvers, eigenlijk,’ aldus Victor Frölke tegenover de Volkskrant. Zijn Dagboek van een postbode (verschenen bij uitgeverij Thomas Rap) dook plotseling op in de media nadat Frölke op non-actief werd gezet door PostNL, omdat scènes uit het boek niet conform de 'business principes' van het bedrijf zijn. Voor de extra aandacht doet de schrijver het niet: ‘Als je puur voor publiciteit schrijft, ben je geen goede schrijver.’ Frölke wilde voor een volgend boek eigenlijk als politieagent aan de slag, maar daar bleek hij te oud voor. 

En als je dan een gevierd schrijver bent, heb je een belangrijke plek in de publieke opinie gekregen. Terwijl de Verenigde Staten, en inmiddels Nederland ook, worden geteisterd door de zogenaamde 'horrorclowns', roept Stephen King op dat de kalmte moet terugkeren en clowns juist voor vrolijke momenten zijn. Terwijl King sinds 1986 lezers wereldwijd al de stuipen op het lijf jaagt met zijn clown Pennywise uit de horrorklassier It.

Ieder jaar weer is er het moment waarop mensen naar een gesloten deur in Stockholm staren: de bekendmaking van de Nobelprijs voor de Literatuur. Er worden weddenschappen op afgesloten en uitgevers poetsen het oeuvre van genoemde schrijvers alvast op. Vol spanning wordt er gewacht op de naam van de prijswinnaar. Dit jaar wordt de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend aan zanger Bob Dylan voor zijn vernieuwende en poëtische bijdragen in de muziekgeschiedenis. Schrijvers met een roemrijk oeuvre kruipen stilletjes terug in hun hoekje en schrijven (hopelijk) dapper verder aan een volgend meesterwerk. 

Zoveel meningen en iedereen hoopt dat zijn of haar boek toch weer even een '15 seconds of fame'-moment kan pakken. Het komt uiteindelijk allemaal neer op diezelfde boodschap: 'lees dit boek.' Je mee laten trekken in een fictieve wereld is de perfecte ontsnapping aan onze eigen wereld waar de realiteit soms te bizar voor woorden is. Pas alleen wel op voor horrorclowns die ineens over je bladzijdes kunnen wandelen of een Amerikaanse zanger die de belangrijkste literaire prijs ter wereld wegkaapt... 

Soraya Vink is redacteur bij Hebban en speurt naar vers thrillerbloed binnen de Hollandse polder en ver daarbuiten. Voor een intrigerend true crime verhaal of angstaanjagende thriller bewandelt ze de meest duistere wegen. Ze rust niet totdat de zaak is opgelost en de laatste bladzijde omgeslagen.

Hebban Pick of the Week

Iedere week selecteert een Hebban redacteur een rubriek, artikel of onderdeel op Hebban die lezers niet mogen missen. Soraya Vink koos deze week voor het interview met de Spaanse schrijver Jesús Carrasco over zijn tweede roman De grond onder onze voeten. 'In zijn debuutroman De vlucht koos Carrasco voor de thema's angst en twijfel die hij op een zeer originele wijze vormgaf. In dit interview laat hij zien dat hij opnieuw aan de slag is gegaan met contrasten: de wrede kant van het leven in contrast met de mooie eigenschappen van de natuur.' 

Lees het interview hier.
 

Bronnen

 

Wat was jouw nieuws van deze week? 

Mis je een nieuwsitem dat de lezers op Hebban niet hadden mogen missen? Reageer dan onder dit artikel! Samen maken we het leukste wekelijkse boekennieuwsoverzicht! 

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Dit was het nieuws #1 - Boodschap

 

Gerelateerd

Over

A.F.Th. van der  Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio...

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren (°1970) studeerde psychologie en is de meest bekroonde Vlaam...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Gesponsorde boeken