Hebban vandaag

Community /

Dit was januari in de Hebban Reading Challenge 2021

door Hebban Crew 15 reacties
Januari is alweer voorbij en het was een drukke maand op Hebban met de Reading Challenge Kick-Off Weken; in 25 dagen hebben we allerlei verschillende toepassingen van Hebban de revue laten passeren. Maar het allerleukste is toch wel de Hebban Reading Challenge zelf. Elke maand krijg je van ons een update vol statistieken en lezerservaringen.

De cijfers

In januari hebben zich meer dan 11.350 deelnemers aangemeld voor de Hebban Reading Challenge. Dat zijn er zo'n 3100 meer dan we vorig jaar rond deze tijd hadden, een fantastische start van het nieuwe leesjaar! Onze voornemens liegen er dan ook niet om, want samen hebben we ons bijna 403.000 boeken voorgenomen om te lezen. De teller van onze gelezen boeken staat inmiddels al op meer dan 27.300, en dat betekent dat we gemiddeld 2,4 boek per persoon gelezen hebben in januari.

De hoogste noteringen

In de lijst Top 100 gelezen boeken kun je terugvinden welke boeken het meest gelezen worden. In 2021 zetten we voor je op een rij waar in de Top 100 je het hoogst genoteerde boek per genre terug kunt vinden. In januari staat feelgood weer aan kop, maar met een andere titel dan verwacht. Verrassend is dat er op de tweede positie een kinderboek terug te vinden is, en literatuur en spanning strijden met elkaar om hoger in de Top 100 te komen. Twee genres vallen in januari buiten deze lijst van meest gelezen boeken: Young Adult en fantasy & sciencefiction.

Hebbanners over de Reading Challenge

Vliegende start

Aan het begin van het jaar hoeven we nog niet te denken aan het halen van challenges of welke categorieën van de checklist we nog willen afvinken. We beginnen vooral met goede moed te lezen! Natuurlijk moet het boek dat we oppakken ons wel bevallen, dus zo'n vliegende start is even afwachten. Swaas begint het jaar vaak met dikke boeken, zoals het 1200 pagina's dikke The Stand van Stephen King.

'Eind van het jaar worden de boeken iets dunner, want dan moet ik er nog even snel een paar lezen om de challenge te halen!'

Dat doet Agnes juist andersom: 'Wat een leuk verschil, ik begin juist met wat "dunne" (hooguit ongeveer 350 bladzijden) boeken om een voorsprong te krijgen, zodat ik niet rond november helemaal nerveus word dat ik het niet ga halen, en toch nog rustig aan een dikke pil durf te beginnen.'

Sommigen lopen dan ook al voor op hun schema, zoals Pleun: 'Ik heb ingezet op een boek per week plus twee extra voor in de vakantie. Ik heb er nu al 5 uit, waarvan misschien al de thriller van het jaar voor mij.' Ook Karen gaat goed: 'Ik ga als een speer! De omstandigheden zijn ideaal: de lockdown, de winter...en niet in de laatste plaats jullie januari challenge met iedere dag een leuke opdracht. Ik ben pas sinds kort wat actiever op Hebban, en deze challenge is echt een stimulans, zo leuk!'

Toch kan het ook voorkomen dat je start iets minder vliegend is. Ellen startte een eigen spot op aan het begin van 2021, en dat kost tijd. 'Tijd die ik er graag in stop. Had ik dit maar eerder gedaan!' Noor zit midden in haar examens en Michael vindt het nog lastig om het boek voorop te zetten in zijn vrije tijd. Robin heeft het nog steeds erg druk met werk en thuisonderwijs, zodat ze meestal al binnen een kwartier in slaap valt:

'Maar, ik heb wel mijn eerste boek al uitgelezen en dat was een boek waar ik al 9 maanden geleden in begonnen was maar steeds opzij legde voor een ander boek. Dus de eerste is binnen.'

Hoeveel boeken?

Met al die enthousiaste lezers worden er flink wat boekentips uitgewisseld. Het aantal gelezen boeken varieert van een of twee tot zelfs wel zeven of acht boeken deze maand. Tess is alvast bezig met vooruitwerken, want als in maart haar eerste kindje komt, is het afwachten wanneer ze weer tijd heeft om te lezen. Nelleke nam zich voor om er dit jaar echt voor te gaan:

'Ik kwam meestal niet aan meer dan 12 boeken in een jaar, tot het afgelopen jaar, dus ik dacht, laat ik dit jaar nu eens voor 20 gaan. Dat is voor mijn doen best veel. Maar.... ik heb nu op 18 januari al 3 boeken uit! Ik geloof het zelf bijna niet. Ik heb het lezen weer helemaal herontdekt. Dat is dankzij Hebban en de enthousiaste lezers hier.'

Ook Muniseguclu weet waar ze haar tijd aan wil besteden in 2021: 'Bij mij gaat het tot nu toe echt super goed. Ik heb al 5 boeken uitgelezen en ik ga m’n 6e zo starten. Het leren voor de toetsweek lijdt er wel een beetje onder, maar ja, mijn prioriteiten zijn nou eenmaal ergens anders.' Marije startte juist met een boek waar ze als een berg tegenop zag:

'Ik ben verkeerd begonnen, heb ik ontdekt. Ik wil éérst Geteld, geteld van Miklos Bánffy uitlezen, daar ben ik al een jaar mee bezig, voordat ik een ander boek oppak. Maar het begin pakte me maar mondjesmaat en het boek is zo dik.... maar nu heb ik de slag te pakken en nog 150 bladzijden te gaan.'

Drie dagen laten kon ze opgewekt melden het boek uit te hebben. Door met de volgende!

Goede voornemens

Natuurlijk begint een nieuw jaar ook altijd met goede voornemens. Zo laat Marjolein weten: 'Naast de challenge heb ik me voorgenomen om dit jaar iedere maand een boek van mijn WIL-lijst te lezen dat er al heel lang opstaat. Deze maand was dat De opwindvogelkronieken van Murakami, deze stond het langst op de lijst. Het was een fantastisch boek, dus ik ben blij dat ik het eindelijk gelezen heb.'

Marjan heeft ook een extra uitdaging bedacht voor zichzelf: 'Om van zoveel mogelijk verschillende auteurs iets te kunnen lezen, dus ik hou mijn ogen en oren open en mijn 'Wil ik lezen'-lijst groeit gestaag!' Maar natuurlijk hoef je die extra uitdagingen niet zelf te bedenken; daarvoor kun je ook de checklist van de Hebban Reading Challenge gebruiken. Zoals Lotte:

'Ik ben altijd heel blij met de Reading Challenge lijst die Hebban verzint, die geeft me altijd wel wat ideeën en brengt me bij boeken die ik anders misschien dat jaar niet gelezen zou hebben. Op dit moment ben ik bezig met mijn "oud boek", wat voor mij een tweedehandsversie van Carol van Patricia Highsmith is.'

Twinky wacht op nieuwe boeken die dit jaar uitkomen, en door de lockdown zijn uitgesteld. Daarom is ze vast begonnen met het herlezen van oudere boeken. 'Als ze uitkomen ben ik wel van plan om ze te kopen bij de lokale boekhandel, maar gelukkig kan ik voor nu goed vooruit.' Als afsluiter voor januari delen we maar al te graag de wens van Anne-Marie:

'Veel plezier allemaal met jullie challenge! Dat iedereen enkele pareltjes mag ontdekken dit jaar!'

Januari op social media

Deel de voortgang van jouw Hebban Reading Challenge ook op social media! Door de hashtag #HebbanReadingChallenge toe te voegen op Instagram, Facebook of Twitter kunnen mensen jouw bericht makkelijk vinden. Zo raak je met elkaar in gesprek over de boeken die jullie lezen, en doe je nieuwe ideeën op.

Bekijk de hashtag op Instagram voor inspiratie

Klik op de afbeelding om naar het account te gaan

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban ook aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was januari in de Hebban Reading Challenge 2021

 


Gesponsorde boeken