Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Dit was juli: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 26 reacties
Het is zomervakantie in Nederland, maar gelukkig lezen we het hele jaar door. Soms zelfs meer als we er een paar weken tussenuit zijn. Tijdens de maandelijks Hebban Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

Vorige maand zaten we op de helft van het jaar, en waren onze Reading Challenge deelnemers positief over hun voortgang. Inmiddels zijn er alweer dertig dagen om en hebben we de mijlpaal gehaald van 200.000 Hebban-leden. Ook de Challenge zelf blijft gestaag doorgroeien; ook in de tweede helft van het jaar melden mensen zich aan om mee te doen. Met bijna 500 nieuwe deelnemers deze maand zitten we net iets onder de 11.900. Er zijn al bijna 177.000 boeken gelezen, een groei van 28.000 boeken in juli! Ook zijn er al 900 Challenges volbracht. 

Doe jij al mee aan de Hebban Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in juli aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Dit zijn de 4 meest gelezen boeken van de afgelopen maand:

Gelezen boeken


Tijdens de halfjaarlijkse check-in hebben we per genre een top 4 gedeeld, nu gaan we weer terug naar de algemene top 4 aan gelezen boeken voor de Reading Challenge. In mei vroegen we ons af of het M.J. Arlidge zou lukken met zijn geschenkboekje van de Spannende Boekenweken, Wat jij niet ziet, in deze lijst terecht te komen. En inderdaad, het boek heeft De zeven zussen van Lucinda Riley uit de top 4 geduwd. Maar niet getreurd, Zon staat nog altijd ferm op nummer 1.

Het boek heeft momenteel een voorsprong van bijna 400 lezers op de nummer twee, Boekenweekgeschenk Leon & Juliette van Annejet van der Zijl. Wie doet met ons mee in een weddenschap? Wij durven het aan te roepen dat Zon tot en met december bovenaan zal blijven staan. Ook Het bloemenmeisje blijft in de top 4 staan. De winnaar van de Hebban Thrillerprijs is onder onze lezers een geliefd boek gebleken, met een gemiddelde waardering van 4 sterren.

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Young adult is terug in het overzicht! In mei noemden we De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins als mogelijke veroveraar en inderdaad bleek de kracht van Panem sterk genoeg om een plek te krijgen in de top 100 gelezen boeken. Non-fictie blijft het al sinds februari volhouden op 7%. In mei kwam de aanloop naar de Thriller Tiendaagse en de Spannende Boekenweken, waardoor er veel thrillers verschenen en het aantal procenten opliep naar 53%. Nu zijn deze campagnes echter achter de rug en is Zomerlezen volop aan de gang; een periode waarin feelgood en lichtere romans de boventoon voeren. Dat zie je, want spanning is teruggezakt naar 50% en literatuur & romans is gestegen naar 42%.

In juli zakte het aandeel kinderboeken helaas wél naar 0%, maar daar hopen we met ons nieuwe Kinderboekenkanaal verandering in te brengen. Op het kanaal vind je mooie artikelen zoals de Boekenpraat over waarom je kinderboeken zou moeten lezen als volwassene, een listmania met tekstloze prentenboeken en een listmania met mooie non-fictieboeken die de eerste helft van 2020 verschenen zijn. 

Ga je een boek kopen? Doe dat nog steeds zoveel mogelijk bij de boekhandel (ook online) om ze open te houden!

Hebbanners over de Challenge

Het thema van de maand juli is kleppers: dikke boeken van meer dan 500 pagina's. Een aantal Hebbanners zet jaarlijks tijd opzij om deze boeken op te pakken, te lezen en af te vinken. Dat kunnen geheel nieuwe boeken zijn, maar ook klassiekers. Greet heeft er zelfs een eigen challenge van gemaakt. 'Twee kleppers per maand, dat was de afspraak die ik in januari met mezelf had gemaakt.' Hoewel het in de eerste helft van het jaar enigszins de mist in ging, ligt ze nu weer op schema.

'Deze maand las ik er drie, onder andere De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch, dat zoveel mensen in hun top25 staan hebben. In augustus staan er ook drie op het programma en in september zelfs vier. Het meest kijk ik uit naar Een klein leven van Hanya YanagiharaDe grens van Erika Fatland en Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad.'

De ontdekking van de hemel heeft meer mensen geïnspireerd, blijkt als ook Jacqueline reageert. Haar Reading Challenge gaat echter wat minder voorspoedig: 'De concentratie is soms ver te zoeken. Dit komt door allerlei dingen. De ontdekking van de hemel is hierdoor ook een minder goede keuze om te lezen, toch probeer ik stug door te zetten.'

Het lezen van kleppers zorgt vanzelfsprekend voor vertraging in de leessnelheid. Inge bedacht zich dat het wel kon, omdat ze toch voorliep op schema. 'Half juni ben ik dus begonnen in Grand Hotel Europa en daar ben ik momenteel nog steeds in bezig, met wisselend enthousiasme.' Lizzie weet nog niet zeker of ze het gaat redden: 'Ik merk dat ik dit jaar "dikkere" boeken aan het lezen ben, waardoor het in een minder tempo gaat. Maar ik denk het wel te halen.' Marvin weet al dat hij dit jaar minder kleppers zal lezen dan hij vorig jaar deed (31 stuks).

'Dit jaar gaat het daarmee, vrees ik, nergens naar toe, met nog maar 9 stuks. Wel heel veel "net niet"-gevallen, waaronder een boek van 494 bladzijden. Het boek dat ik momenteel lees, is met 480 bladzijden ook weer net niet dik genoeg om een klepper te zijn.'

We leven met jullie mee! Gelukkig zijn er nog vijf maanden over dit jaar, en hebben we er alle vertrouwen in dat de leesdoelen gehaald gaan worden. Al is het maar het leesdoel 'plezier hebben' en niet je aantal. 

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was juli: elke maand een Reading Challenge update