Hebban vandaag

Community /

Dit was maart: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 1 reactie
Zo, wat een maand hebben we toebedeeld gekregen van 2020. Maart staat ferm in het teken van de coronacrisis en massaal thuisblijven. In principe perfecte omstandigheden om thuis lekker met een boek op de bank te ploffen, maar kwamen we wel aan lezen toe? Tijdens de maandelijks Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

Er is in elk geval goed nieuws wat betreft de statistieken. We hebben intussen meer dan 9500 deelnemers aan de Challenge, wat betekent dat we echt heel dicht in de buurt komen van die 10.000-mijlpaal. Zal het volgende maand zover zijn? We hebben ons meer dan 350.000 boeken voorgenomen én we hebben er al meer dan 67.000 af kunnen vinken. Vergeleken met de statistieken van februari zijn dat meer dan 24.000 gelezen boeken in één maand tijd! Wij zijn bijzonder trots op jullie.

Doe jij al mee aan de Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in maart aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Van elke ranglijst geven we je de 5 hoogst genoemde titels:

Voorgenomen boeken

Gelezen boeken


Nee, je ziet niet dubbel: wat we ons voornemen is ook wat we daadwerkelijk lezen. Het verschil tussen de lijsten is misschien niet heel spannend, maar het betekent wel dat we nog steeds goed gefocust zijn. We laten ons niet afleiden door al die andere verleidelijke boeken om ons heen, maar pakken de boeken waar we al de hele tijd zin in hebben. Wat goed van ons!

De grote nieuwkomer hier is natuurlijk Leon & Juliette van Annejet van der Zijl, het Boekenweekgeschenk dat afgelopen maand verscheen. Dat zouden we bijna vergeten door alle consternatie rondom corona. Het boek is al meer dan 500 keer gelezen en er staan er nog eens 500 te popelen om eraan te beginnen. Maar zoals verwacht kon het Zon van Lucinda Riley niet verslaan voor de eerste plaats in beide lijsten. 

Intussen zijn Doods geheim van Robert BryndzaDe zeven zussen van Lucinda Riley en Perfecte resten van Helen Fields oude bekenden. De komst van een feelgood en een literaire non-fictie zorgt ervoor dat de top 5 van beide lijsten niet langer gedomineerd worden door de thrillers: zij duwen Het huis vol leugens (Nicci French), Het vijfde meisje (J.D. Barker) en DNA (Yrsa Sigurdardottir) er zonder pardon uit. De feelgood en thrillers staan nu op een gedeelde eerste plaats voor populariteit. 

Lees ook: De Hebban Crew leest 'De zeven zussen'

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?



Zien jullie het gebeuren? Het gaat op het tempo van een smeltende gletsjer, dus waarschijnlijk niet: in beide lijsten leveren de thrillers een procent in aan literatuur & feelgood. In februari hadden de thrillers 53% van de voorgenomen boeken in bezit, en 51% van de gelezen boeken. Nu zijn dat respectievelijk 52% en 50%. Daardoor zit literatuur & feelgood nu op het iets hogere 38% van het totale aantal. De overige genres blijven constant in maart: 7% voor non-fictie zowel in gelezen als voorgenomen. De Young Adult- en kinderboeken blijven op hun paar procentjes steken.

Deze en volgende week gaan we weer bekend maken welke nieuw te verschijnen boeken van april op de favorietenlijst van de Hebban Crew staan. Wil jij weten wat je echt niet mag missen volgende maand in de categorieën fictie, non-fictie en junior? Zet lekker veel op je Wil-ik-lezen plank om jezelf te blijven motiveren! En niet vergeten, steun je boekhandel in deze moeilijke tijden: #kooplokaalonline.

Bekijk hier welke initiatieven jouw boekhandel aanbiedt

Hebbanners over de Challenge

Minder lezen

De reacties deze maand lopen uiteen naar twee uitersten. De ene groep neemt het ervan tijdens het thuiszitten, de andere groep kan zichzelf moeilijk ontspannen en 'uit' zetten. Zo vertelt Marieke dat ze enorm werd afgeleid door de constante nieuwsstroom, en daar ook niet zo goed tegen kon. Ellen herkent het maar al te goed:

'Ik merk dat mijn concentratie een stuk minder is; dat doe ik deels zelf door toch steeds weer op mijn telefoon te kijken om de berichten rondom Corona bij te houden. Lang achter elkaar doorlezen lukt dus niet zo goed. Ook moet ik nog "gewoon" naar mijn werk. En toch heb ik aardig wat gelezen. [...] Al met al dus niet ontevreden!'

Ook Maddie zit in een serieuze leesdip. Gelukkig vindt ze door de Challenge wel de motivatie om het lezen te blijven proberen. Greet begon goed, maar werd ook een halt toegeroepen in de tweede helft van de maand. Haar enthousiasme voor de Challenge blijft echter onstuitbaar als vanouds:

'Wat de Challenge betreft, heb ik ondertussen alle hoofdcategorieën afgevinkt en zit ik meer dan op schema. Van al mijn eigen mooie plannen (romankleppers lezen, thrillerseries afwerken,...) is nog altijd nauwelijks iets in huis gekomen; dat ga ik in april helemaal goedmaken (nou ja, de wil is er in elk geval).'

Hebbanners over de Challenge

Meer lezen

Kees laat zich niet uit het veld slaan door het coronavirus: 'Mijn leesgedrag lijdt er absoluut niet onder. Aan het eind van de maand verwacht ik dat ik in maart in ieder geval negen boeken gelezen heb, als het een beetje wil vlotten kunnen dat er zelfs nog tien worden, maar dat denk ik niet.' Ook Hendriette ziet het doorlezen zitten:

'Mijn leesgedrag gaat goed. Geen vergaderingen of andere sociale verplichtingen, dus tijd genoeg. 15 van de 55 boeken gelezen. Er ligt nog een behoorlijke stapel te wachten!'

Voor Kitty vroeg het thuiswerken wat aanpassingen, en kost het haar meer energie. Maar vanaf haar huidige werkplek ziet ze haar leesstoel verleidelijk naar haar lonken. 'Daardoor kijk ik meer uit naar mijn leesmomenten en geniet ik er intens van,' zegt ze. Sharon werkt juist nog wel op kantoor, als een van de weinigen:

'Daardoor heerst er een redelijk hoge werkdruk en heb ik niet altijd de concentratie om te kunnen lezen. Wel heb ik sinds kort wat luisterboeken gedownload en die helpen mij meer te ontspannen al ik even geen concentratie heb om te lezen. [...] Als ik nu een boek lees wat mij aanspreekt, wordt het ook weer leuker om te lezen merk ik.'

Voor Ien is er een heel andere reden dan het coronavirus dat ze tegenwoordig kan lezen: 'Vandaag, 26 maart 2020, is de eerste dag dat ik niet naar mijn werk hoef. Dit is niet vanwege het gevreesde virus, maar ik heb na 43 jaar bij hetzelfde kantoor gewerkt te hebben, mijn baan opgezegd. Dat ik zou stoppen, had ik mijn baas in april 2019 al laten weten, dus een verrassing was het niet. Lekker veel vrije tijd, veel meer tijd om thuis te klussen, te hobbyen en vooral lekker veel te lezen. [...] Ik heb al een boek uit op de eerste vrije dag. Ondanks een slechte start in januari en februari, denk ik de Challenge 2020 wel te gaan halen.'

 

Hebbanners over de Challenge

Reading Challenge leestips

Tot slot wordt er ook fijn rondgestrooid met boekentips. Crewlid Debbie geeft aan ook in een flinke leesdip te zitten en grijpt terug op beproefde middelen: 'Ik heb nu Plum 26 (Janet Evanovich) binnen en dat zijn altijd goede 'lostrekkertjes' als je in een leesdip zit.' Of doe zoals Merel, die heel verrassend juist door een leerling uit haar leesdip werd geholpen:

'Lezen gaat uitstekend, zolang we daarmee het lezen van mijn werkmail bedoelen. Ook ik werk thuis en momenteel is het drukker dan ooit. Gelukkig was een leerling uit mijn huiswerkbegeleiding bezig met het afsluiten van haar literatuurlijst. Ze las Het behouden huis en begreep het niet helemaal, dus zijn we samen (online uiteraard) gaan lezen. [...] Ik vond dat ze ook een heel gaaf boek uitgezocht had, dat ik anders nooit gelezen zou hebben. We hebben echt een half uur samen over het boek gepraat toen het uit was.'

Voor Harriet was het een kwestie van het juiste boek vinden: 'De afgelopen periode veel boeken op gepakt en weer weg gelegd omdat het toch net niet het boek was waar ik behoefte aan had. Uiteindelijk toch het juiste boek gevonden. De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali. Niet direct binnen het genre dat ik normaal lees. Ik zag het boek liggen in de bibliotheek (voor de corona sluiting) en heb het waarschijnlijk meegenomen omdat er "boekhandel" in de titel stond.'

Marieke vond ondanks de afleiding van de nieuwsstroom een boek waar ze wel haar aandacht bij kon houden: 'Agneta's erfenis van Corina Bomann, lekker dik en een heerlijk verhaal. En die paste ook heel goed in de maandchallenge.'

Neem ook een kijkje in het Reading Challenge Café

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?



Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was maart: elke maand een Reading Challenge update

 

Hebban Spots

Hebban Reading Challenge Café

82 volgers

Welkom in het Café rond de Hebban Reading Challenge. Hier kun je al je vragen, opmerkingen, leestips, tipvragen en meer kwijt. Hoe werkt zo'n Challenge, waar is het voor en wat haal je eruit? De...