Hebban vandaag

Community /

Dit was maart in de Hebban Reading Challenge 2021

door Hebban Crew 12 reacties
Het is de laatste dag van maart en hoeveel zin we ook hebben in 'Lees eens wat anders' in april, eerst blikken we nog even terug. Afgelopen maand stond grotendeels in het teken van 'Het voorwoord'; geen Boekenweek, wel een week vol boeken. Betekent dat ook dat we meer gelezen hebben in maart? Elke maand krijg je van ons een update vol statistieken en lezerservaringen.

De cijfers

In maart halen we bijna de 13.000 deelnemers bij de Hebban Reading Challenge, het zijn er zo'n 12.945 nu. Dat is een groei van 700 lezers ten opzichte van vorige maand, niet zo gek natuurlijk als het om de leukste leesuitdaging van Nederland en Vlaanderen gaat! De teller van het aantal voorgenomen boeken staat op meer dan 443.500 boeken en er zijn al 86.700 boeken daadwerkelijk gelezen. Dat zijn 29.900 gelezen boeken in maart, 400 meer dan in februari. Het gemiddelde komt daarmee op 2,3 boek per persoon, iets lager dan vorige maand.

De hoogste noteringen

In de lijst Top 100 gelezen boeken kun je terugvinden welke boeken het meest gelezen worden. De kinderboeken blijven aan kop dankzij het populaire De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy, en ook in feelgood en literatuur zien we hetzelfde terug. De thrillers staan met een nieuwe titel op de zesde plaats.

't Hooge nest brengt non-fictie als hoogste notering op de 23ste plaats, eentje lager dan vorige maand, maar bij fantasy & sciencefiction zien we een echte sprong vooruit. Als genre dat vorig jaar nauwelijks de Top 100 kon vinden, staat het nu dankzij Het onzichtbare leven van Addie Larue van V.E. Schwab op de 40ste plaats. Wel blijft Young Adult daardoor eenzaam achter buiten de notering, De erfenis staat op de 121ste plaats in de Top 100 gelezen boeken.

Hebbanners over de Reading Challenge

De Vries Van Stockum Challenge

Tijdens Het voorwoord van de Boekenweek werd ook de De Vries Van Stockum Reading Challenge georganiseerd; vijf boeken lezen in vijf dagen. Heel wat Hebbanners (waaronder de Hebban Crew) gingen de uitdaging aan en konden daardoor in maart flink wat boeken afvinken voor de Hebban Reading Challenge. Merel voegt daar nog aan toe:

'Het was daarbij ontzettend leuk om elke dag met elkaar een boek te lezen en te bespreken, echt genieten. Ik zit meteen helemaal in een leesflow en blijf dus lekker doorlezen, al ga ik de rest van de maand een boek per dag niet meer halen, haha.'

Voor Andrea was haar eigen leesflow een verrassing, deels ook door de leeschallenge van de boekhandel: 'Ik had geen idee hoeveel boeken ik normaal lees, en meestal zijn het boeken van 400 pagina's en hoger. Dus 20 leek mij een aardige schatting. Vorige week meegedaan met de De Vries Van Stockum-challenge en toen ging het heel snel. Daarnaast een aantal dunne boekjes van Hebban gelezen. Het resultaat is dat ik nu al mijn challenge van 20 boeken heb gehaald.'

Verhogen of niet?

En wat doe je eigenlijk, als je zo hard gaat dat je in de eerste helft van het jaar je gestelde doel al lijkt te halen? Nanniebe: 'Of het aan de lockdown ligt of aan mijn leeswoede weet ik niet, maar ik heb duidelijk onderschat hoeveel ik lezen zou. Zo is het geen challenge natuurlijk, dus wat zal ik doen, verhogen of niet? En zo ja, met hoeveel dan?'

Daarover verschillen de Hebbanners van mening. De een adviseert om voorzichtig te zijn, gezien je niet precies weet wat het jaar je gaat brengen. 'Hoe hoger je hem zet, hoe meer druk je kunt voelen. Kijk vooral naar wat je zelf prettig vindt en lijkt,' zegt Laurie. Ook Hamster01212 verhoogt de challenge nooit, hoe dichtbij ze ook komt:

'Ik vind het zelf leuker om te zien hoeveel boeken ik dacht te lezen in het begin van het jaar en achteraf te kunnen zien hoeveel het er nu werkelijk waren. Maar dit is natuurlijk persoonlijk.'

Voor Nicole ligt dat anders. 'Het eerste jaar dat ik lid was dacht ik 30 boeken te gaan lezen. Het werden er 118!' vertelt ze. 'Ik heb al vrij snel het aantal verdubbeld toen en ook daarna regelmatig verhoogd. Maar ik zou net zo gemakkelijk verlagen. Ik vind het leuk precies op 100% uit te komen.'

Leesdip

Nu de maatregelen weer verlengd zijn, beginnen veel lezers te merken dat ze door de lockdown in een sleur terechtkomen. Zo zegt Theemuts dat ze vorig jaar – toen alles rondom corona net begon – nog lekker las, maar inmiddels zit ze al flinke tijd in een leesdip: 'Aan de boeken ligt het niet. Ik heb allemaal toppers klaarliggen en ben nu ook in een goed boek begonnen (Dert13n van Steve Cavanagh), maar ik kan mijn hoofd er niet bij houden.'

Voor Laurie speelt het weer ook parten. 'Wat ik meestal heb is, hoe lekkerder het weer, hoe meer ik tegelijk wil lezen. Hoe slechter het weer, hoe moeilijker ik door boeken heen kom. In de wintermaanden dip ik daardoor sneller met als dieptepunt altijd december.' Gelukkig is de lente inmiddels begonnen en komt er mooi weer om de hoek kijken, maar maart was zeker niet Lauries favoriete maand:

'Deze maand is een mooie oogst voor mijn "Did not finish"-plankje, ik lijk vette pech te hebben met de boeken die ik oppak. De drie keer 5 sterren van februari ga ik in maart niet herhalen lijkt het.'

Ook voor Jordy lijkt het tij te keren wat betreft de leesdip: 'Ik had de planning om elke maand drie boeken te lezen. Ik heb nu bijna mijn negende boek gelezen, dus lekker op schema. Ik merkte een tijdje geleden dat het lezen wat stroever ging, maar volgens mij ben ik nu een inhaalslag aan het maken.'

Tip van Hebban: onze wekelijkse listmania waarin we verschillende boeken tippen uit een bepaalde checklist-categorie, een mooie manier om inspiratie op te doen als jij je ook aan deze extra uitdaging wilt wagen.

Maart op social media

Deel de voortgang van jouw Hebban Reading Challenge ook op social media! Door de hashtag #HebbanReadingChallenge toe te voegen op Instagram, Facebook of Twitter kunnen mensen jouw bericht makkelijk vinden. Zo raak je met elkaar in gesprek over de boeken die jullie lezen, en doe je nieuwe ideeën op.

Bekijk de hashtag op Instagram voor inspiratie

Klik op de afbeelding om naar het account te gaan

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban ook aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was maart in de Hebban Reading Challenge 2021

 


Gesponsorde boeken