Hebban vandaag

Community /

Dit was november: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 2 reacties
Dag november, je bent voorbij gevlogen! We maken ons allemaal op voor de feestelijkheden van december, en zo vergeten we bijna van november te genieten. Of hebben we juist veel gelezen? Tijdens de maandelijkse Hebban Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

December is begonnen en dat betekent dat we bijna aan het eind van het jaar zijn. Je kunt je inmiddels inschrijven voor de Reading Challenge van 2021, en we zijn bezig met onze eindsprint voor 2020. Als je je graag nog zou willen inschrijven voor dit jaar, dat kan: je kunt je boeken met terugwerkende kracht aanvinken en eind december een overzicht ontvangen van je leesjaar.

Je bent daarin namelijk niet de enige, want er zijn inmiddels bijna 13.500 deelnemers aan de Hebban Reading Challenge van 2020, een aantal dat gewoon door blijft groeien. Er zijn meer dan 282 duizend boeken gelezen in totaal dit jaar, waarvan 27.000 in de maand november. Inmiddels hebben meer dan 3000 mensen hun Challenge gehaald, wat betekent dat er nog flink wat bezig zijn aan hun eindsprint.

Schrijf je alsnog in voor de Hebban Reading Challenge 2020 Schrijf je nu alvast in voor de Hebban Reading Challenge 2021

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Hebban Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in november aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Dit zijn de 4 meest gelezen boeken van de afgelopen maand:

Gelezen boeken


Voor het eerst is er geen enkel verschil tussen deze maand en de vorige met betrekking tot de top 4! Helaas geen boeken die elkaar van de troon stoten, maar wel een record dat we op de valreep van 2020 nog even meepakken. Dat Zon van Lucinda Riley de rest van het jaar op nummer 1 zou blijven staan, vermoedden we halverwege het jaar al. Er valt eenvoudigweg niet op te boksen tegen de enorme populariteit van de 'De zeven zussen'-reeks. Ook het eerste deel staat weer in het rijtje, hoewel het soms de neiging had eraf te vallen.

Het bloemenmeisje van Anya Niewierra doet het ook erg goed, wat waarschijnlijk te maken heeft met het winnen van de eerste Hebban Thrillerprijs die we dit jaar hebben uitgereikt. Het geschenkboek van de Spannende Boeken Weken doet het ook goed, Wat jij niet ziet van M.J. Arlidge blijft op de derde plek staan. Afgezien van De zeven zussen zijn de boeken in de top 4 dit jaar verschenen.

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De thrillers blijven gestaag zakken: van 53% in september naar 52% in oktober en 51% in november. Toch blijven ze het merendeel van de Hebban-lezers vasthouden en dat zal ook volgende maand zo zijn. Dat betekent dat ondanks het kleine verlies, de thrillers toch de grote winnaars van de Hebban Reading Challenge 2020 zijn. Literatuur & romans hebben er weer een procent bij gekregen, ze zitten nu op 41%. Waar de non-fictielezers vorige maand konden juichen om het terugwinnen van hun ene procent, zijn ze die in november weer kwijt: non-fictie is terug naar 6%.

De Young Adult-boeken blijven op 1% steken, maar er is goed nieuws voor de liefhebbers van kinderboeken. Dankzij De jongen, de mol, de vos en het paard is het genre terug van weggeweest in de top 100 meest gelezen boeken. Het boek is ook voor volwassenen een echte aanrader, wat de snelle stijging van deze klassieker in wording verklaart. Sciencefiction & fantasy loopt nog altijd met eenentachtig lezers (voor Hex van Thomas Olde Heuvelt) achter op de laagste top 100-notering.

Ga je in de cadeauperiode boeken kopen? Doe dat zoveel mogelijk bij de boekhandel (ook online) om ze open te houden!

Hebbanners over de Challenge

Je doel halen: belangrijk?

Het is onvermijdelijk dat de deelnemers van de Hebban Reading Challenge beginnen te kijken naar hun jaardoel, zo vlak tegen het einde van 2020. In de eerdere terugblikken zagen we al dat leesgedrag in dit gekke jaar uiteen viel in twee kampen: juist extra veel lezen, of je niet kunnen concentreren en te weinig lezen. Jacqueline hoort bij de laatste groep. 'Al het andere om me heen krijgt voorrang. Mijn Challenge heb ik al bijgesteld, dat voelde een beetje als steggelen.'

Dat horen we wel vaker, maar er is niets mis met je verwachtingen aanpassen. Naar boven bijstellen doen we tenslotte ook. Nicole: 'Ik wil graag precies op 100% uitkomen zodat ik gemakkelijk kan zien hoeveel boeken ik in een jaar heb gelezen.' Ook zijn er lezers die niet voor een persoonlijk streefaantal gaan, maar een vast aantal, zodat ze kunnen vergelijken met andere jaren. Barisca: 'Mijn aantal voorgenomen boeken ben ik al lang voorbij. Van tevoren had ik 36 boeken gepland en ik zit al dik over de 50 boeken die ik gelezen heb. Toch houd ik het bij 36, ook volgend jaar.' Jenny is het daarmee eens:

'Ik laat mijn Challenge op 30 staan en ook volgend jaar doe ik weer mee met 30 boeken. Ik heb ontdekt dat dat heel goed haalbaar is, zonder tegen heug en meug met mijn neus in een boek te zitten omdat ik anders de Challenge niet haal.'

Nieuwe boeken ontdekken

Ook met de checklist gaat het er niet per se om alle hokjes af te vinken, maar vooral om het ontdekken van nieuwe boeken die misschien wel buiten je comfort zone vallen. Jenny zocht soms bewust een boek dat bij de categorieën paste, maar ook veel dat ze normaal zou oppakken: 'Ik zag een beetje op tegen het lezen van Een klein leven. Ik wist niet of dat nou wel wat voor me was, maar ik vond dit het mooiste boek van het jaar, en misschien wel van de afgelopen jaren. Ook heb ik een dystopische roman gelezen, maar dat was toch niet helemaal mijn ding.'

Nicole doet voor het eerst mee dit jaar en merkte er direct de effecten van. Ze begon direct met de categorieën van de checklist en wist ze in de eerste helft van het jaar al af te vinken. Daardoor werd haar comfortzone flink uitgerekt en leest ze op dit moment echt alle genres:

'Thrillers heb ik echt ontdekt (nu bezig in Dert13n van Steve Cavanagh, ook al zo spannend!). Sciencefiction en fantasy is een haat-liefdeverhouding (meer haat dan liefde, met uitzondering van Harry Potter). Poëzie laat ik vaak aan me voorbij gaan, alhoewel mooie zinnen mij diep kunnen raken. Young Adult vond ik daarentegen vaak wel leuk (John Green) en dat zouden boeken zijn waar ik normaliter omheen zou lopen. Bij Boek van het Jaar 2020 staat dat ik boeken uit tien genres heb gelezen. Gebrek aan focus kun je dat ook noemen!'

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban ook aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was november: elke maand een Reading Challenge update