Hebban vandaag

Community /

Dit was oktober: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 16 reacties
Oktober is alweer bijna voorbij! De bomen zijn rood en geel geworden, blaadjes vallen en 's avonds is het vroeger donker. Het perfecte weer om binnen te zitten met een boek. Of niet? Tijdens de maandelijkse Hebban Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

November staat voor de deur, wat gaat het toch ongelofelijk hard. De Hebban Reading Challenge van 2020 is op twee maanden na ten einde, en binnenkort kun je je gaan inschrijven voor de Reading Challenge van volgend jaar. Kijk jij een beetje weemoedig terug op je boekenjaar van 2020 omdat je nog niet meedoet? Het kan nog! Vink je gelezen boeken nog gauw aan, en ook jij kunt na december genieten van een eindverslag over jouw leesjaar.

Meer mensen nemen het advies mee te doen aan de Hebban Reading Challenge ter harte, want we zijn de 13.000 deelnemers over. Er zijn meer dan 255 duizend boeken gelezen in totaal en dat betekent dat we maar liefst 28.000 boeken gelezen hebben deze maand – elfduizend meer dan vorige maand! Het is duidelijk herfstweer geworden. Inmiddels kunnen ook een kleine 2500 mensen zeggen hun Challenge gehaald te hebben.

Doe jij al mee aan de Hebban Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Hebban Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in oktober aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Dit zijn de 4 meest gelezen boeken van de afgelopen maand:

Gelezen boeken


Onze voorspelling van vorige maand is uitgekomen, Leon & Juliette – het Boekenweekgeschenk van 2020 door Annejet van der Zijl – heeft plaats moeten maken in de top 4. De vervanger is niet bepaald onverwacht, gezien dit eerste deel van de immens populaire 'De zeven zussen'-serie van Lucinda Riley al het hele jaar in en uit dit lijstje gaat. Natuurlijk is de eerste plaats nog steeds voor Zon van dezelfde auteur. Het meest recente boek in de reeks loopt zelfs met een verschil van 400 leesbeurten uit op de nummer twee.

Het bloemenmeisje van Anya Niewierra is onbeweeglijk op de tweede plaats blijven staan, evenals Wat jij niet ziet van M.J. Arlidge op de derde plaats. Wat we hier niet kunnen zien omdat ze er net buiten vallen, is dat Leon & Juliette zelfs nog een plek lager gezakt is; op nummer vijf staat het nieuwste 'Helen Grace'-boek van M.J. Arlidge, Nog lange niet. Het loopt niet zo gek ver achter op De zeven zussen, dus wie weet wat we volgende maand in de top 4 vinden.

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De thrillers verliezen weer een procent ten opzichte van vorige maand (52% in oktober, tegenover 53% in september), maar ze blijven het hoogst vertegenwoordigde genre onder de lezers die meedoen aan de Hebban Reading Challenge. De categorie Literatuur en romans staat op 40%. Er is een kleine triomf te zien voor de non-fictielezers, want de ene procent die ze begin dit jaar kwijtraakten, hebben ze op het nippertje teruggekregen. Hun aandeel stijgt van 6% naar 7%. Young Adult blijft op 1% staan.

De kinderboeken zijn inmiddels al flink wat maanden verdwenen uit het overzicht, maar kunnen nog terugkomen. De jongen, de mol, de vos en het paard is momenteel het hoogst genoteerde kinderboek, dat 25 lezers achterloopt op het laagst genoteerde boek in de top 100 gelezen boeken. Voor sciencefiction & fantasy is dit Hex van Thomas Olde Heuvelt, met een verschil van 80 lezers op het laagst genoteerde boek.

Ga je in de cadeauperiode boeken kopen? Doe dat zoveel mogelijk bij de boekhandel (ook online) om ze open te houden!

Hebbanners over de Challenge

Natuurlijk vroegen we ook de Hebban-lezers naar hun ervaringen in oktober met de Hebban Reading Challenge. Marjolein verdient driedubbele confetti, want ze heeft op twee na alle categorieën af weten te vinken.

'Een boek dat zich afspeelt in de oudheid en een boek over de toekomst van de wereld. Mooi om met deze twee uitersten te eindigen. [..] Door de verschillende categorieën lees ik regelmatig boeken die ik anders links had laten liggen.'

En dat is precies de reden van de checklist. Zoals Debbie het mooi weet te verwoorden: 'Een stukje uitdaging en verrijking. Als lezer blijf je automatisch vaak een beetje hangen in wat je leuk vindt en waarmee je bekend bent. En dat is prima natuurlijk, maar er is heel veel leuks buiten je comfortzone te vinden en dat kun je door de categorieën ontdekken.'

Dat de checklist vooral gebruikt wordt om inspiratie op te doen – met minder focus op het daadwerkelijk afstrepen van alle categorieën – zie je ook bij andere Hebban-lezers. Wendy geeft toe dat het afvinken wat verdwijnt in de chaos. 'Ik begin altijd heel gemotiveerd, toch komt er telkens een ander boek tussen. Tja, dat is dan weer helemaal mij.' Ook Marieke merkt wat minder bezig te zijn met de checklist:

'Ik maak aan het einde van het jaar de balans op en zie dan hoe ver ik ben gekomen. Ik heb in ieder geval genoeg boeken gelezen en ben ruim boven mijn geplande aantal uit, met nog twee maanden te gaan.'

Een strategie die ook VM van Erp aanhoudt: 'Op 19 oktober sloeg ik boek nummer 104 dicht, waarmee ik de eindstreep van mijn Challenge gehaald heb. Nu maar eens kijken of ik ook nog alle categorieën kan afstrepen, want die heb ik vanaf maart al niet meer bijgehouden.'

Die eindstreep, die wordt gelukkig wél vaak gehaald. Merel kon er op 1 oktober van genieten haar persoonlijke challenge van 150 boeken te hebben overschreden. 'Alles wat ik nu nog lees, is dus een mooie bonus,' vertelt ze. 'Elk jaar denk ik dat ik het maximum wel bereikt heb, maar tot nu toe lees ik nog steeds elk jaar meer boeken dan het voorgaande jaar.' Ellen herkent dat gevoel wel. Ze heeft haar Hebban Reading Challenge op 100 boeken gezet, en is nu bezig in nummer 129:

'Ik zit een beetje op hetzelfde leestempo als vorig jaar. Dit jaar heb ik wel de leesclubs ontdekt, of eigenlijk moet ik zeggen dat ik mezelf nu de tijd gun om er deel aan te nemen. Soms ingeloot, soms met een eigen exemplaar en, zoals nu, met het Buzzboek De echtgenotes. Erg leuk!'

Nog even wachten: binnenkort kunnen we ons gaan inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021!

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en je hoort als eerste als de inschrijving is geopend.Over de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was oktober: elke maand een Reading Challenge update

 


Gesponsorde boeken