Hebban vandaag

Community /

Dit was september: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 9 reacties
De herfst is aangebroken en de vakantie is voorbij. School en werk starten weer op, terwijl we grotendeels thuiswerken. En waar past lezen binnen dit plaatje? Meer, of juist minder? Tijdens de maandelijkse Hebban Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

Het is intussen misschien herfst geworden, maar je kunt je het hele jaar nog inschrijven voor de Hebban Reading Challenge. In dat geval vink je je gelezen boeken van 2020 met terugwerkende kracht aan voor het hele jaar of alleen voor de te komen maanden. In september groeide het aantal leden naar meer dan 12.500. Samen zijn er meer dan 227 duizend boeken gelezen, waarvan 17.000 deze maand.

Dat is weer een stuk minder dan het in de zomer was, maar verrassend is dat niet. September is erom berucht dat alle activiteiten weer opstarten en het lezen daardoor naar de achtergrond wordt gedrongen. Gelukkig wordt het nu sneller donker en worden we ertoe verleid onze avonden met een goed boek door te brengen. Er zijn inmiddels meer dan 1800 Challenges gehaald, een mooie score met nog drie maanden te gaan!

Doe jij al mee aan de Hebban Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Hebban Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in september aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Dit zijn de 4 meest gelezen boeken van de afgelopen maand:

Gelezen boeken


Het Boekenweekgeschenk van 2020, Leon & Juliette van Annejet van der Zijl, zakt deze maand weer een plaatsje omlaag en zal volgende maand misschien helemaal verdwijnen, want De zeven zussen, die al het hele jaar in en uit de top 4 gaat, zit het boek op de hielen. Wat jij niet ziet van M.J. Arlidge staat sinds deze maand op de derde plaats, en bewijst daarmee dat de geschenkboeken van de Boekenweek én Spannende Boeken Weken goed werken en fijn leesvoer zijn.

Op de eerste en tweede plaats vinden we nog altijd Zon van Lucinda Riley en Het bloemenmeisje van Anya Niewierra, respectievelijk. Met de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2020 op de tweede plaats, kunnen we ons afvragen of we binnenkort ook Viktor van Judith Fanto in deze top 4 zullen zien opduiken, de winnaar van de Hebban Debuutprijs 2020. Het boek heeft nog wel een lange weg te gaan, maar wie weet?

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De triomf van de thrillers – nadat die vorige maand 4% erbij kregen en op 54% eindigden – zwakt wat af omdat ze inmiddels ook alweer een procent kwijt zijn. In september vertegenwoordigt het populaire genre 53% van de Top 100 gelezen boeken. Die ene procent is teruggegaan naar de romans, die van 42% naar 43% stijgen. Voor de overige drie genres verandert er niets; non-fictie blijft op 6% staan, Young Adult heeft 1% van het totaalaandeel en de kinderboeken blijven weg. Het SFF-genre komt met het hoogst genoteerde boek op het moment van meten 81 lezers te kort om in de Top 100 gelezen boeken te komen. Voor kinderboeken is dat tekort inmiddels opgelopen tot 49 lezers voor het hoogst genoteerde boek.

Ga je in oktober boeken kopen? Doe dat zoveel mogelijk bij de boekhandel (ook online) om ze open te houden!

Hebbanners over de Challenge

Afvinken

Tegen de tijd dat we september gehad hebben en nog maar drie maanden hoeven gaan tot het einde van het jaar, kunnen er al voorzichtige voorspellingen gedaan worden. Gaan we het halen, of juist helemaal niet? Gaat het lukken onze zelfopgelegde challenges en de Hebban Reading Challenge checklist te halen? Marieke had aan het begin van de maand voor de Fabulous Feelgood spot een blog geschreven over de maandchallenge (Lees een boek met een van de elementen in de titel), en vergat daarna prompt er zelf ook iets mee te doen.

'De bedoeling was ook om mee te doen met #LUEK, 'Lees uit eigen kast', maar ook dat loopt niet geheel volgens planning. Biebboeken en recensieboeken dringen voor, toch vier uit eigen kast gelezen. Wel ben ik over het geplande jaaraantal heen, dus vuurwerk en confetti waren er al voor mij.'

Ook VM van Erp liet de checklist na enkele maanden los. 'Want waarom zou ik een heel specifiek boek moeten gaan lezen als er net iets voorbijkomt waar ik veel meer zin in heb. Lezen moet per slot van rekening leuk blijven, maar het knaagt wel als je niet alle vakjes van de checklist af kunt vinken. Volgend jaar een nieuwe poging...' Toch gaat de Hebban Reading Challenge zelf heel goed:

'Met 104 boeken gepland en inmiddels bijna 94 op de teller ga ik de eindstreep zeker halen, ook al is dit later dan in andere jaren. [Gezien] er relatief veel kleppers dan wel megakleppers tussen de gelezen boeken zitten, [ben] ik best benieuwd naar het totaal gelezen bladzijden ten opzichte van het voorgaande jaar. Dus ik lees vrolijk door!'

Greet had eerst nog sterk het gevoel dat het niet wilde vlotten: 'Het gaat niet goed met alle kleppers die ik zou lezen, het gaat niet goed met alle series die ik tot een goed einde zou brengen, het gaat niet... oh wacht, dat zijn allemaal uitdagingen die ik met mezelf was aangegaan (en waar ik gewoon volgend jaar een nieuwe poging kan doen). Met de Reading Challenge an sich gaat het eigenlijk heel erg goed! Ik ben nu aan boek 115 bezig en heb mijn (steeds terugkerende) doel van 100 boeken dus al bereikt.'

Lezen, lezen lezen

Een groot probleem (hoewel, wie noemt het een probleem?) zijn de nooit eindigende stapels boeken die we willen lezen. Greet herwerkt elke week haar leesplanning en hoewel ze veel leest, lijkt de lijst nooit korter te worden.

'Maar hé, ik ben een optimist en ooit ga ik helemaal bij zijn, echt waar!'

Marja herkent dat direct. 'Ik heb tijdje geleden een nieuwe hobby ontdekt: snuffelen in aanwinsten van de lokale bibliotheek en meteen op de lijst zetten wat ik wil lezen, of nog beter: reserveren! Deze maand is het een beetje uit de hand gelopen. Ik zou meer uit eigen kast gaan lezen en de stapels boeken gescoord bij de kringloopwinkel blijven maar groeien, maar hoe moet ik dat doen als er 12 boeken op de biebstapel liggen?' Wat haar betreft moet het strijkwerk maar even blijven liggen.

Merel merkt goed dat de vakantie weer voorbij is, toch ziet ze er ook de zonzijde wel van in. Ze heeft minder tijd voor lezen, maar meer tijd voor luisterboeken. 'Ik heb er deze maand al twee geluisterd en ben nu begonnen aan de derde. Toch fijn om zo mijn reistijd op te kunnen vullen!' Sylvia heeft een moeilijk leesjaar achter de rug en heeft zich er al bij neergelegd dat haar doel van 104 boeken ver buiten haar bereik ligt:

'Natuurlijk is dat even slikken, maar, zoals ik zelf al vaak zei, het is geen wedstrijd. Met dat in het achterhoofd ben ik blij dat mijn leeszin weer langzaam komt. Mijn doel aanpassen doe ik niet. Ik ga voor de helft, dus 52. Komende weken komen er een aantal boeken uit die hoog op mijn wensenlijstje staan, dus dat gaat vast goed komen.'

Daar zijn wij ook helemaal van overtuigd! Of je de Hebban Reading Challenge nu haalt of niet, meedoet met de checklist of niet, jezelf eigen uitdagingen oplegt of niet; lezen gaat om het hebben van plezier. Zo lang dat het geval is, halen we allemaal ons leesdoel van 2020.

Nog even wachten: binnenkort kunnen we ons gaan inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021!

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Hebban Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was september: elke maand een Reading Challenge update

 


Gesponsorde boeken