Hebban vandaag

Community /

Dit was september in de Hebban Reading Challenge 2021

door Hebban Crew 7 reacties
Wat een prachtige nazomer hadden we in september, met als kers op de taart het goede nieuws dat de 1.5 meter-regel kwam te vervallen. Maar op Hebban draait natuurlijk alles om boeken, boeken en nog eens boeken. Hoe hebben we het gedaan? Elke maand krijg je van ons een update vol statistieken en lezerservaringen. Inmiddels is het tijd voor een terugblik op de maand september.

De cijfers

In september is de groei van nieuwe deelnemers aan de Hebban Reading Challenge wat lager dan in augustus. In totaal doen er nu meer dan 15.650 lezers mee, dat zijn 320 nieuwe mensen die genieten van de leukste leesuitdaging van het jaar. En dat doen ze zeker niet te laat: inschrijven voor de Hebban Reading Challenge kan het hele jaar door. Je kunt met terugwerkende kracht al je gelezen boeken van 2021 makkelijk en snel aanvinken. We hebben ons voorgenomen bijna 502.100 boeken te lezen – dat is een half miljoen (!) boeken die we in 2021 willen verorberen.

Onze daadwerkelijk gelezen boeken komt op dit moment op een aantal van 285.000 stuks uit. Dat betekent dat we in september 32.350 boeken hebben gelezen. Iets minder dan in augustus, maar dat is zeker niet vreemd: werk en school zijn weer begonnen, en veel activiteiten mogen eindelijk weer doorgang vinden. Het gemiddelde van deze maand komt daarmee op 2,1 boeken per persoon. Nu de dagen weer korter worden, wie weet wat er volgende maand gaat gebeuren?

De hoogste noteringen

In de lijst Top 100 gelezen boeken kun je terugvinden welke boeken het meest gelezen worden. Er is geen verandering in de top-boeken per genre – De zevende zus blijft de meest gelezen feelgood, De therapeut de meest gelezen thriller, Boekenweekgeschenk Wat wij zagen de meest gelezen literatuur en De jongen, de mol, de vos en het paard het meest gelezen kinderboek. Toch is er verandering op komst, want de nieuwste 'Helen Grace' van M.J. Arlidge begint stevig omhoog te klimmen en loopt nog maar zo'n 80 lezers achter op B.A. Paris.

Ook wat betreft de genres non-fictie, fantasy & sciencefiction en Young Adult is er weinig spectaculairs te melden, het is al met al een zeer rustige maand. Wel zakken deze drie genres, die ook elk dezelfde titels behouden als best gelezen boek, een aantal plaatsen. Non-fictie met één plaats, fantasy & sciencefiction met vijf plaatsen en Young Adult met zes plaatsen.

Hebbanners over de Reading Challenge

Meer lezen

Tineke merkt dat de Hebban Reading Challenge haar echt helpt om meer te lezen. 'Vorig jaar deed ik voor het eerst mee met de Challenge en kwam ik uit op een totaal van 36,' vertelt ze. 'Ik ben nu bezig met boek 38 en mijn Challenge staat op 50, dus dat moet zeker lukken.' Ook Gunther merkt dat Hebban hem elk jaar meer doet lezen en Evy is erg trots op haar 37 gelezen boeken.

'Het valt mij trouwens op hoeveel ik op een jaar eigenlijk bij elkaar gelezen krijg en daar zit zeker de Hebban Reading Challenge voor een deel tussen.'

Anita zet haar aantal altijd wat lager, want zodra er druk op komt, leest ze geen letter meer en dat wil ze voorkomen. Zo las ze in juli haar Challengedoel met Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl van Uwe Johnson. 'De checklist is inmiddels ook helemaal afgevinkt, altijd leuk om te doen.' Greet is er bijna, want ze kwam tot de fijne ontdekking niet 'slechts' 97 boeken gelezen te hebben voor de Hebban Reading Challenge, maar 99 door een paar vergeten vinkjes. Gelukkig houdt ze een Excel-lijst bij. Waren we allemaal maar zulke georganiseerde lezers!

MissVissch vloog ook door haar Hebban Reading Challenge heen. 'Er waren ook zo onwijs veel lekkere boeken,' glundert ze. Ze noemt in elk geval Orakel, De Camino, De kaalvreter, De goede grap van Norman Foreman en Aquitanië als uitschieters, maar zo kan ze nog wel even doorgaan. 'De checklist daarentegen bevat nog wat blanks, dus dat is een hele challenge op zich. Het grappige is wel dat ik door de checklist toch een aantal keren buiten m'n comfortzone ben gaan lezen.'

Is het voor iedereen dan een fantastisch leesjaar en voel je je een beetje buitengesloten? Dat is zeker niet nodig, want iedereen heeft wel een jaar waarin er veel minder gelezen kan worden. Zo had Anouk in 2019 een rampzalig jaar: 'Ik las maar één derde van wat ik normaal gesproken oppak in een jaar. Natuurlijk gebeurde er wel heel veel: ik verhuisde en wisselde maar liefst twee keer van baan.' Ook voor Aard gooien persoonlijke omstandigheden dit jaar roet in het eten. Zijn deelname aan leesclubs – 'de oorspronkelijke reden voor mijn Hebbanisme' – is dit jaar tot 0 gereduceerd.

'Na vier jaar min of meer fluitend mijn Reading Challenge volbracht te hebben, lees ik dit jaar waarschijnlijk maar 50% van mijn voorgenomen aantal van 60 boeken. Zo kan er onverwacht en ongewenst een kink in de kabel komen.'

Een extra uitdaging

Wat doe je als je je Hebban Reading Challenge of juist de checklist al helemaal hebt volbracht en je hebt nog drie maanden te gaan? Jeanet heeft de checklist al afgerond. 'Ik vond de thema's erg leuk en je kon ze best breed trekken,' zegt ze, maar haar leesdoel is nog niet binnen handbereik: ze heeft er 129 van de 175 gelezen. 'Ik besef ineens dat ik dan nog 15 boeken per maand moet lezen, en daarmee wordt deze Challenge een echte uitdaging.'

Nanniebe heeft juist haar leesdoel gehaald en focust nu op de A-Z Challenge (via Fabulous Feelgood) en de Hebban Reading Challenge checklist: 'Ik zit met smart te wachten op het artikel dat mij uitlegt wat er bedoeld wordt met een zelfgemaakt boek. Daar heb ik ook wel zin in, benieuwd wat ik nog ontdekken zal.' Een tipje van de sluier kunnen we wel vast oplichten: hou volgende week de zondagse listmania in de gaten!

De Hebban Reading Challenge 2021 van Joop veranderde in een David Mitchell Challenge. 'Naar aanleiding van een NRC-recensie was Utopia Avenue op mijn te-lezen-lijst terechtgekomen. De 650 pagina's over de gelijknamige band vlogen vervolgens door mijn vingers. Ergo, ik was verslaafd. Na de laatste pagina rende ik naar mijn favoriete boekwinkel en kwam thuis met Wolkenatlas. Daarna verslond ik Dertien. Inmiddels was ik er wel achter dat het oeuvre van Mitchell één geheel vormt en dat, om alle dwarsverbanden te zien, er maar een ding opzat. Voren aan beginnen.' Hij hoopt alles van Mitchell voor het einde van het jaar gelezen te hebben. 'Mij hoor je niet klagen. Mijn enige angst is dat de rest daarna zo gaat tegenvallen.'

Ook VM Van Erp laadde haar leesbordje vol in september. 'Wat doe je als je je Reading Challenge al hebt gehaald? En alle vakjes in de checklist inmiddels hebt afgevinkt? En ook de eindstreep lonkt voor het Lezen van A-Z Challenge (op achternaam van auteur)?' Daar had ze gelukkig zelf een zeer smakelijk antwoord op:

Amuse: Een LUEK boek (Lezen Uit Eigen Kast in het Feelgood Café)
Voorgerecht: De Susan Wiggs meeleesmaand (in het Feelgood Café)
Hoofdgerecht: Meeleesmaand De bezeten stad / Salem's Lot van Stephen King (bij de SF & Fantasy Club)
Nagerecht: De Detectivemaand in het Thriller Café, waar maar liefst twee series worden gelezen: 'Mma Ramotswe' én 'Broeder Cadfael'.

En voor als het wat te lang duurt tot de volgende gang wordt opgediend lopen er september ook interessante leesclubs om bij aan te schuiven!

Wij zijn het helemaal eens met de reactie van Maddie: 'Het is echt een menu om honger van te krijgen'!

Tip van Hebban: onze wekelijkse listmania waarin we verschillende boeken tippen uit een bepaalde checklist-categorie, een mooie manier om inspiratie op te doen als jij je ook aan deze extra uitdaging wilt wagen.

September op social media

Deel de voortgang van jouw Hebban Reading Challenge ook op social media! Door de hashtag #HebbanReadingChallenge toe te voegen op Instagram, Facebook of Twitter kunnen mensen jouw bericht makkelijk vinden. Zo raak je met elkaar in gesprek over de boeken die jullie lezen, en doe je nieuwe ideeën op.

Bekijk de hashtag op Instagram voor inspiratie

Klik op de afbeelding om naar het account te gaan

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Ga jij je inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2021?

Meld je in Mijn Hebban ook aan voor de Reading Challenge-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!Over de auteur

Hebban Crew

2212 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was september in de Hebban Reading Challenge 2021

 


Gesponsorde boeken