Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Listmania /

Dit zijn de 10 gruwelijkste thrillers!

door Soraya Vink (crew) 48 reacties
Jullie deelden je meest gruwelijke leeservaring met ons. We lazen wanneer de rillingen over jullie rug liepen, jullie bijna met afschuw een boek dichtsloegen of zelfs even weglegden om bij te komen. Dit zijn de 10 gruwelijkste thrillers volgens Hebban lezers!

Vogelman van Mo Hayder

Met stip op 1 volgens jullie: de Britse schrijfster Mo Hayder. Door collega's als Karin Slaughter geroemd om haar vreselijk enge scènes en met enkele verfilmingen op haar naam. Het eerste deel in de serie rond rechercheur Jack Caffery heeft velen van jullie een onvergetelijke leeservaring bezorgd. 'Met deze thriller is mijn voorliefde voor gruwelijke thrillers en seriemoordenaars geboren!' zegt lezer Kitty. Want dat er bloed en gruwel voorbij trekt in deze thriller mag duidelijk zijn, of zoals lezer Wendy schrijft: 'Ken je het gevoel dat het zo gruwelijk wordt dat je het wil wegleggen maar niet kunt (alsof je een film aan het zien bent, met je handen voor je ogen).' Vijf vrouwen worden ritueel vermoord aangetroffen op een braakliggende terrein in Londen. Voor Jack Caffery begint een race tegen de klok om een seriemoordenaar te vinden, voordat hij nog meer slachtoffers maakt. 

American Psycho van Bret Easton Ellis

Episch verfilmd met een hoofdrol voor Christian Bale en een klassieker in de Amerikaanse literatuur is American Psycho. In het verhaal staat het verontrustende hoofdpersonage Patrick Bateman centraal, een beurshandelaar die een obsessie voor controle heeft. Overdag is hij de perfecte medewerker, 's nachts ontpopt hij zich tot een gruwelijke misdadiger. 'Vreselijk beeldende scènes van martelingen en daarbij tot het vreselijke besef komen dat je de psycho ergens ook wel begrijpt,' concludeert lezer Nancy na het lezen van dit boek. Maar ook het thema van kapitalisme zorgt voor gruwel bij lezers, zo zegt lezer Tanja: 'De oppervlakkigheid, de wreedheid en de hebzucht'.

De schreeuw van het lam van Thomas Harris

Onlangs publiceerde Thomas Harris na vele jaren een nieuwe thriller, dit keer zonder zijn seriepersonage Hannibal Lecter. De schreeuw van het lam, het tweede deel in de reeks, bezorgt menigeen van jullie nog nachtmerries. Vooral het feit dat je eigenlijk door de ogen van een moordenaar kijkt, doet jullie niet meteen uitzien naar het omslaan van de volgende bladzijde. Later in verschillende speelfilms werd acteur Anthony Hopkins het 'gezicht' van de moordenaar met een bijzondere voorliefde voor mensenvlees.

Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker

Een relatief nieuw boek vinden we op de vierde plek in deze lijst. Het gegeven dat een moordenaar zondaars straft door eerst hun kind te ontvoeren en achtereenvolgens pakketjes stuurt met een oor, de ogen en ten slotte de tong, is gruwelijkheid ten top. Het eerste deel met detective Sam Porter is bij veel lezers verslonden de laatste tijd. 'Ik ben gek op thrillers, maar deze was op het randje van ranzig,' geeft lezer Caroline toe. Toch zijn jullie geïntrigeerd door het spel dat de moordenaar speelt in dit verhaal. Voor de fans is er goed nieuws, het tweede deel met Sam Porter verschijnt in oktober onder de titel Het vijfde meisje.

Rosemary's Baby van Ira Levin

Schrijver Ira Levin schreef slechts zeven romans in zijn carrière maar maakte er wel een grote indruk mee. Met Rosemary's Baby is het ongrijpbare element het bovenaardse tintje dat aan het verhaal gegeven wordt. Met zo'n klassieker kon een verfilming niet uitblijven, met in de hoofdrol Mia Farrow, maar veel mensen lazen het boek ook nog na het zien van de film. Want stiekem wil iedereen weten wat er precies aan de hand is met de buren van Rosemary en Guy Woodhouse.

Pet Sematary van Stephen King

Een beestachtig boek van de koning van de horror. Stephen King mag uiteraard niet ontbreken in een lijstje vol met gruwelijke boeken. 'Zoals je ook niet wil kijken naar een ongeluk en het toch doet. Het verhaal ging van kwaad tot erger. Ik wilde het meerdere keren wegleggen. Het lukte me niet. Misschien hoopte ik dat het anders zou aflopen, maar dat gebeurt niet bij King, dat had ik moeten weten. Wekenlang spookten scenes uit het verhaal door mijn hoofd. De films heb ik nooit bekeken,' deelt lezer Linda haar ervaring. Voor wie durft zijn er twee verfilmingen beschikbaar, waaronder de meest recente van dit jaar.

Ragdoll van Daniel Cole

Een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Hij wordt belast met de zaak van deze 'lappenpop'. En juist die lichaamsdelen, afkomstig van verschillende personen, zorgt ervoor dat jullie gruwelen maar ook aan de bladzijdes gekluisterd blijven om te zien hoe dit mysterie afloopt. Daniel Cole bracht onlangs het slot van zijn trilogie uit, onder de titel De wolven.

Hex van Thomas Olde Heuvelt

Als Stephen King een lofzang geeft op je boek, weet je dat je een gruwelijk tafereel hebt neergezet. Als enige Nederlandse schrijver in de lijst vinden we Thomas Olde Heuvelt, die dit jaar ook verantwoordelijk was voor het geschenk voor de Spannende Boeken Weken. Zoals de titel al een beetje doet vermoeden, steelt een bepaald personage de show in dit angstaanjagende boek. Lezer Yvon kon zich een bepaalde scène nog goed voor de geest halen: 'Het stukje waar in beschreven wordt hoe een groepje jongens met een mes op een stok Hex willen verminken. Om te zien of ze pijn ervaart enzovoorts. Er wordt in haar borst gesneden. Het wordt zó goed beschreven dat ik er misselijk van werd. En de geur kon ruiken die er van af zou komen...'. Daarentegen had lezer Karin eerst haar bedenkingen bij het boek: 'In het begin van het boek vond ik het allemaal maar flauwekul: een dorp in de ban van de geest van een heks. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik heb het hele boek uitgelezen. Op een gegeven moment zat het verhaal onder mijn huid en kon ik het niet wegleggen. Wat ook zo gruwelijk maakt, is dat je al lezend meer en meer het idee krijgt dat het toch zou kunnen gebeuren. Dat het misschien toch niet zo’n flauwekul is. De massahysterie.'

De stilte van de hel van Cody McFayden

Een reeks die al wat jaartjes op de teller heeft, maar vaak genoeg (her)ontdekt wordt is die rond FBI agente Smokey Barret. Het eerste deel in deze reeks bezorgde een aantal van jullie slapelozen nachten; zowel door het door willen lezen als door de gruwelijke taferelen die worden beschreven. Barret begeleidt een speciale eenheid die gericht is op het profileren en pakken van seriemoordenaars. 'Het is zo geschreven alsof je er live bij bent. Een boek wat je af en toe even weg moet leggen,' zegt lezer Sabrina. Daarnaast doormaakt een kind iets vreselijks, waardoor met name de vrouwelijke lezers erg aangedaan zijn.

Het kaartenhuis van Mark Z. Danielewski

Een jonge familie neemt intrek in een huis en het lijkt er allemaal niet bepaald pluis. Het gegeven waarmee dit horrorverhaal start. Daarnaast heeft dit boek een bijzondere opzet, waardoor je als het ware in een andere wereld wordt meegenomen. 'Al met al bekruipt je bij het lezen heel langzaam een soort unheimisch gevoel dat steeds sterker wordt. Absoluut geen boek voor iedereen, dat besef ik. Toch is dit het enige boek ooit dat me oprecht koude rillingen gaf,' zegt lezer Frans.Welke gruwelijke leestip heb jij nog voor andere lezers? Laat het weten in een reactie onder dit artikel! Lees hier de reacties die loskwamen na de oproep die we plaatsten.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Dit zijn de 10 gruwelijkste thrillers!

 

Gerelateerd

Over

Mo Hayder

Mo Hayder

Mo Hayder (pseudoniem van Clare Dunkel,1962-2021) was een Britse schrijfster, g...