Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

'Dit zijn de namen' op de planken

Woensdag 20 januari gaat in Gent de toneelbewerking van de roman 'Dit zijn de namen' in première. Schrijver Tommy Wieringa is heel benieuwd naar het resultaat. 'Het lijkt me een complex boek om te bewerken.'

De première in Gent is zo goed als uitverkocht. Maar op de site van het toneelgezelschap NTGent staan nog voldoende andere data waaruit de geïnteresseerde toneelbezoeker kan kiezen. De productie gaat ook op tour door Nederland. Dit zijn de namen is onder meer te zien in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht, Den Haag, Groningen, Meppel, Rotterdam en Tilburg. 

Dit zijn de namen gaat over een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun tocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf.

Tommy Wieringa heeft het scenario van tevoren opgestuurd gekregen. Maar hij heeft er geen letter van gelezen, vertelt hij aan de krant De Morgen. 'Hoe dichter een maker bij het oorspronkelijke werk blijft, hoe vervelender het resultaat wordt' aldus Wieringa. 'Maar het lijkt me hoe dan ook een heel complex boek om te bewerken. Daardoor ben ik wel heel nieuwsgierig naar het resultaat. Geen idee hoe het bewerkt wordt: men heeft mij het scenario toegestuurd, maar ik heb de wijsheid gehad dat bestand niet te openen.'

Dit zijn de namen werd bekroond met de Libris Literatuurprijs 2013 en ontving de Gouden Uil 2013 namens de lezersjury. Tevens werd de roman genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, NS Publieksprijs, E. du Perronprijs, Premio Gregor von Rezzori en de Premio Strega Europea. De roman wordt wereldwijd vertaald.

NTGent is het producerend gezelschap en stadstheater van Gent, met als thuisbasis de schouwburg aan het Sint-Baafsplein, in het hart van de stad, tussen kathedraal, belfort en stadhuis. Het gezelschap staat opnieuw onder de artistieke leiding van Johan Simons, die eerder het stadstheater leidde van 2005 tot 2010.

Bronnen: De Morgen, site NT Gent Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Dit zijn de namen' op de planken

 

Gerelateerd

Over

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa publiceerde drie romans, voordat hij in 2005 doorbrak naar een gr...

Gesponsorde boeken