Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit zijn het Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek van 2024

door Hebban Crew 6 reacties
Van 2 tot en met 13 oktober is het Kinderboekenweek met als thema 'Lekker eigenwijs!' Afgelopen week zijn op eigenzinnige wijze de covers van zowel het Kinderboekenweekgeschenk als het Prentenboek bekendgemaakt. Lees er alles over op Hebban, inclusief een interview met de tekstschrijvers van het Prentenboek, Erik van Os en Ellie van Lieshout.

Kinderboeken zitten vol sterke personages die laten zien hoe leuk het is om lekker eigenwijs te zijn, van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot natuurlijk het Kinderboekenweekgeschenk van Pieter Koolwijk en het door Noëlle Smit geïllustreerde Prentenboek. Het duurt nog even voordat de Kinderboekenweek 2024 van start gaat, maar de voorpret kan alvast beginnen met de onthulling van de speciaal daarvoor gemaakt kinderboeken: het Kinderboekenweekgeschenk Schatpakkers en het Prentenboek De vierling op de vensterbank.

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar van de lekker eigenzinnige Pieter Koolwijk, onder andere bekend van zijn drieluik Gozert, Luna en Missie afbreken. In 2021 won hij de Gouden Griffel voor Gozert. Hij werkt meestal samen met illustrator Linde Faas, die ook voor het Kinderboekenweekgeschenk de illustraties verzorgde. Je ontvangt Schatpakkers cadeau van je boekhandel bij besteding van € 13,50 aan Nederlandstalige kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober.

Schatpakkers

Door auteur Pieter Koolwijk met illustraties van Linde Faas

Nevin is woest. Haar vader vindt dat ze te veel zit te gamen en ze moet naar buiten. De hele middag. Zonder telefoon. Naar buiten! Maar haar vader is onverbiddelijk. Nevin zal haar vader krijgen. Als zij niet op haar scherm mag, mag haar vader niet naar de voetbalwedstrijd waar hij zo naar uitkijkt. Ze grijpt zijn autosleutel en rent de deur uit. Maar dan valt de autosleutel in een put. Weg sleutel.

'Oooh … Schat!' klinkt ineens een hoog stemmetje vanuit de put. Een donkerblauw handje komt tevoorschijn, graait de sleutel tussen de bladeren vandaan en verdwijnt weer.

Samen met haar klasgenoten Bec en Davy probeert Nevin de autosleutel terug te krijgen. En dat gaat niet zonder gevaar …

Schatpakkers ontvang je cadeau van je boekhandel bij besteding van € 13,50 aan Nederlandstalige kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober.

Prentenboek

Voor de jongste kinderen maakt Noëlle Smit het Prentenboek van de Kinderboekenweek, dat je tijdens de Kinderboekenweek voor slechts € 7,99 kunt kopen. Smit illustreerde al tientallen kinderboeken en maakte de tekstloze prentenboeken In de tuin, Naar de markt en Aan zee. In 2021 won ze een Zilveren Penseel. De tekst voor De vierling op de vensterbank werd geschreven door het iconische schrijversduo Erik van Os en Elle van Lieshout.

De vierling op de vensterbank

Door illustrator Noëlle Smit met tekst van Erik van Os en Elle van Lieshout

Vier babyplantjes staan netjes op een rijtje in de vensterbank. Ze groeien hard, want Rosa zorgt voor voldoende water, zon en aandacht.

Maar als de plantjes te groot worden voor hun potjes, moeten ze naar buiten, de grond in. Rosa’s moeder neemt ze mee naar haar moestuin, waar de plantjes kunnen staan tussen al het weelderige groen.

Daar is Rosa helemaal niet blij mee, want alles staat er veel te schots en scheef door elkaar. Er zijn ook nog eens slakken en rupsen. En koude wind kan nooit goed zijn voor haar lieve plantjes.

Rosa trekt haar eigen, strakke plan.

Je koopt het Prentenboek Een vierling op de vensterbank tijdens de Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober voor slechts € 7,99.

Interview met Erik en Elle

Erik van Os en Elle van Lieshout zijn kinderboekenschrijvers die zowel alleen als samen al heel wat kinderboeken hebben gemaakt, zoals Heertje en meneertje, Daantje Dirigentje, Mejuffrouw Muis en Julia en Ot. Hun werk is in meerdere talen vertaald. Zij schreven de tekst bij de illustraties van Noëlle Smit voor het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2024.

1.

Is het schrijven van het Prentenboek van de Kinderboekenweek anders dan het schrijven van tekst voor 'normale' kinderboeken?

Eigenlijk niet. Wij zijn al sinds onze eerste boeken gewend om ook in opdracht te schrijven, dus we gaan gewoon braaf aan de gang. Noëlle wilde heel graag iets met een moestuin en toevallig hebben wij die zelf ook (vooral Elle), dus dat kwam heel goed uit.

2.

Hoe werkt het samenspel tussen jullie en illustrator Noëlle Smit? Wat is er in dit geval eerst, de illustraties of de tekst?

Samen met Noëlle en uitgeverij Querido bedenken we waar het verhaal over moet gaan, of eigenlijk: waar speelt het zich af? Vervolgens gaan wij aan het werk en daarna maakt Noëlle schetsen voor het omslag. Daarna komen de schetsen voor het binnenwerk. Als die schetsen uitgewerkt zijn, wordt de tekst nog een keer bekeken, om te zien of er nog wat weg kan, wat al overduidelijk in de tekeningen te zien is. Overigens gaan er heel wat rondes overheen voor de juiste tekst er is én de juiste tekeningen.

3.

Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is 'Lekker eigenwijs'. Op welke manier kunnen we 'eigenwijs zijn' in jullie boeken terugvinden? Hoort eigenwijsheid een beetje bij verhalen voor kinderen?

Erik: ik geloof niet dat wij al ooit een boek hebben geschreven waarin de hoofdpersonen NIET eigenwijs zijn.

Elle: even nadenken ... eh nee, we komen er zo niet op ...

4.

Het prentenboek met daarin jullie tekst ligt straks in veelvoud in alle boekhandels. Dat moet een heerlijk gevoel geven. Hoe gaan jullie straks de Kinderboekenweek beleven, denk je?

Niet anders dan andere jaren.

Erik: ik kijk welke aanvragen er komen (er is al een aantal binnen) en dan heb ik de luxe om er ja of nee tegen te zeggen. Ik zal vooral op pad zijn met Noëlle. Gezellig!

Elle: ik laat Erik lekker overal voorlezen en zingen en ga in de moestuin boontjes, sla en dahlia’s plukken.

5.

De Kinderboekenweek is een hoogtepunt van het jaar voor kinderboeken, maar er gebeurt meer in een jaar natuurlijk. Kunnen jullie iets vertellen over je huidige bezigheden, nieuwe kinderboeken en misschien wel een tipje van de sluier oplichten voor komende plannen rond kinderboeken, naast het Prentenboek van de Kinderboekenweek?

Erik: in juni verschijnt mijn dichtbundel Wij zijn even naar de verte, die ik maakte met Tineke Meirink. Bij dit boek waren er wél eerst de tekeningen die Tineke maakte van stenen. Daar schreef ik gedichten bij voor kinderen vanaf 8 jaar.

Elle: ik werkte de afgelopen vier jaar bijna fulltime aan de leesmethode Veilig Leren Lezen. En met Erik schreef ik nog wel twee prentenboeken voor Het Koninklijk Concertgebouw Orkest, over Daantje Dirigentje (de volgende is alweer in de maak). En trouwens ook vier boeken voor beginnende lezers, waaronder Kruipt een neushoorn op een krukje. Over eigenwijs gesproken; neushoorns kunnen er ook wat van! En er liggen nog genoeg plannen. Jullie gaan kennismaken met 'Blote Billy' en onze hoofden zitten vol ideeën waar we komend jaar ineens meer tijd voor hebben. Maar nu moeten eerst de aardappels de grond in. Dag!

Kinderboekenweek

Het thema van deze 70e Kinderboekenweek is 'Lekker eigenwijs'. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar je ouders hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Het is Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober 2024.

Meer KinderboekenweekOver de auteur

Hebban Crew

2561 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit zijn het Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek van 2024

 

Gerelateerd

Over

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn verhalen vallen o...

Linde Faas

Linde Faas

Linde Faas (1985) studeerde Animatie aan de kunstacademie van Breda. Met haar af...

Noëlle Smit

Noëlle Smit

Noëlle Smit (1972) studeerde illustratieve vormgeving aan de Hogeschoo...

Erik van Os

Erik van Os

Erik van Os is kinderboekenschrijver. Samen met zijn vrouw en collega-schrijver ...

Elle van Lieshout

Elle van Lieshout

Elle van Lieshout is kinderboekenschrijfster. Zij schrijft regelmatig alleen, zo...