Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Diversiteit in fictie - wat vind jij ervan?

door Hebban Crew 79 reacties
In de Hebban Reading Challenge 2019 hebben we twaalf thema's voor je, waarvan we er elke maand eentje uitgebreid behandelen om jou te inspireren bij je keuzes. Het augustus-thema is 'lees een boek door andermans ogen' en dat gaat natuurlijk volledig over diversiteit.

Augustus - Lees een boek ‘door andermans ogen’ (diversiteit)

Een vrij lastig in te vullen thema, maar wel een heel belangrijk onderwerp. Dus daar gaan we in 2019 en zeker in het themaweekend in augustus stevig ons best voor doen. Diversiteit kun je vinden in alles wat je niet normaal leest. In Nederland zijn onze personages wel heel vaak heteroseksueel, wit en ongehavend. Dat is helemaal geen realistische weergave van hoe de wereld eruit ziet. Voor diversiteit zoeken we boeken waarin de mensen niet wit zijn, niet (allemaal) hetero en waarin misschien wel een gehandicapt of anderzins 'imperfect' lijf of geest langskomt. En natuurlijk wel als hoofdpersonage(s).

Je loopt lekker in de bibliotheek of boekhandel, met je nek in een knik om de titels goed te kunnen lezen, je pakt eens een boek op waarvan de cover je uitnodigt, je leest hier en daar een achterflap en je neemt mee waar je enthousiast van wordt, waar je echt zin in lezen van krijgt. Hartstikke goed, maar hoe zit het met de diversiteit in je boeken?

Wat lees je nu?

Pak het boek dat je nu leest er bij en ga eens na wie de (hoofd)personages zijn. Zijn ze 'heteroseksueel, wit en ongehavend'? En je vorige boek? En je volgende boek (als dat al klaarligt)? Wat vind je van de personages waarover je nu leest? Wil je je graag herkennen in en identificeren met een personage? Of heb je het idee dat het je niets uitmaakt?

Is diversiteit belangrijk?

Voor minderheden is het belangrijk om zichzelf vertegenwoordigd te zien in films, boeken, tv, politiek, et cetera. Voor kinderen met een donkere huidskleur is het gek om in prentenboeken niet hun eigen uiterlijk (ook) tegen te komen. Voor witte kinderen is het ook raar om alleen maar hun eigen huidskleur tegen te komen, want zo steekt de wereld niet in elkaar. De mensheid is een regenboog aan kleuren, geaardheden, vormen en maten en dat zou weerspiegeld moeten worden in media en kunst, waaronder romans en thrillers.

Wat vind jij van diversiteit in fictie? Zoek je op dat gebied naar variatie in je romans of ben je je er eigenlijk niet bewust van bij je keuze voor je volgende boek? Zou je graag diverser willen lezen, maar vind je het lastig om passende boeken te vinden? Tijd voor tips!

Leestips

In de links hieronder vind je al heel wat besprekingen en leestips voor diversiteit in boeken, maar we zien graag onze lezers zelf tips uitdelen aan elkaar. Dus ga je gang onder dit artikel! Welk boek 'door andermans' ogen vind jij een geweldige leestip en zou je graag aan anderen willen aanraden? Op welke manier krijgt diversiteit een rol in dat boek en wat vind jij van dat element?

Komend weekend kun je een aantal artikelen verwachten vol leestips rond diversiteit, in alle fictiegenres. Ook lanceren we een 'Diversiteit in YA'-café!

Diversiteit op Hebban


#strijdvoordiversiteit | #weneeddiversebooks

Meer Hebban Reading Challenge

  

Naar het Hebban Reading Challenge-kanaal Doe mee! Download de XXL ChecklistOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Diversiteit in fictie - wat vind jij ervan?

 

Gesponsorde boeken