Hebban vandaag

Dossier /

Do try this at home

In het kader van de Kinderboekenweek verscheen ‘Het proefjesboek’, vol leuke en leerzame experimenten om thuis uit te voeren! Omdat zaterdag daar natuurlijk de perfecte dag voor is, publiceert Hebban een voorproefje én maak je kans op het boek!


Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar Natuur, wetenschap en techniek. In Het proefjesboek, dat precies aansluit op dit onderwerp en is samengesteld door Arno Verweij, staan experimenten uit de natuurkunde, scheikunde en biologie. Klinkt misschien ingewikkeld, maar voor de meeste proefjes heb je alles al in huis! En anders zijn de spullen makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt of het warenhuis.

Robbert Dijkgraaf, wetenschapper en o.a. bekend van de colleges die hij voor de DWDD University van De Wereld Draait Door verzorgt, schreef het voorwoord bij Het proefjesboek, waarin hij vertelt hoe de liefde voor wetenschap bij hemzelf op jonge leeftijd werd aangewakkerd:

‘Er is niets mooiers dan met je eigen ogen zien hoe iets werkt. Je vergeet het nooit meer. Een experiment kan ook nooit fout gaan, de natuur werkt altijd! Als de uitkomst niet is wat je had verwacht, is dat juist interessant en leuk. In ieder proefje zit een les. En als je het niet snapt, is er vast een ander proefje te bedenken dat je helpt te begrijpen hoe het wel in elkaar zit.’

Hebbanrecensente Conny Reijngoudt beoordeelde het boek alvast en schrijft in haar 4**** Hebban-recensie:

‘Alle proefjes kunnen kinderen zelf doen. Je kunt ieder experiment uitvoeren met alledaagse en goedkope materialen als filterzakjes, eieren, water, azijn, ijsklontjes, kranten, een wijnfles, peper, een stuk badstof en afwasmiddel. Als een experiment wat gevaarlijker is, doordat er vuur aan te pas moet komen bijvoorbeeld, wordt aangegeven dat de hulp van een volwassene nodig is. […] Ook kinderen met leesproblemen zullen met het boek uit de voeten kunnen. De zinnen zijn kort en de instructies helder. Er is een duidelijke inhoudsopgave. Een informatief boek zoals een informatief boek hoort te zijn. Leuk, duidelijk en leerzaam!’  Probeer het zelf!
Wil je alvast een proefje doen? Dat kan! Zet bijvoorbeeld eens water op zijn kop! Als je een glas met water omkeert, dan valt het water eruit. Je kunt proberen om het water tegen te houden. Bekijk hier hoe je dat experiment uit kunt voeren.Heb je het geprobeerd? 
Klik op onderstaande button om de uitleg en antwoorden te downloaden:

Uitleg en antwoorden proef 1 

Win Het proefjesboek
Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je ook aan de slag met de overige 64 experimenten uit Het proefjesboek? Dat kan, want op Hebban maak je kans op een exemplaar. Klik hier om naar de winactie te gaan.

Open inkijkexemplaarOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

770 volgers
399 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Do try this at home

 

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken