Hebban vandaag

Lezen /

‘Dochters van een nieuwe tijd’: Vier vrouwen, één eeuw geschiedenis

door Hebban Crew
‘Dochters van een nieuwe tijd’ is het eerste deel van ‘De nieuwe tijd’-trilogie, geschreven door Carmen Korn. Het boek gaat over vier vrouwen en één eeuw geschiedenis. De vriendinnen komen uit heel verschillende sociale milieus, maar zijn allemaal op zoek naar onafhankelijkheid. Op Hebban lees je alvast een sneak preview van dit Duitse succes en maak je kans op één van de 25 ebook-exemplaren!

‘De nieuwe tijd’-trilogie veroverde Duitsland al en is daar meer dan 1,7 miljoen keer verkocht. Dochters van een nieuwe tijd stond ruim 2 jaar in de bestsellerlijst van der Spiegel. Ook in Nederland kunnen we er nu van gaan genieten, Olga Groenewoud verzorgde de vertaling van het boek. De volgende delen staan al op de planning, Tijd om opnieuw te beginnen verschijnt in november 2020 en De tijden veranderen lees je in juni 2021.

Carmen Korn werd geïnspireerd door de verhalen van haar familie. In een interview vertelt ze:

'Die gesprekken van oma’s en oudtantes waren een echte schatkist. Veel aspecten uit hun levens en van hun persoonlijkheden heb ik in de vier vrouwen gestopt. Henny, Käthe, Lina en Ida hebben allen iets van hen, ondanks de heel verschillende milieus waaruit de vier afkomstig zijn. Mijn liefste oudtante Sophie bijvoorbeeld had een man die Lud heette en in mijn roman heet Henny’s man Lud. En de echte Lud gaf zijn Sophie een granaatring die hij niet bij een fijne juwelier had gekocht, maar bij een uitdragerij, dat kon hij zich net permitteren. Precies zo gebeurt het in de roman. Zo zijn mijn vier heldinnen ontstaan.'

Dochters van een nieuwe tijd

Hamburg, 1919. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allemaal op een nieuwe tijd. Samen zien ze de wereld transformeren: van de wederopbouw van Duitsland na een tragische nederlaag in de oorlog en de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. De vier gaan hun eigen weg, maar er is iets wat hen verbindt: hun vriendschap.

Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, vermout, cocktails, opiumkelders en Chinese restaurants, totdat langzaam, maar onverbiddelijk, het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi’s.

Leesfragment

Dochters van een nieuwe tijd is een mix van familieroman met geschiedenis, en schetst een gedetailleerd portret van de politieke en sociale ontwikkelingen in de eerste helft van de 20e eeuw in Duitsland. Ben je benieuwd naar deze trilogie? In het onderstaande fragment lees je alvast de eerste 35 pagina's van het eerste deel. Ook vind je hier een set leesclubvragen, die je kunt gebruiken bij de bespreking van het boek.

Lees een fragment uit Dochters van een nieuwe tijd

Leesclubvragen bij het boek

Over de auteur

Carmen Korn (1952, Düsseldorf) liet zich voor haar trilogie inspireren door de vrouwen uit haar eigen familie: haar grootmoeders, hun zussen en schoonzussen. Als jong meisje zat ze vaak naar hen te luisteren als ze het over de oorlog, liefde of hun dromen hadden. Veel uit hun levens heeft Korn verwerkt in die van haar personages.

Na haar studie werkte Korn als redacteur voor Stern. Haar journalistieke achtergrond hielp haar bij haar onderzoek naar de geschiedenis van Duitsland. Zo onderzocht zij bijvoorbeeld welke huizen er nog stonden na alle bombardementen of hoeveel etalageruiten speelgoedwinkel Schrader had, zodat haar allesomvattende portret van de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw zou kloppen.

Winnen

Heeft het leesfragment je overtuigd en is Dochters van een nieuwe tijd iets voor jou? Hebban mag 25 ebooks (epub) van het boek weggeven. Ga naar de winactie om te zien hoe je kans maakt.

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: ‘Dochters van een nieuwe tijd’: Vier vrouwen, één eeuw geschiedenis

 

Gerelateerd

Over

Carmen Korn

Carmen Korn

Carmen Korn (1952, Düsseldorf) liet zich voor haar trilogie inspireren door de ...


Gesponsorde boeken