Hebban vandaag

Community /

Doe mee met de Boekenweek Challenge: Rebellen en dwarsdenkers (2020)

door Hebban Crew 15 reacties
Meer én leuker lezen. Daar zorgen we bij Hebban wel voor. Ter gelegenheid van de Boekenweek organiseren we voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge een speciale instapchallenge. Maar ook als je al meedoet aan de reguliere Challenge kun je natuurlijk deelnemen!

In de Boekenweek Challenge lezen we dit jaar vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Natuurlijk beginnen we deze Challenge met de boekentips binnen het thema van Boekenweek 2020: Rebellen en dwarsdenkers.

Boekenweek 2020: Rebellen en dwarsdenkers

Leestip 1: Cliënt E. Busken

Prijswinnend auteur Jeroen Brouwers is een rebel pur sang. In 2007 werd hem de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend, maar deze weigerde hij omdat hij vond dat het gewonnen geldbedrag niet in overeenstemming was met het prestige van de prijs. Een paar jaar geleden was de auteur nog verwikkeld in een juridische strijd, om de afbraak van zijn woonhuis in een natuurgebied dat zonder vergunning werd gebouwd. De schrijver van bekroonde romans als Het houtBezonken rood en Geheime kamers kiest ook voor zijn romans niet voor de makkelijke weg: in zijn nieuwste Client E. Busken (door het DWDD Boekenpanel gekozen tot Boek van de Maand) laat hij één dag een bejaarde man in een verzorgingshuis aan het woord, dat een 'rijke taal' oplevert en 'hoofdstukken die schijnbaar middenin een lopende gedachtegang beginnen' (NRC, 5 sterren).

Leestip 2: De patiënt

De Duitse thrillerauteur Sebastian Fitzek doet niet aan gewoontjes. In zijn nieuwste thiller De patiënt voert hij een rebels hoofdpersoange op: de vader van een vermist kind gaat undercover een psychiatrische inrichting in, in de hoop de dader te ontmaskeren. 'Psychologische thrillers staan in de regel niet bekend om hun snelheid, maar door de korte hoofdstukken en de perspectiefwisselingen is het tempo in De patiënt heel behoorlijk. Een adempauze lijkt de lezer niet altijd gegund,' schrijft Hebban-recensent Kees van Duyn in zijn 5 sterren-recensie

Leestip 3: Louis & Louise

In deze bijzondere roman over genderidentiteit kiest de auteur ervoor om twee verhaallijnen aan één hoofdpersonage te verbinden. Op 8 september 1978 wordt een baby geboren – en vanaf dat punt splitst het verhaal van Louis & Louise zich in tweeën. Louis en Louise zijn dezelfde persoon in twee verschillende levens. Het enige verschil is de laatste letter van hun naam. Het verhaal van Lou laat zien hoe het leven van een man en een vrouw in precies dezelfde omstandigheden voor een verschillende uitkomst kan zorgen. Julie Cohen kiest overigens wel vaker voor een ongebruikelijke opzet voor haar verhaal (zoals in Samenwaar het verhaal omgekeerd chronologisch wordt verteld). Een dwarsdenker in hart en nieren. 

Leestip 4: De Vegetarische Slager

Dwarsdenken is Jaap Korteweg, ook bekend als De Vegetarische Slager, op het lijf geschreven. Jeroen Siebelink tekent zijn verhaal op in het gelijknamige boek met als ondertitel: 'Jaap Korteweg en het vlees van de toekomst'. Korteweg was een boer met een droom: mensen lékker plantaardig vlees laten eten en de grootste slager ter wereld worden. De tactiek, de keukengeheimen, de mislukkingen, de strijd en de doorbraak van De Vegetarische Slager; ze komen allemaal voorbij. 

Leestip 5: Rosie hartje Jack

Geen clichés in deze YA-roman van de ook wat rebels te noemen uitgeverij Blossom Books. Mel Darbon schrijft in Rosie hartje Jack over de 16-jarige Rose, een meisje met het syndroom van Down dat smoorverliefd is op haar vriendje Jack. Hij heeft door hersenletsel echter last van driftbuien en dat zorgt ervoor dat hij van school wordt gestuurd en in een instelling wordt geplaatst. Rosie besluit hem op te zoeken zonder dat haar ouders daarvan weten. Een lange reis vol uitdagingen begint. De schrijfster werkte voor dit boek nauw samen met meelezers met Down en laat zien hoe de omgeving kan reageren op een persoon die 'anders' is. 

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.
    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

 Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Doe mee met de Boekenweek Challenge: Rebellen en dwarsdenkers (2020)

 


Gesponsorde boeken