Hebban vandaag

Listmania /

Dol op dino's

Dino’s zijn hot! Ze spreken niet alleen tot de verbeelding van Jurassic-fanatics, maar vooral ook van kinderen. De bijna mythische wezens zijn naast spannend en mooi ook nog eens leerzaam. Hebban selecteerde de leukste dino-activiteiten én boeken voor kids van alle leeftijden.

Dino’s in het wild

Hoewel de films Jurassic Park en Jurassic World voor de allerkleinsten toch echt te eng zijn, vinden de meeste kinderen dinosauriërs maar wat interessant. Voor alle kleine én grotere dinofans zijn er genoeg leuke activiteiten te ondernemen om van alles te weten te komen over deze prehistorische reuzen.

Zo is er voor de educatieve noot het Oertijdmuseum in het Brabantse Boxtel. Het is het grootste geologisch museum van Nederland, waar je langs landschappen uit de oertijd met bijzondere fossielen en levensechte dinosaurussen wandelen. Deze zijn in China gemaakt: de animatronic dinosaurussen bewegen, brullen en ademen, zodat een spannende ervaring gegarandeerd is! Ook buiten het museum is een fijne speeltuin en een spannend Oertijdwoud te vinden.

In Dierenpark Amersfoort hebben ze ook aan dinofans gedacht: in het DinoPark zijn 70 levensgrote dino’s te bewonderen, waarvan er vijftien ook echt bewegen. Je leert er interessante weetjes en kunt op de dino-renbaan jouw snelheid testen: wie is sneller, jij of de dino?

Dan is er nog de DinoDome, gelegen in Gaia Zoo in Kerkrade. De DinoDome is Europa’s grootste indoor Dino Speelpark. In de JungleTour kunnen kinderen klauteren over spannende touwbruggen en hoge klimtorens. Naast klimmen kan er ook gevaren worden, langs de enorme waterval en de Mosasaurus, Limburgs bekendste dier uit het dinotijdperk. DinoDome is een waar speelparadijs.

Voor de die-hard fans is een ritje over de grens een must. In de Duitse Eifel is dit voorjaar een Dinosaurierpark Teufelsschlucht geopend. In het themapark zijn alle dierenmodellen levensecht, op ware grote en echtheidsgetrouw. Vele soorten zijn te bewonderen. Bovendien kunnen kinderen zelf dinosaurusskeletten uitgraven, fossielen prepareren en kan er getekend en geschilderd worden.In de meeste dinoparken is het bovendien mogelijk om kinderfeestjes te organiseren.

Wie het nog verder weg wil zoeken, kan terecht in Turkije (het grootste dinopark van Europa), Italië (het park werd in 1977 opgezet door een oud-circusartiest) , Spanje (inclusief een speciaal voor het park gemaakte 3D-film) en zelfs in Canada (Jurassic Forest, waar je in een 40 hectare groot natuurpark het echte Jurassic-gevoel krijgt).

Dino’s in je boek

Dinosaurussen spreken tot de verbeelding van veel kinderen. Kleintjes bij wie fantasie en werkelijkheid nog door elkaar lopen zijn vaak al geboeid door die wonderlijke wezens. In hun prentenboeken vervullen ze net zo vanzelfsprekend een hoofdrol als de knuffelberen of konijnen. Oudere kinderen vinden meer van hun gading in informatieve uitgaven.


Hebbans kinderboekenspecialist Julienne van den Heuvel selecteerde de mooiste dino-boeken voor klein tot ouder:

Voor peuters:Grrroentosaurus – Smriti Prasadam-Halls / ill. Katherina Manolessou (Leopold) 3+

Boo is gek op worteltjes, heel ongewoon voor een T-rex. Maar juist omdat hij zichzelf durft te zijn is hij absoluut niet minder stoer dan de anderen! Verschijnt in oktober.

Sem's dinosaurussen – Eva Vidén / ill. Jens Ahlbom (Christofoor) 3+

Sem is dol op dinosaurussen en gaat met mama naar het museum waar allerlei soorten te zien zijn. Toch is zijn eigen knuffeldino het liefste!

Toet gaat naar Dinoland – Catherine en Laurence Anholt (Gottmer) 3+

Konijn Toet ziet in Dinoland allerlei soorten dinosaurussen. Eentje is er zo groot dat hij zelfs over zijn rug kan rijden!


Voor kleuters:


Kees van Dijk – Elle van Lieshout en Erik van Os / ill. Jan Jutte (Lemniscaat) 4+

Dinosauruspapa Kees vertelt voor het slapengaan de wonderlijkste verhalen aan zijn dino- kinderen: over wezens op twee benen…

Gigantosaurus – Jonny Duddle (De Fontein) 4+

Dinokind Daan fopt zijn vriendjes keer op keer met de altijd hongerige Gigantosaurus, maar dan wordt het menens…

Bram Bangosaurus – Brian Moses / ill. Mike Gordon (NBD Biblion) 4+

Bram Bangosaurus is bang! Voor het donker, voor vreemde geluiden, om zoek te raken én voor de grote gemene dinosaurus... Dat vraagt om een superheld!

Dinosaurussen – Jozua Douglas en Barbara van Rheenen (Clavis) 5+

Informatief prentenboek waarin een jongetje van alles ontdekt over dinosaurussen.

Verborgen dino's – Pittau en Gervais (Lannoo) 5+

Reuzengroot ontdek- en kijkboek met onder meer uitvouwflapjes, pop-up’s en uitklappagina’s om alles over dino’s te ontdekken.

Dinosauriërs – Heike Herrmann / ill. Stefan Lohr (Veltman Uitgevers) 5+

Speelse, informatieve uitgave met vragen, raadsels en flapjes met weetjes over dinosaurussen.


Voor 6+


Tip en Taas – Rian Visser (Zwijsen) 6+

Dinosaurus Tip vindt zijn mama Taas heel groot, maar dan komen ze Oot tegen in het bos… Samenleesboekje (AVI-Start en AVI-M3).

Dinosaurussen – Brigitte Hoffmann / ill. Elisabetta Ferrero (De Lantaarn) 6+

Allerlei dino’s zoeken, ontdekken en bekijken. Met weetjes en een quiz. Deel uit de reeks ‘Mijn zaklampboek’ met een speciale ‘zaklamp’ van karton.

De dino's – Thierry Laval en Yann Couvin (Davidsfonds/Infodok) 6+

Zoekplatenboek met uitklappagina’s over dieren voor de tijd van de dinosauriërs, de dinosauriërs zelf en de eerste zoogdieren die na hen leefden.

Dinoverhalen voor beginnende lezers – Katja Reider / ill. Leopé (Deltas) 7+

Vier verhalen over dino’s: zo vindt Nora een bijzonder ei, waar ’s nachts een heuse dino uit komt gekropen!

Mijn kleine boek over dinosaurussen – Dougal Dixon (Ars Scribendi) 8+

Informatie over 25 verschillende dinosaurussen en hun fossielen.

Dinosaurussen – ill. Aiichi Kato (Clavis) 8+ 

Kijkboek met kleurenfoto’s en vier uitklapplaten: afbeeldingen van een poot, tand of ei zijn op ware grootte.

Voor 9+


Bones dinosaurussen en andere prehistorische dieren – ill. Elizabeth Gray en Steve Kirk (Kosmos) 9+

Aan de hand van tekeningen van skeletten wordt uitgelegd hoe ruim twintig dinosauriërs en andere prehistorische dieren waarschijnlijk hebben geleefd.

Dinosaurussen en andere prehistorische dieren – Lee J. Ames (Deltas) 10+

Hoe je in zes tot acht stappen een dinosaurus of een ander prehistorisch dier tekent.

Mijn eerste boek over dinosauriërs – Christopher Maynard (Gottmer) 10+

Welke verschillende soorten dinosauriërs er zijn, hoe ze hebben geleefd en hun fossielen.

Lannoo's grote encyclopedie van alle dinosauriërs – John Woodward (Lannoo) 11+

Rijk geïllustreerd naslagwerk, chronologisch ingedeeld op tijdperk, en aandacht voor onderzoek.

Dooie dino's – Martin Oliver / ill. Daniel Postgate (Kluitman) 11+ 

Feiten en (grappige) wetenswaardigheden over de wereld van de dinosauriërs. Deel uit de serie ‘Waanzinnig om te weten’.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

770 volgers
399 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dol op dino's

 

Overig

Dino's voor alle leeftijden

op 24 augustus 2015 door Lindy (Hebban Crew) 19 boeken 0 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken