Advertentie

Hebban vandaag

Review /

Doldwaze zoektocht naar onze identiteit

door Soraya Vink (crew) 10 reacties
Wekelijks belanden er vele tientallen boeken op de redactie van Hebban. Boeken die ons hart sneller laten kloppen. Boeken die ons smeken om gelezen te worden. Wekelijks vertellen de mensen achter Hebban je over hun eigen leeservaringen in de Hebban Crew Reviews. Soraya las 'Arizona Blues' van Elvin Post.

Het vereiste wat ouderwets denkwerk en een schaamteloze reconstructie aan de hand van boekverslagen die ik inleverde als brugklasser, maar ik kan nu met zekerheid zeggen dat de allereerste thriller van eigen bodem die ik las Groene vrijdag van Elvin Post was. Een verhaal dat zich afspeelt tegen de skyline van New York en bijzonder filmisch geschreven. Zijn debuut bezorgde hem in 2004 de Gouden Strop, waarmee hij als 'jongste schrijver' de befaamde thrillerprijs in ontvangst nam. Sindsdien maak je mij altijd blij met een nieuw spannend boek van Elvin Post. Waarom? Omdat juist Post het vermogen bezit om van die atypische verhalen te creëren die de lezer aan het denken zet.  

‘Jij stomme idioot, dacht Karen Hart. Jij stomme, stomme idioot. Hier stond ze dan in de berm van deze B-weg in de middle of nowhere, in het pikkedonker en met een lege telefoon. Wat had haar in hemelsnaam bezield om het zover te laten komen?’  


In zijn nieuwste boek Arizona Blues reizen we af naar Snowflake (een werkelijk bestaande plaats in de staat Arizona) waar New York Times journaliste Karen Hart hopeloos strandt met haar Camaro. Wonder boven wonder wordt ze gered door een ‘local’ die aanbiedt om haar naar het dichtstbijzijnde hotel te brengen zodat ze de volgende dag de mogelijkheid heeft om haar auto naar een garage te brengen. Toeval bestaat niet zou je zeggen, ware het niet dat George Wittmer tijdens de autorit vertelt dat zijn vrouw Karens grootste fan is; iedere week leest zij trouw de bijzondere verhalen in de krant. Huize Wittmer ontvangt de ‘beroemde’ journaliste zeer gastvrij. Maar het geluk zit Karen niet helemaal mee; de onderdelen voor haar Camaro zijn niet voorradig en ze zal de tijd moeten uitzitten in het suf ogende dorpje. Tot de familie Wittmer haar wijst op een persoon die de inspiratie kan vormen voor een nieuw verhaal; Gerald Treadway. Een man over wie iedere dorpsbewoner een mening heeft; is hij werkelijk door aliens ontvoerd? Je weet wel, van die grijze mannetjes die je alleen in films ziet? Treadway schreef een boek, verdiende een fortuin met een Hollywood verfilming en besloot zich daarna in te zetten voor lotgenoten. In zijn centrum vangt hij slachtoffers op die na een 'close encounter' hun leven weer op de rails proberen te krijgen. Karen bijt zich vast in het verhaal achter de man, maar wat ze niet weet is dat er meer partijen betrokken zijn bij een complot waarbij er levens op het spel staan.

Fans van de Netflixserie Fargo zullen zich prima vermaken met het nieuwe boek van Elvin Post. Het heeft dezelfde absurdistische sfeer waarin een ‘masterplan’ volledig uit de hand loopt. De lezer kijkt als het ware vanaf de zijlijn toe hoe bepaalde zaken beraamd worden, maar alsnog een vreemde wending nemen. Maak je op voor een avontuurlijke rit, waarbij je als lezer voorbereid moet zijn op het moment dat er hard aan je stuur getrokken wordt en je via een U-Turn op de andere kant van de weg terechtkomt.

Post baseerde het verhaal rond Gerald Treadway op de Amerikaan Travis Walton, een houthakker die claimde ontvoerd te zijn door aliens terwijl hij in een natuurgebied rond Snowflake aan het werk was. Walton ondervond ook tegenstand na zijn ontvoering; verschillende partijen betitelden het verhaal als een 'hoax'. Het hield de Amerikaan niet tegen om zijn ervaringen te delen; er verscheen een boek waarvan in de jaren negentig een verfilming volgde. Het verhaal blijft Walton achtervolgen, hij werd zelfs uitgedaagd om op live televisie een test met een leugendetector af te nemen waarbij de meter uitsloeg bij de bevestiging dat hij werkelijk ontvoerd is door aliens. Is het echt een leugen, of een slim spel waarbij hij miljoenen dollars verdiende?

Een thriller met een bovennatuurlijk tintje waar de vraag of we werkelijk alleen zijn in dit universum toch wel een aantal keer door je hoofd spookt. Je blijft de bladzijdes van Arizona Blues omslaan, een kenmerk van een goede thriller. Post mixt een bijzonder staaltje onderzoeksjournalistiek met een spannend verhaal waarbij hij de tijd neemt om zijn personages uitgebreid te introduceren. Post geeft de lezer een verhaal met prima inhoud; spanning, humor en fijne personages. Hopelijk hoeven we niet lang te wachten voordat hij ons verblijdt met een nieuw verhaal.

Arizona Blues is verschenen bij Ambo Anthos uitgevers. Auteursfoto in header: Didier Cohen, verstrekt door Ambo Anthos uitgevers.

Meer Hebban Crew Reviews lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Doldwaze zoektocht naar onze identiteit

 

Gerelateerd

Over

Elvin Post

Elvin Post

Elvin Post (1973) won in 2004 als jongste schrijver ooit de Gouden Strop met Gr...

Gesponsorde boeken