Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Dood en verderf in het stadion

door Hebban Crew 1 reactie
Nog een handvol dagen hebben de clubs in het betaald voetbal de tijd om spelers aan te kopen en van de hand te doen. De gerenommeerde Schotse thrillerauteur Philip Kerr schreef over deze nerveuze periode van loven en bieden de spannende roman 'Transfermaand'.

Thrillers waarin de edele sport voetbal centraal staat, zijn dun gezaaid. Pim Faber publiceerde een kleine drie jaar geleden De val van '74,  over de destijds verloren WK-finale, het schrijfduo Connie Harkema bracht in 2010 Buitenspel op de markt en Barbara van IJzeren behandelde acht jaar geleden de volkssport in de thriller Open doel, met een ijzingwekkende apotheose in de Amsterdam Arena. 

Geen van alle werden bestsellers. Oftewel, ze schopten geen deuk in een pakje boter. Wellicht dat Philip Kerr daar met Transfermaand verandering in gaat brengen. Kerr is een thrillerauteur, die vooral bekendheid geniet met zijn thrillers rond Bernie Gunther, een nazi's hatende ex-politieman die zich in het Duitsland van rond de Tweede Wereldoorlog probeert staande te houden.

Minder bekend is dat Kerr de voetbalsport een meer dan warm hart toedraagt. Hij is een fanatiek supporter van de Londense voetbalclub Arsenal. Kerr heeft ook ontdekt dat er niet veel voetbalthrillers zijn. Hij is dan ook druk doende een serie thrillers rond stadion, kleedkamers, al dan niet heilige grasmatten en skyboxen te realiseren. Transfermaand is dus reeds een feit, de tweede, Hand of God, is al geschreven en verschijnt in Engeland in de zomer. Momenteel schrijft hij aan het derde deel, dat de werktitel False Nine heeft meegekregen. 

Hoofdpersoon in Transfermaand is Scott Manson, assistent-trainer van een voetbalclub uit de Britse hoofdstad. De club, die speelt in de Premier League, is eigendom van de steenrijke Oekraïnse oligarch Viktor Sokolnikov en wordt geleid door de Portugese coach João Zarco. Manson heeft een blanke vader en een donkere Duitse hoogspringster als moeder. Hij spreekt Italiaans, Spaans, Duits en Schots, een ander soort talenwonder dan 'onze' Louis van Gaal dus. 

Als de flamboyante Zarco vlak voor een belangrijke thuiswedstrijd tegen Newcastle United verdwijnt en dood in het stadion wordt teruggevonden, blijkt dat het in de club om meer draait dan alleen voetbal. Door zijn grote mond heeft Zarco een oneindige lijst met vijanden gecreëerd, onder wie veel spelers. 

Sokolnikov heeft weinig trek in een diepgaand onderzoek en probeert de teugels in handen te houden door Scott Manson een lucratief voorstel te doen: als hij kan achterhalen wie de moord op zijn geweten heeft, wordt hij Zarco's opvolger.

Transfermaand is een thriller verpakt in een stevig verhaal over wat in Engeland January Window wordt genoemd, de periode in de winter dat clubs spelers mogen verhandelen. Met name gesneden koek voor voetballiefhebbers, die het boek wellicht kunnen meenemen als een vooraf als loeispannend bestempelde klassieker lijkt uit te draaien op een draak van een wedstrijd.Over de auteur

Hebban Crew

2137 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dood en verderf in het stadion

 

Gerelateerd

Over

Philip Kerr

Philip Kerr

Philip Kerr (Edinburgh, 1956 - 2018) was een Britse bestsellerauteur. Hij werd w...

Gesponsorde boeken