Hebban vandaag

Dossier /

Doodgewone kinderboeken over begrafenis of crematie

door Lmcmr 2 reacties
Dagelijks wordt de bibliotheek benaderd door leden of er kinderboekjes bestaan met betrekking tot het thema overlijden. Dit is niet vreemd, aangezien de dood onlosmakelijk verbonden is met ons leven en ook met dat van kinderen. Er zijn veel kinderboeken die het onderwerp aansnijden, maar hoe kun je als ouder of verzorger een kind voorbereiden op een daadwerkelijk afscheid? Hebban Junior geeft tips.

Er zijn genoeg boeken waarin wel eens een hondje doodgaat, of er zit een doodziek kindje in de klas. Ook zijn er veel gidsen voor volwassenen over rouwverwerking bij kinderen. Maar hoe maak je de vele vragen die het begraven of cremeren oproept inzichtelijk voor een (klein) kind? Hoe bereid je je kind voor op een dergelijk afscheid?

Mirjam Visker - Dag lieve opa (4+)
Dit vriendelijke prentenboek gaat over Lappa, een wit hondje. Het verhaal loopt van het overlijden van zijn opa tot aan het terugkomen van zijn begrafenis.

Lappa maakt een tekening en mag die in de kist van opa in het rouwcentrum leggen. Er zijn verdrietige mensen en ze rijden in zwarte auto's naar de begraafplaats. Er wordt muziek gedraaid, er zijn mooie bloemen en iemand vertelt iets over opa in de aula. De kist wordt naar het graf gedragen en Lappa strooit bloemetjes op de kist. Daarna gaan ze naar oma's huis en denkt Lappa terug aan zijn lieve, gekke opa.

Met links de tekst en rechts een prent ideaal om rustig samen door te nemen, ook wanneer de voorlezer zelf verdrietig is. Achterin het prentenboek is ruimte om iets te schrijven of te tekenen over je opa of een mooie foto te plakken. Ook is er, bij uitgever Lappa Books, een Lappa knuffel te koop te gebruiken voor wat extra steun voor het kind.  

Riet Fiddelaers-Jaspers - Doodgaan is geen feest. Over doodgaan, cremeren en rouwen (4+)
In dit prentenboek over Julia en Stijn wordt de crematie van hun vader verhaald. Julia en Stijn  mogen een tekening maken. Deze gaan samen met een knuffel in de kist. Ze mogen de schroeven van de kist dichtdraaien. De kist gaat in een oven, zo heet dat de kist en het lichaam van papa verbranden. Hij voelt daar niets van, want hij is dood en heeft zijn lichaam niet meer nodig. Zijn as gaat in een urn. Het verhaal gaat nog door over het gemis van hun vader, soms kijken ze foto's en ze praten met elkaar.

Na het verhaal volgt een gedeelte met praktische tips en feitelijke informatie. Hoe leg je aan een kind uit wat een crematie is? De auteur is rouwtherapeut en heeft veel boektitels op haar naam staan. Zij is de oprichter van In-de-Wolken, waar brochures, boeken en ander materiaal ontwikkeld worden voor rouwenden, met name gespecialiseerd in rouwende kinderen en jongeren.

Mark Hemmer - Naar het crematorium (7+)
De opa van Tim is doodgegaan. Zijn opa wilde gecremeerd worden en Tim is wel eens langs dat gebouw gefietst. Samen met zijn buurmeisje Marlies gaat hij al vóór de crematie op onderzoek uit bij het crematorium. De gastvrouw Tineke betrapt hen en geeft ze, na een telefoontje met thuis, alvast een rondleiding in het crematorium. Na afloop van de rondleiding wachten Tims vader en Marlies’ moeder hen op en komt ter sprake dat opa zijn as uitgestrooid wil hebben in de zee.

De foto's van John Voerman geven een letterlijke weergave van een crematorium. De binnenkaft van het boek is een urnenmuur. De lezers kunnen een kijkje nemen in de familiekamer en de aula. Ook de oven, de urnen en assieraden zijn gefotografeerd. Naast het verhaal van Tim zijn stukjes tekst te lezen over de geschiedenis, andere weetjes en statistieken over cremeren. Scrivo Media Uitgeverij geeft meer titels en gidsen uit betreffende rouw en verlies.   

Heb jij nog boekentips die niet in dit lijstje mogen ontbreken? Laat ze achter bij de comments hieronder.  Over de auteur

Lmcmr

15 volgers
169 boeken
0 favorieten


Reacties op: Doodgewone kinderboeken over begrafenis of crematie

Gesponsorde boeken