Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Dossier: Een reis door de thrillergeschiedenis

door Hebban Crew 41 reacties
De Spanningsblog van Peter Kuijt bestaat dit jaar 15 jaar en de jubilaris heeft tientallen Nederlandse en Vlaamse thrillerschrijvers gevraagd hun favoriete thriller te kiezen. Hoofdredacteur Sander Verheijen dook in zijn persoonlijke archieven op zoek naar een artikel over 60 jaar spannende boeken dat hij vijftien jaar geleden schreef voor het tijdschrift Boek Magazine.

De Spanningsblog van voormalig Hebban-redacteur en thrillerkenner Peter Kuijt is al vele jaren een belangrijke bron voor iedereen die geïnteresseerd is in spannende boeken. In april bestaat de blog vijftien jaar en als traktatie voor zijn volgers heeft de eenkoppige redactie tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland gevraagd een thriller te kiezen die boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. De lijst die daar uitkomt zou zo maar eens kunnen leiden tot een nieuwe versie van de Canon van de Misdaadliteratuur, die we in 2012 publiceerden op Crimezone.

Aflevering #1: Willem Asman kiest Spion aan de muur
Aflevering #2: Wim Bax kiest Misery
Aflevering #3: Jos Pierreux kiest Bloed op de maan
Aflevering #4: Joop van Riessen kiest De man op het balkon
Aflevering #5: Bavo Dhooge kiest Het lange afscheid
Aflevering #6: Anya Niewierra kiest Het huis met de geesten
Aflevering #7: Peter de Zwaan kiest Tylers oorlog
Aflevering #8: Joop van Riessen kiest Man op het balkon
Aflevering #9: René Appel kiest Het stenen oordeel
Aflevering #10: Elvin Post kiest De aanklager
Aflevering #11: Anne van Doorn kiest De avonturen van Sherlock Holmes
Aflevering #12: Hilde Vandermeeren kiest Het doek valt
Aflevering #13: Wouter Dehairs kiest Gerechtigheid
Aflevering #14: Mariska Overman kiest De verborgen geschiedenis
Aflevering #15: Almar Otten kiest Edelman, bedelman, schutter, spion
Aflevering #16: Dominique Biebau kiest En toen waren er nog maar...
Aflevering #17: Marion Pauw kiest De verborgen geschiedenis
Aflevering #18: Lieneke Dijkzeul kiest Een kus voor je sterft
Aflevering #19: Loes den Hollander kiest Daglicht
Aflevering #20: Michael Berg kiest De Noordzeemoorden
Aflevering #21: Charles den Tex kiest Vlucht uit het verleden
Aflevering #22: Jens Vern kiest Advocaat van de duivel
Aflevering #23: Annet Hulst kiest Daglicht
Aflevering #24: P. Dieudonné kiest De Cock en de wurger op zondag
Aflevering #25: Tomas Ross kiest Code Rebecca

Note: we proberen deze lijst regelmatig te updaten, maar voor de meest actuele bijdragen bezoek je natuurlijk de Spanningsblog.

Het lijstje deed me denken aan een artikel dat ik ooit (15 jaar geleden, toeval bestaat) schreef voor het - helaas ter ziele gegane - tijdschrift Boek Magazine. Na lang zoeken in stoffige back-ups vond ik het terug. Het artikel, geschreven in opdracht van hoofdredacteur Jeroen Kans, werd een reis door de geschiedenis van de misdaadliteratuur. Een door mij ingekleurde geschiedenis, natuurlijk, met boeken die in mijn ogen belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van het genre. Het was 2006. Midden in het eerste decennium van de 21ste eeuw waarin het thrillergenre in ons land - maar ook wereldwijd - een grote vlucht nam. De geboorte van de literaire thriller met de grote bestsellers van het Engelse schrijversechtpaar Nicci French, de opkomst van de Scandinavische misdaadroman, de verkooprecords van Dan Brown en de ongekend succesvolle trilogie van Stieg Larsson. Tussen al dat buitenlands geweld veroverde Saskia Noort de harten van overwegend vrouwelijk thrillerlezend publiek. De eetclub (2005), Noorts tweede literaire thriller, betekende haar grote doorbraak maar feitelijk betekende het nog zoveel meer. Het was het volwassen worden van de Nederlandstalige thriller, maar bovenal de ontwikkeling van een vruchtbare bodem voor meer Nederlandse thrillerschrijvers. Een nieuw tijdperk na jaren van dominantie door voornamelijk Amerikaanse (mannelijke) schrijvers als Grisham, Baldacci, Clancy, Ludlum en Patterson in de bestsellerlijsten.

In die tijd schreef ik dit artikel. En nu, vijftien jaar later, publiceer ik het opnieuw, hier op Hebban, maar in een geactualiseerde versie. Met dank aan Anouk (zoals altijd) verantwoordelijk voor de prachtige opmaak.

Ga je met me mee op thrillerreis?Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dossier: Een reis door de thrillergeschiedenis

 

Gerelateerd