Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Dossier Tess Gerritsen

Het succes van thrillerauteur Tess Gerritsen maakt de laatste jaren een enorme vlucht. Dat de aanhouder wint geldt zeker voor de voormalig internist, die dit jaar al twintig (!) jaar in het schrijversvak zit. Met haar serie met detective Jane Rizzoli en patholoog anatoom Maura Isles scoort Gerritsen aan de lopende band hoge posities in de New York Times bestsellerlijst en boekt ze grote internationale successen. De recente televisiebewerking van de eerste boeken uit de reeks door NBC, die er een 8-delige tv-serie van maakte, bleek ook goud waard. In de VS was het in 2010 een van de meest succesvolle series ‘op de kabel’. De eerste aflevering werd bekeken door 7,55 miljoen mensen en was hiermee - na The Closer - het best bekeken programma. Inmiddels wordt er gewerkt aan een tweede reeks van 12 afleveringen met in de hoofdrollen Angie Harmon (Rizzoli) en Sasha Alexander (Isles).
Gerritsen zelf schrijft ondertussen in een gestaag tempo verder. De teller in deze serie staat op acht delen, waarbij het negende deel (The Silent Girl) in 2011 zal verschijnen .


Zustermoord van Tess Gerritsen is het tweede boek in de Crimezone Collection en is vanaf half maart te koop bij Bruna voor slechts € 7,95. Het volledige dossier vind je hierin terug. Zustermoord van Tess Gerritsen is het tweede boek in de Crimezone Collection en is vanaf half maart te koop bij Bruna voor slechts € 7,95. Het volledige dossier vind je hierin terug.

Jeugd

Tess Gerritsen werd geboren op 12 juni 1953 in San Diego. Ze was de dochter van een Chinese immigrante en een Chinees/Amerikaanse chef-kok.
Na een succesvolle studie antropologie aan de Stanford University besloot de jonge Tess ook nog medicijnen te gaan studeren. In 1979 behaalde ze haar medische graad en ging ze aan de slag als internist op Hawaii. Tot haar zwangerschap ervoor zorgde dat ze eindelijk tijd kreeg om te schrijven, een diepgewortelde wens. Toen ze het gevoel had dat ze misschien wel zou kunnen leven van haar werk als schrijfster besloot te stoppen met haar werk als arts. In een interview met Crimezone vertelt ze dat ze hier nooit spijt van heeft gehad, maar dat ze het werken met mensen wel mist. En het schrijven gaat haar niet eenvoudig af.
Gerritsen: ‘Schrijven is een eenzaam beroep. Ik sluit mezelf elke dag op in mijn kantoor en doe mijn best minstens vier pagina’s te schrijven. Volgens mijn contract moet ik elk jaar een nieuw boek afleveren en dat is flink doorpezen. Veel mensen denken dat schrijven makkelijk is, maar dat is een misvatting. Het is keihard werken vooral omdat ik een “langzame” schrijver ben.’

Haar liefde voor spanning is haar met de paplepel ingegoten, zo vertelde de auteur in een later interview: ‘Ik ben opgevoed in een Chinees huishouden met Chinese normen en waarden. Mijn moeder sprak niet zo goed Engels, maar ze was dol op horrorfilms. En ik moest altijd naast haar komen zitten om mee te kijken. Ik ben dus opgegroeid met angstige films. Ik denk dat veel van mijn interesse voor angstige zaken dus voortkomen uit die tijd in mijn jeugd.’
Ook een moord in haar directe omgeving als tienermeisje heeft de nodige invloed op haar gehad. Gerritsen: ‘Oom Michael was een goede vriend van mijn ouders. Hij was in de dertig, toen ik een jaar of veertien was. Een hele aardige man die ik adoreerde. Maar hij werd gearresteerd voor de moord op zijn schoonzuster. Ik was geschokt, want er was niets gewelddadigs aan die man. maar toch bleek dat hij zijn schoonzus in elkaar had geslagen, gemarteld en uiteindelijk had verdronken door haar hoofd in het toilet te stoppen. Hij werd ook voor de moord veroordeeld. Maar toch heb ik tot op de dag van vandaag moeite om te geloven dat hij het werkelijk heeft gedaan, ondanks de overstelpende hoeveelheid forensisch bewijs. De wijze les die ik toen heb geleerd is dat je mensen niet op hun uiterlijk kunt vertrouwen. Heel veel mensen hebben een duistere kant. En die kant is meestal goed verborgen. Dat is een element dat veel in mijn boeken voorkomt. Een deel van mijn motivatie om misdaadverhalen te gaan schrijven, komt voort uit nieuwsgierigheid naar dat raadsel.’

Schrijven

Tess Gerritsen debuteerde in 1987 met de romantische thriller Call After Midnight. Na negen titels in dit romantic suspence-genre maakte ze de overstap naar de medische thriller met Harvest (Hartslag, 1996). Een overstap die ze overigens niet heel bewust maakte.
Gerritsen: ‘Ik schreef eerst in het genre dat ik zelf ook las, maar er kwamen wel spannende elementen in voor. Maar ik merkte dat op een gegeven moment de spanning de overhand kreeg en omdat ik de medische wereld als achtergrond opvoerde, was ik plotseling medische thrillers aan het schrijven. Het was niet zo gepland, maar het vloeide gewoon voort uit mijn eerdere boeken.’

Harvest werd haar eerste echte bestseller in de Verenigde Staten. Ze keerde de romantische verhalen definitief de rug toe en besloot zich verder te ontwikkelen als schrijfster van echter thrillers. Voor Vanish (2006) ontving Gerritsen de Nero Award voor de beste detectiveroman en werd ze genomineerd voor de belangrijkste thrillerprijzen in de Verenigde Staten (de Edgar en de Macavity Award).

Rizzoli & Isles

De misdaadthriller The Surgeon (De chirurg, 2001) betekende haar definitieve doorbraak in de internationale boekenwereld. Ondanks het romantische laagje dat Gerritsen weer terugbracht in haar boek, werd het het begin van de nieuwe populaire reeks met detective Jane Rizzoli en patholoog anatoom Maura Isles in de hoofdrollen. Het boek werd in 2002 bekroond als de Best Romantic Suspense Novel door de Romance Writers of America. (...)

Van Tess Gerritsen zijn verschenen:
Rizzoli & Isles
1. De chirurg (The Surgeon, 2001)
2. De leerling (The Apprentice, 2002)
3. De zondares (The Sinner, 2003)
4. Zustermoord (Body Double, 2004)
5. Verdwijn (Vanish, 2005)
6. De Mephisto Club (The Mephisto Club, 2006)
7. Het aandenken (The Keepsake, 2008)
8. Sneeuwval (Ice Cold, 2010)
9. Titel onbekend (The Silent Girl, 2011)

Medische thrillers
Hartslag (Harvest, 1996)
Diagnose besmet (Life Support, 1997)
Koud bloed (Bloodstream, 1998)
Alarmfase Rood (Gravity, 1999)
Koud hart (The Bone Garden, 2007) *
* Met een bijrol van Dr. Maura Isles.

Romantic Suspense
Dicht op de hielen (Call After Midnight, 1987) **
Onder het mes (Under the Knife, 1990) **
Prijs van de waarheid (Whistleblower, 1992) **
De dood in de ogen (Never Say Die, 1992) **
Verdacht van moord (Presumed Guilty, 1993) **
• Niet vertaald (Peggy Sue Got Murdered/Girl Missing, 1994)
Het spoor terug (In Their Footsteps, 1994) **
Houdt de dief (Thief of Hearts, 1995)
Stille getuige (Keeper of the Bride, 1996) **

** Recent verschenen in de serie Tess Gerritsen Thrillers bij uitgeverij Harlequin.Over de auteur

Sander Verheijen

1018 volgers
458 boeken
23 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dossier Tess Gerritsen

 

Gerelateerd

Over

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster. Ze is van...