Hebban vandaag

Nieuws /

Drie debutanten op longlist Gouden Strop 2019

door Hebban Crew 13 reacties
De longlist van de Gouden Strop 2019 telt dit jaar ook tien kanshebbers die in de race zijn voor de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Zeven gevestigde namen en drie debutanten zijn uitgekozen uit de inzendingen die door vijfkoppige jury zijn gelezen en beoordeeld.

De longlist van de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is samengesteld door een jury onder leiding van Anniko van Santen. De shortlist van de BookSpot Gouden Strop wordt op 1 mei bekendgemaakt, tegelijkertijd met de nominaties voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut. De winnaars van beide prijzen worden op 29 mei bekendgemaakt, net voor de start van de Spannende Boeken Weken, die dit jaar plaatsvinden van 1 t/m 21 juni.

Dit jaar is er een groot aandeel debutanten op de lijst met Kefah Allush, Kasper van Beek en Samantha Stroombergen. Auteurs Chris Houtman, Igor Znidarsic en Jan Van der Cruysse slepen een tweede nominatie in de wacht, voor Marjolijn Uitzinger is het haar derde nominatie. Voor Elvin Post zou het de mogelijkheid zijn om de Gouden Strop voor de tweede keer te winnen; hij won deze prijs in 2004 voor zijn debuut Groene vrijdag. Een derde bekroning ligt in het verschiet voor Felix Weber (het pseudoniem van Gauke Andriesse).

De volledige longlist van de BookSpot Gouden Strop 2019 is als volgt:

  • Kefah Allush, De munt van Judea (Volt)
  • Henk Apotheker & Kirsten van Dissel, Erfenis (Luitingh-Sijthoff)
  • Kasper van Beek, Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo)
  • Jan Van der Cruysse, Bling bling 3 (Angèle)
  • Chris Houtman, Het negende gebod (Karakter Uitgevers)
  • Elvin Post, Arizona blues (Ambo|Anthos)
  • Samantha Stroombergen, De witte kamer (Meulenhoff Boekerij)
  • Marjolijn Uitzinger, Verloren in Berlijn (De Geus)
  • Felix Weber, Genadeschot (Meulenhoff Boekerij)
  • Igor Znidarsic, De uitverkorene (Karakter Uitgevers)


De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen).

De te winnen prijs bestaat uit een geldbedrag van € 20.000,-. Ook krijgen de genomineerden van de BookSpot Gouden Strop shortlist ieder € 1.000,-. De Gouden Strop en Schaduwprijs vormen sinds 2012 de start van de CPNB-campagne rondom spannende boeken. Vorig jaar won Willem Asman met Enter (uitgeven bij Ambo|Anthos). Het boek stond vervolgens vijf weken lang in De Bestseller 60. 

Geschenkauteur Thomas Olde Heuvelt

Thrillerauteur Thomas Olde Heuvelt schrijft dit jaar het geschenk voor de Spannende Boeken Weken 2019. Lezers ontvangen het geschenk in de boekhandel bij een besteding vanaf € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. In Dolores Dolly Poppedijn glijdt Charlotte na de dood van haar baby Dolores steeds verder af in haar verlangen om haar perfecte baby te herscheppen. Olde Heuvelts psychologische griezelthriller is een huiveringwekkende vertelling in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor. Meer informatie lees je hier op Hebban.Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Drie debutanten op longlist Gouden Strop 2019

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken