Hebban vandaag

Nieuws /

'Drinkbaar' boek redt levens

door Debbie (Hebban Crew) 4 reacties
Je leest het boek, je scheurt er een bladzijde uit en filtert met die bladzijde water uit een bron tot een veel veiliger drinkbaar niveau. Met één boek kan één persoon vier jaar lang water filteren.

Het filterboek is een uitvinding van Dr. Teri Dankovich, die aangeeft dat er 663 miljoen mensen op aarde leven die niet beschikken over schoon drinkwater. In het boek kun je eerst lezen hoe en waarom het nodig is om water te filteren. In de pagina's zitten nanodeeltjes van zilver of koper, dat bacteriën doodt. De eerste tests zijn nu gedaan bij 25 besmette waterbronnen in Zuid-Afrika, Ghana en Bangladesh, waarbij meer dan 99% van de bacteriën in het water werd gedood. En dat is een niveau dat gelijk is aan het gemiddelde kraanwater in Amerika.

Met één pagina kun je 100 liter water filteren. Je hoeft het alleen maar uit het boek te scheuren, in een simpele filterhouder te zetten en er water in te gieten uit de rivier of een andere waterbron. Na jarenlang onderzoek en ontwikkeling in een laboratorium en nu twee jaar lang deze veldtesten is het product glansrijk geslaagd voor deze stap. De volgende stap is het boek te laten testen door de bevolking zelf en te kijken wat de resultaten dan zijn.

Het is nog nodig te onderzoeken of en hoe de pagina's ook virussen en andere schadelijke deeltjes kunnen uitfilteren, maar voor nu is dit een succes te noemen. Met name omdat het een goedkope oplossing is die makkelijk te verspreiden en mee te nemen is, en bovendien makkelijk te begrijpen en gebruiken is.

(Bron: BBC)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

426 volgers
426 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 'Drinkbaar' boek redt levens