Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Drs. P overleden

door Victoria Farkas 1 reactie
Heinz Hermann Polzer, beter bekend als Drs. P is gisteren op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever vandaag bekend gemaakt. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Heinz Polzer, zoals de doctorandus in de economie eigenlijk heette, werd geboren in Zwitserland. Hij had een Nederlandse moeder en een Zwitserse vader. Op driejarige leeftijd nam zijn moeder hem mee naar Nederland waar hij de rest van zijn leven zou blijven wonen en grote bekendheid kreeg als zanger, dichter, pianist, tekstschrijver, letterkundige n taalvirtuoos. Bijna vijftig jaar lang trad Drs. P op in theaters en cafés en bij studentenverenigingen en evenementen in Nederland en België.

In de begin jaren 70 introduceerde Drs. P, samen met Ivo de Wijs, de Nederlandse variant op iggery Pokery: het ollekebolleke. Hij handhaafde rijm en metrum (de dubbele dactylus), maar paste de eisen voor regel 1 en regel 2 enigszins aan en verruimde de mogelijkheden voor regelval. 

Hij verwerkte graag zwarte humor in zijn teksten, die het liefst over handarbeiders en dames van lichte zeden gingen, maar hij zong ook graag over thema’s als misdaad en geweld. Drs. P was niet alleen bekend vanwege zijn wervelende teksten; het was ook zijn karakteristieke, krakerige stem die hem bekendmaakte. Zijn meest bekende liedjes zijn Dodenrit, Veerpont, Het trapportaal en De Zusters Karamazov.

Voor wie weer even meegezogen wil worden in zijn wervelende teksten, kan duiken in Zeslettergreperigheid, de verzamelde Ollekebollekes Van Drs. P.

Of Drs. P, gewoon maar geniaal van Drs. P
Tante Constance en Tante Mathilde van Drs. P
of Wis- en natuurlyriek van Marjolein Kool en Drs. P, waarin een econoom en een onderwijskrachtige hun krachten hebben gebundeld door exacte vakken en poëzie zijn wel degelijk met elkaar te verenigen.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Drs. P overleden

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken