Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

DVD-recensie: Edge of Tomorrow

Of je nou fan bent van Tom Cruise of niet, je kunt aan zijn films wel zien dat hij heel goed is in het kiezen van zijn projecten en er heel fijne budgetten aan vast zitten. Edge of Tomorrow verschijnt op 22 oktober op dvd. Hebban Fantasy bekeek hem alvast.

De film is gebaseerd op een boek (All You Need Is Kill) van de Japanse auteur Hiroshi Sakurazaka, dat in 2004 verscheen. Het is ooit wel in het Engels vertaald, maar niet verkrijgbaar in het Nederlands.

De premisse hebben we allemaal wel eens eerder gezien. Het is het Groundhogday-thema, het eindeloze herhalen van een dag en je daar als enige in je omgeving bewust van zijn. Cruise speelt Majoor William Cage, een hoge officier die de functie van persvoorlichter invult. Er is een wereldwijde invasie van aliens gaande, die met een komeet op Aarde zijn terecht gekomen. Cage vertelt via de media opgewekt en keurig dat het leger met de nieuwe exo-skeletons de oorlog kan winnen.

Wat wordt zijn wereld op de kop gezet als hij door Generaal Brigham zonder pardon het front in wordt gestuurd, om vanuit die plek het geplande offensief, dat veel levens zal gaan kosten, te ‘verkopen’. Cage is dan wel een Majoor, hij is dat vooral om veilig achter een bureau oorlogen te doorstaan. Hij begint dan ook als een falende angsthaas aan zijn nieuwe carrière als soldaat, na gedegradeerd te zijn door de Generaal, vanwege desertie.

Cage komt in J-squad terecht en in de slaapvertrekken van dit team, zie je dat het leger inmiddels niet meer selectief is in het ronselen van soldaten. De volgende dag worden ze gedropt op een aan D-Day gelijkende toestand. Het is een rampzalige chaos en Cage legt dan ook al binnen een paar minuten het loodje. Maar niet voordat hij een van de alien leiders heeft gedood in een wanhopige zelfmoordexplosie en bedolven raakt onder diens zwarte bloed.

Cage wordt weer wakker, hij is net aangekomen op de legerbasis waar hij geïntroduceerd wordt in zijn nieuwe team, het J-squad. Morgen start het grote offensief …

De inleiding is vrij fors, maar zet het verhaal ook erg goed neer voordat de tijdlus begint. De eerste pogingen van Cage om te snappen wat er aan de hand is, worden gedwarsboomd door zijn pogingen simpelweg meer dan drie minuten te overleven. Hij ontdekt pas na tig tijdlussen en identieke dagen hoe hij moet herladen en sommige ‘dagen’ duren maar een enkele nieuwe stap. Zijn frustratie groeit, maar zijn ervaring en begrip van de situatie ook. Elke tijdlus krijgt hij meer vat op zijn dag aan het front, maar hij blijft maar sterven en weer op dezelfde dag wakker worden. Het ene moment heeft hij een geweldige doorbraak, het andere moment wordt hij bruut platgereden door een van hun eigen legervoertuigen. Maar omdat hij alles keer op keer kan oefenen en herhalen, wordt hij op den duur heel erg handig.

Aan het front ontmoet hij Rita Vrataski, gespeeld door Emily Blunt, die ook wel onder de titel Full Metal Bitch of Angel of Verdun door het leven gaat sinds haar succes aan een ander front. Cage en Vrataski vinden elkaar in hun poging zijn tijdlus te gebruiken voor het verslaan van de vijand, een methode waar ze meer van lijkt te weten.

Tom Cruise blinkt uit als aanvankelijke lafaard Majoor Cage, en groeit ook geloofwaardig in zijn rol naar uiteindelijke badass. Minstens even stoer is Emily Blunt, die overtuigt als verweerde oorlogsveteraan, al is ze nog steeds piepjong. Edge of Tomorrow is een geweldige actiefilm, met een goed opgezet verhaal, dat ondanks de ingewikkeldheid van het plot, overtuigend overkomt. De tijdlussen en de ontwikkeling van Cage daarin zijn intelligent uitgewerkt en maken indruk. De film bevat in bepaalde fases tophumor, die maakt dat je de film nog eens wilt bekijken. De ernst neemt toe naarmate de strijd grimmiger wordt, maar dan wordt die humor vervangen door gave actiescènes, die de kijker tussendoor geen rustpunt gunnen. Erg fijne actiefilm, met heel mooie beelden.

De dvd bevat twee extra’s. In een ervan worden de wapens en met name de militaire exo-skeletten toegelicht en in een ander het gekozen ontwerp en achtergrondverhaal voor deze aliens. Extra’s zijn maar zelden de moeite waard om helemaal uit te zitten, maar deze zijn zowaar vermakelijk en bondig genoeg om te bekijken, zeker in een enthousiaste nazit van de film.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

945 volgers
417 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: DVD-recensie: Edge of Tomorrow