Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

DVD-recensie: Jupiter Ascending

Dat de makers van de Matrix-films, de Wachowski's, volkomen de mist in kunnen gaan, bewijst de weergaloze faalfilm Jupiter Ascending. Met allemaal juiste elementen zo'n stuitend slecht product afleveren is bijna een wonder te noemen. Auw!

De film is op 17 juni op dvd en blu-ray verschenen. Het was na de bioscoopgang al wel duidelijk dat het niet een topfilm was. De geluiden waren niet best. Dan neem je je voor om gewoon te genieten van een leuk verhaal, met mooie beelden en de leuke hoofdrolspelers Mila Kunis (That 70's show, Black Swan) en Channing Tatum (G.I. Joe, Magic Mike, Magic Mike XXL, need I say more...).

Het verhaal draait om schoonmaakster Jupiter Jones, die een vrij armoedig leven leidt zonder enige vooruitzichten op verbetering. Een familielid sleept haar mee naar een vruchtbaarheidskliniek om haar eitjes te verkopen. Daarvan kan Jupiter dan de sterrenkijker kopen die ze zo graag wil hebben, omdat ze net als haar vader dol is op het heelal. Bij de kliniek gebeurt er iets raars, maar ze wordt gelukkig gered door de rondschaatsende halfwolf Caine, een genetische ontworpen soldaat.

Het verhaal is lastig te vertellen, omdat er simpelweg niet echt een plot aanwezig is. Jupiter blijkt tot de koninklijke familie Abrasax te behoren en is erfgenaam van de Aarde. Een planeet die op het punt staat geoogst te worden door dit buitenaardse volkje ('het zijn net echte mensen') om hun eeuwenlange jeugd te behouden. Eenmaal in buitenaardse sferen aangekomen, wordt ze heen en weer getrokken door de drie andere erfgenamen. Ze hebben allemaal hun eigen belang uiteraard en zijn niet te vertrouwen. Dat ontdekt Jupiter ook. Ze wordt gillend door de film gesleurd, achter stugge held Caine aan, die haar continu redt van haar eigen onnozelheid. Op het einde laat ze eindelijk een beetje doortastendheid zien, maar het personage Jupiter wordt geen interessant geheel. Haar 'love interest' Caine wordt dat helaas ook niet. Hij is als hybride wolfmens met harige puntoortjes en zijn gesnuffel een karikatuur. Met zijn speciale laarzen, die iets met de zwaartekracht doen waardoor hij door de lucht kan 'schaatsen' helpen ook niet. Al dat geschaats werkt op den duur ontzettend op je zenuwen. Het is een leuke truc, maar het was prima geweest om de beste kerel af en toe gewoon op zijn beide benen te laten lopen, rennen en springen. Nu was het af en toe een beetje 'Dancing with the stars on ice'. Opvallend genoeg is de filmmuziek ook nogal ingrijpend en hier en daar storend, zeker tijdens actiescènes, waarbij de actiegeluiden wegvallen en er zelfs een keer hondengeblaf a la 'Who let the dogs out' klinkt.

Balem Abrasax, één van de bad guys, wordt gespeeld door Eddie Redmayne (The Theory of Everything). Redmayne neemt zijn rol erg serieus en zet een geloofwaardige engerd neer, maar door de luchtigheid en malligheid van de rest van de film, komt hij te theatraal over.

De vele intro's die vooraf gaan aan het verhaal zijn te lang en te saai. De ouders van Jupiter worden voorgesteld aan het publiek, Jupiter zelf wordt neergezet, tegenspeler Caine krijgt een intro en de bad guys krijgen ook een keurig stel scènes, zodat we weten wie wie is en wat wil. Het is een serie aan intro's en daardoor duurt het te lang voor de film eindelijk echt begint.

Sean Bean overleeft de film. Hij is een halfbij en verantwoordelijk voor de beste zin in de film: "Bees recognize royalty."

In de twee extra's op de dvd wordt achtergrond gegeven over het verhaal, de volkeren en de genetisch gemanipuleerde soldaten. Opvallend is dat de crew en cast hier verhaalideeën vertellen en achtergronden die niet in de film terug te zien zijn. Alsof men in deze extra's over een andere film sprak. De eindconclusie is dat er hier iets ontzettend mis is gegaan. Er is een enorm budget gebruikt om Jupiter Ascending te maken. De beelden zijn vaak geweldig en prachtig, maar het raakt niet omdat er geen samenhang te bemerken is.

Soldaat Caine werkt niet als personage en de chemie tussen de twee lovebirds Caine en Jupiter is niet-bestaand. Dat maakt de zoenscènes erg ongemakkelijk en het einde van de film onbevredigend. Eigenlijk hoop je dat ze elk hun eigen kant opgaan en een beter leven (en partner) zullen vinden. Er is helemaal niets sexy in deze film.

Het meest bizarre is de minstens tien minuten durende bureaucratische rompslomp waar de kersverse koningin Jupiter doorheen moet, om haar zegel en registratienummer als koningin te bemachtigen, om zo haar erfenis op te kunnen eisen.

Een paar dagen geleden deed Channing Tatum een Reddit AMA (Ask Me Anything). Op de vraag "Jupiter Ascending? What was that?" antwoordde hij: "Great question. I have the same one to myself."

Dus. Een rampschijfje. De 5,5 op IMDB is zeer genereus. Kijk deze film vooral als je amazed wilt worden over zoveel slechte beslissingen en een beroerde verhaalvertelling. Dit verwacht je niet van de makers van The Matrix-trilogie en Cloud Atlas. Gelukkig hebben de Wachowski's zich volledig gerevancheerd met de Netflix-serie Sense8. Briljant! Absoluut briljant. Zand erover.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: DVD-recensie: Jupiter Ascending

 

Gesponsorde boeken