Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Dwangsom voor auteurs van boek over Marianne Vaatstra

door Hebban Crew 1 reactie
De rechter heeft de moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra minstens 200.000 euro toegekend omdat er tegen haar zin in een boek is verschenen over de moord op haar dochter. Dat meldt het AD.

De rechtbank in Noord-Holland stelde ruim twee jaar geleden al dat Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra van auteurs Wim Dankbaar en Hans Mauritz niet uitgegeven mocht worden. In dat boek was het handgeschreven dagboek van de moeder verwerkt. In hoger beroep kwam daar bij dat alle reeds gedrukte exemplaren moesten worden vernietigd, omdat volgens het Hof de beschrijving van het dagboek door Mauritz en Dankbaar voldoende leek op het oorspronkelijke werk om inbreuk te maken op haar auteursrecht.

In aparte procedures hebben de rechtbank in Leeuwarden en het Gerechtshof in Amsterdam vastgesteld dat het toch door Dankbaar en Mauritz gepubliceerde boek een inbreuk is op de rechten van moeder Vaatstra. De rechter in Leeuwarden bepaalde dat Dankbaar voor 66.000 euro aan dwangsommen moet betalen. Het Hof in Amsterdam kende de maximale 200.000 euro toe omdat de boeken nog steeds in omloop zijn. Volgens het Hof hadden Dankbaar en Mauritz meer moeite moeten doen om de oplage te vernietigen.

Bron: ADOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dwangsom voor auteurs van boek over Marianne Vaatstra

 

Gesponsorde boeken