Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Edward Hendriks over Gezworen vrienden

Edward Hendriks droeg zijn tweede thriller, Gezworen vrienden, op aan Scouting. "Ik heb gekozen voor een omgeving die ik goed ken."

Waar gaat Gezworen vrienden over?

Het verhaal speelt zich deels in 1988 en deels in 2013 af. We volgen een groep vrienden die 25 jaar geleden een bloedverbond sloten. Ze zouden er altijd voor elkaar zijn. Tijdens een zomerkamp van scouting gebeurt er een ongeluk, waar meer achter lijkt te steken. De vrienden zwijgen erover tegenover elkaar en tegenover anderen en de jaren gaan voorbij. Maar in 2013 blijkt dit ongeluk uit het verleden hun toch parten te spelen. Sander Thijssen, bankdirecteur en een van de vroegere vrienden, wordt gechanteerd met kennis die niemand zou moeten weten. In het boek lees je hoe hij een beroep moet doen op het bloedverbond van vroeger. Maar ja, kan hij zijn vroegere scoutingvrienden nog vertrouwen?

Wat zit er van jou in je boek?

Ik heb het boek opgedragen aan Scouting en de leuke tijd die ik daar als jeugdlid heb gehad. In het boek kon ik vanuit mijn eigen ervaringen met zomerkampen, het bouwen van hutten en het graven van valkuilen schrijven. Natuurlijk zijn we nooit zover gegaan als in Gezworen vrienden. Net als in het boek zat ik wel in een heel hecht vriendenclubje dat met het volwassen worden ook uit elkaar is gevallen. We hebben weleens met het idee van een reünie gespeeld, maar dat krijg je toch niet van de grond. Ik dacht: stel je voor dat je wel zou móéten, om iets uit het verleden op te helderen? Of juist nog dieper weg te stoppen? Ik ben dus uitgegaan van een voor mezelf herkenbare situatie, maar heb er heel veel fantasie aan toegevoegd.

Hoe kom je aan je ideeën?

Ik begin met een intrigerend uitgangspunt. Dit keer was dat een keiharde bankier die door de omstandigheden wordt gedwongen terug te gaan naar zijn jeugd. Mij leek het contrast tussen een zomerkamp met je vrienden en de bankwereld interessant. Gaandeweg komen er dan allerlei ideeën bij, die er een spannend verhaal van maken.

Het verhaal speelt ook deels in Nijmegen?

Ja, ik heb gekozen voor een omgeving die ik goed ken. Daarom is het decor van het verhaal mijn woonplaats Velp en de steden Arnhem en Nijmegen. In Nijmegen, de stad waar de familie van mijn vader vandaan komt, voer ik onder andere het stadsdeel Oud-West en het treinstation op. Ik heb er ter plekke research gedaan voor enkele belangrijke gebeurtenissen. Zo moest ik weten waar de kluisjes op het station zijn en hoe dat precies werkt met het op slot doen en openmaken. Ook zijn er enkele scènes op het terrein van het zomerkamp op de Veluwe, waar ik als jongen van vijftien op kamp ben geweest. Natuurlijk was het in mijn herinnering heel anders dan in de werkelijkheid.

Wat zijn je ambities als thrillerauteur?

Ik ben bezig met een nieuw spannend manuscript en veel verder wil ik nog niet kijken. Ik vind het leuk om het ernaast te doen, maar ik vind mijn werk voor klanten ook leuk. In het dagelijks leven ben ik namelijk copywriter en schrijf ik ook veel, maar dan in opdracht van bedrijven en bureaus. Als blijkt dat mijn boeken in de smaak vallen bij lezers, is dat natuurlijk wel een motivatie om door te gaan.

Gezworen vrienden van Edward Hendriks is verschenen bij Uitgeverij De Fontein.Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Edward Hendriks over Gezworen vrienden

 

Gerelateerd

Over

Edward Hendriks

Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter van beroep. Eerst in dienst van verschi...