Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Een boek om van te smullen

door Natascha van der Stelt 3 reacties
'Bakken voor je leven' van de Engelse Sarah Vaughan is een culinaire, feelgood roman waarin vijf deelnemers aan een bakwedstrijd worden gevolgd. Ze ontdekken dat het maken van perfect gebak geen garantie is voor een perfect leven. Deze week is 'Bakken voor je leven' Boek van de Week.

Over Sarah Vaughan
Als kind schreef Sarah Vaughan al graag verhalen, ze won er zelfs een schrijfwedstrijd mee. Helaas verslofte het daarna en werd ze vooral een lezer. Tijdens haar studie Engels aan de universiteit van Oxford, pakte ze het schrijven weer op. Naast de verplichte essays voor haar studie, schreef ze voor de universiteitskrant. Het zorgde ervoor dat ze uiteindelijk aan de slag kon als journaliste bij The Guardian.
Het liefst wilde ze, net als zo veel journalisten, ooit een roman schrijven. Angst voor falen en twee kleine kinderen weerhielden haar ervan. Tot ze op een dag, tijdens een bijeenkomst van haar leesclub, opperde dat ze graag een cursus voor fictie schrijven zou willen volgen, maar dat het haar aan geld ontbrak. Ze kreeg toen het advies van een vriendin en oud-collega dat zo’n cursus voor haar niet nodig was, ze moest gewoon beginnen met schrijven. En dat deed Sarah Vaughan.
Daarna ging het heel snel. Ze schreef Bakken voor je leven in een jaar tijd. Binnen een maand nadat ze het manuscript naar uitgeverij Hodder & Stoughton had gestuurd, werd ze daar feestelijk onthaald met zelfgebakken taart door vrouwen die allemaal enthousiast waren over haar boek. Eerder die week was bekend geworden dat het boek niet alleen in Engeland zou worden uitgegeven maar ook in onder meer Nederland, Italië, Duitsland, Amerika en Brazilië.

Over Bakken voor je leven
“Je kunt om verschillende redenen bakken: om te voeden, om te creëren, om indruk te maken, om te koesteren, om te bepalen wie je bent en soms, het moet gezegd worden, om perfect te zijn. Maar vaak bakken we om een leegte te vullen die beter gevuld kan worden door een eenvoudig gebaar van een geliefde. We bakken uit liefde en voor liefde.”

In 1966 verscheen van Kathleen Eaden, culinair auteur en vrouw van de eigenaar van een supermarktketen, De kunst van het bakken. Dit was een basisboek over het koesteren en voeden van een gezin door het bakken van de meest fantastische taarten, koekjes en gebakjes. Nu zijn er vijf amateurbakkers die meedoen aan een wedstrijd om de Nieuwe Mrs Eaden te worden. Jenny, die thuis een leeg nest heeft nu de kinderen zijn uitgevlogen. Clare die haar dromen opgaf voor haar dochter. Mike, die zowel vader als moeder probeert te zijn voor zijn twee kinderen na de dood van zijn vrouw. Vicki, die alles heeft laten vallen om thuis te zijn voor haar baby. En Karen, de perfecte Karen die weet hoe het is om niets te hebben.  
Terwijl er onwaarschijnlijke samenwerkingen ontstaan en geheimen naar boven komen, lijkt het maken van het perfecte soesje het minst moeilijk voor de deelnemers. Ze zullen ontdekken, net zoals Mrs Eaden eerder al deed, dat perfectie in de keuken mogelijk is, maar dat dat geen garantie geeft voor perfectie in het leven.

Fragment
“Mensen vragen me vaak wat het geheim is van mijn baksels. Zal ik het zeggen? Er is geen geheim. Iedereen kan bakken mits men een paar simpele basisprincipes onder de knie krijgt, en mits men het recept naar de letter opvolgt, dat wil zeggen, tot men voldoende ervaring heeft. Dat is nergens zo belangrijk als bij het bakken van taarten. Een afwijking in de oventemperatuur of in de hoeveelheid van een ingrediënt, verzuimen om meel te zeven of om voldoende lucht in het deeg te vouwen kan al leiden tot een deerniswekkend biscuitdeeg. Maar als je het goed doet zijn de luchtigste taarten binnen handbereik.
De regels, dus: zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn, en dat je vet, hetzij boter of margarine, Stork bijvoorbeeld, zacht is. Gebruik zelfrijzend bakmeel, zeef het voor extra luchtigheid, en schep het lichtjes om voor nog meer lucht. Vet de bakvorm altijd in voor je begint en verwarm de oven voor. Zet de bakvormen voorzichtig in de oven, en doe de deur voorzichtig dicht, alsof het om een slapende baby gaat. En doe bij cakes nooit de deur open tot er minstens twee derde van de baktijd voorbij is.
Als je jouw goudbruine baksels uit de oven hebt gehaald, laat ze dan eerst een paar minuten staan voor je ze voorzichtig uit de vorm haalt. Plaats ze vervolgens op een taartrooster zodat er lucht omheen kan circuleren. Zijn ze afgekoeld, besmeer de taarthelften dan met de allerbeste kwaliteit jam en bestuif ze met poedersuiker. Serveer met een potje thee.
De perfecte Victoria sponge is licht, niet droog, en geurt naar verse eieren en vanille. Een tikje decadent maar niet overdreven. Een stuk Victoria sponge gevuld met frambozenjam of, in de zomer, met slagroom en verse aardbeien is een lekkernij waar u best dagelijks van mag genieten. Het enige wat u nodig hebt zijn drie eieren, suiker, vet en zelfrijzend bakmeel, 175 gram van elk, en je hebt de hemel in een taartvorm.
Kathleen Eaden: De kunst van het bakken (1966)”Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Een boek om van te smullen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken