Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Een compleet nieuwe start

Uitgeefster Thille Dop startte onlangs samen met Hannerlie Modderman een nieuw fonds bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Speciaal voor Hebban schreef ze tussen de verhuisperikelen door een gastcolumn over haar plannen voor vele nieuwe, inspirerende jeugdboeken. Het doel: de magie van het lezen met iedereen delen.

Een nieuw jaar, een nieuwe uitgeverij. Per 1 januari zijn Hannerlie Modderman en ik van start gegaan bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff om een kinder-, jeugd- en YA-fonds op te zetten. Het terrein is mij niet geheel onbekend, want ik mocht dit al twee keer eerder doen, namelijk met Pimento en Moon. Maar toch is het weer heel spannend. We hebben meteen een zomeraanbieding gemaakt en daarom moesten we snel schakelen: titels kiezen voor de allereerste aanbieding, omslagen uitzetten, nadenken over de pr en marketing, buitenlandse manuscripten lezen, bieden op titels, contracten regelen etcetera.  

Dat Luitingh-Sijthoff met een kinder- en jeugdfonds begint is niet zo vreemd, want het is een brede, algemene, e-novatieve uitgeverij die nóg beter wil inspelen op de ontwikkelingen in de markt. En daar horen kinder- en jeugdboeken bij. Wat wij voor ogen hebben met het nieuwe fonds sluit goed aan bij Luitingh-Sijthoff. Wij geven boeken uit voor kinderen en jongeren die ze zelf graag willen lezen, en die (groot)ouders met veel plezier zullen kopen. Het fonds zal breed zijn: van prenten- en voorleesboeken en jeugdromans, zwart-wit en geïllustreerd, tot non-fictie en romans voor jongvolwassenen.  

En nu is de eerste aanbieding, de zomeraanbieding, van de persen gerold. Tussen de verhuisdozen – want we betrekken net een gloednieuw pand aan de Oosterburgervoorstraat in Amsterdam – maken we een rondedansje. Maar niet te lang, want we moeten verder met plannen en boeken maken. Het voelt goed om dit samen met een team van enthousiaste collega’s te doen. En er moet veel gebeuren! De telefoon van onze pr-collega’s rinkelt onophoudelijk nu de media gehoord heeft van het boek van Jade en Darcy, beter bekend als De Theemutsen. Jade en Darcy zijn twee jonge meiden van 21 jaar die via hun YouTube-kanaal seksuele voorlichting geven aan kinderen van 12 jaar en ouder. Ze hebben een half miljoen unieke bezoekers per maand en hun aantal abonnees groeit met de dag. Iedereen wil ze interviewen en hun mailbox puilt uit met vragen en fanmail. Maar ook oude bekenden ontbreken niet in ons nieuwe uitgeefhuis: Manon Sikkel, Marlies Slegers en Pieter Feller & Natascha Stenvert zullen de lezers weer verrassen met humoristische en ontroerende verhalen. Voor de Kinderboekenweek hebben Govert Schilling en Sander Koenen ieder een geweldig boek geschreven, dat stiekem ook door volwassenen gelezen kan worden, want je steekt er veel van op!

Onze eerste buitenlandse aankoop was al in de eerste week van januari een feit: De laatste wilde dieren van prijswinnaar Piers Torday. Wat een heerlijke leessensatie! Het is avontuurlijk, spannend en ontroerend. Wordt dit de volgende grote serie waar iedereen het over heeft? We hopen het. Dit boek verdient het om het lievelingetje van de lezer te worden. We horen graag wat jullie, de lezers, ervan vinden. De koningin van de YA mag natuurlijk niet ontbreken in onze eerste aanbieding. Het is alweer tien jaar geleden dat Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman verscheen. Special ter gelegenheid van dit jubileum brengen wij een vuistdikke uitgave van de complete Groene bloem-trilogie, inclusief een nieuw verhaal over Adrian en Vincent.

Maar we zijn natuurlijk allang met de najaarsaanbieding en zelfs de voorjaaraanbieding voor 2016 bezig. Want er zijn zoveel mooie, ontroerende en grappige verhalen om te delen. En terwijl ik de laatste verhuisdozen uitpak, valt mijn oog op de woorden van Stephen King, die op de muren in ons nieuwe pand prijken: ‘Books are a uniquely portable magic.’ Want daar doen we dit allemaal voor: de magie van het lezen met iedereen delen. Aan ons zal het niet liggen.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

828 volgers
429 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Een compleet nieuwe start

 

Over

Manon Sikkel

Manon Sikkel

Manon Sikkel (1965) is journalist, psycholoog en schrijfster van kinderboeken. S...

Marlies Slegers

Marlies Slegers

Marlies Slegers groeide op in Indonesiƫ. Tijdens haar jeugd hield ze dagboeken ...

Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman is schrijfster, gretig lezer van non-fictie en kritisch proeve...


Gesponsorde boeken