Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Een dodelijke woordpuzzel

Hij was journalist totdat hij steeds langere verhalen schreef en er dingen bij begon te verzinnen. Bij de Zweed Åke Edwardson begon het te dagen dat hij ook wel eens fictie kon gaan schrijven. Dat doet hij nog steeds en met succes. Recent kwam 'Marconi Park' uit, zijn twaalfde thriller rond inspecteur Erik Winter. En deze thriller is ook nog te winnen bij uitgeverij A.W. Bruna.

In Marconi Park is de lente eindelijk aangebroken in de Zweedse stad Göteborg. Het heeft direct effect op inspecteur Erik Winter. Naarmate de dagen lengen, slaat de goedgemutstheid toe. Tot de brute realiteit van alledag daar verandering in brengt. Het lijk van een man wordt aangetroffen, een plastic zak over zijn hoofd getrokken. Op zijn lichaam ligt een stuk karton met daarop één enkele hoofdletter, aangebracht met een dikke viltstift.

Uit het boek: Hij keek naar de letter die op de dode lag, een handgeschreven zwarte hoofdletter R, geschreven op een scheef stuk karton met haastig afgescheurde randen, het leek een witte taartdoos, de letter leek in blinde woede met een platte kwast geschreven, de verf was uitgevloeid en leek op het zwart dat het gezicht van de dode bedekte, achter de plastic zak die op een raam leek, een raam waar hij doorheen kon kijken, dacht Winter, als een privilege. Hij had het onaangename vertrouwde gevoel dat hij dat vaker zou doen. De wind in de tunnel draaide, waaide in zijn richting. Hij zou erin verdwijnen.

Daarop volgen meer moorden, en op alle lichamen wordt een letter aangetroffen. Terwijl Winter de woordpuzzel probeert op te lossen, zoekt zijn team met man en macht naar een verband tussen de slachtoffers – maar dat lijkt er niet te zijn.

Åke Edwardson werd op 10 maart 1953 geboren in het Zweedse Eksjö. Na zijn studie literatuurwetenschappen schreef hij enkele jaren als freelancejournalist voor verschillende dagbladen. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald.

Hij debuteerde als schrijver in 1995 met zijn boek Till allt som varit dött en won hiermee onmiddellijk een prijs voor beste thrillerdebutant. In zijn derde boek Dans met een engel introduceerde hij het personage van Erik Winter. Dat betekende de start van een succesvolle reeks thrillers met Winter in de hoofdrol die zich telkens afspelen in en rond Edwardsons woonplaats Göteborg. 

Het in 2008 verschenen boek Den sista vintern (De laatste winter), zou het tiende en laatste deel in de reeks rond Erik Winter worden. In 2012 verscheen echter toch nog een elfde deel, genaamd Hus vid världens ände (Witte ruis). Nu ligt dus ook het twaalfde deel in de winkel. Erik Winter is nog niet afgeschreven.

De onvolprezen Grote Crimezone Thriller Encyclopedie  tekende uit Edwardsons mond op dat hij in het verleden veel Angelsaksische misdaadromans had gelezen en dat hij dat een ouderwets genre vond. ''Ik wil de vorm van de misdaadroman - de misdaad en de zoektocht naar de oplossingen - gebruiken, maar niet alleen maar zo. Als iemand een boek van mij heeft gelezen, moet hij zich realiseren dat het een mooie reis was, maar dat niet helemaal duidelijk is wat er precies allemaal is gebeurd. Het moet verrassend en tevredenstellend zijn, tegelijktertijd."

Edwardson zegt nog steeds trots te zijn op Roep uit de verte, zijn tweede Erik Winter-thriller. ''De misdaad is begaan voor het boek is begonnen. Vervolgens is er geen misdaad meer, geen actie, maar alleen dat trage onderzoek. Langzaam wodt de spannnig opgebouwd door de taal en de onderliggende psychologische lagen.''

Uitgeverij A.W. Bruna stelt vijf exemplaren beschikbaar van Marconi Park. Wil je daar kans op maken, klik dan op de 'Doe mee'-knop. 

(foto auteur: Anders Deros)Over de auteur

Hebban Crew

1941 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Een dodelijke woordpuzzel

 

Gerelateerd

Over

Åke Edwardson

Åke Edwardson

Åke Edwardson (1953) is een Zweedse auteur van politiethrillers. Na zijn studi...