Hebban vandaag

Advertorial /

Een enorme bosbrand in Zweden legt een lijk bloot in 'Waar rook is'

door Hebban Crew 2 reacties
Als scenarioschrijver van de serie 'Wallander' weet Björn Paqualin wat een goede thriller is. Een goede opstap om er ook zelf een te schrijven. 'Waar rook is' is zijn debuut, het eerste deel van een reeks. Inmiddels zijn ook de tv- en filmrechten al verkocht. Lees nu een sneak preview op Hebban en schrijf je in voor de winactie.

Björn Paqualin stopte met zijn studie rechten om aan de universiteit van Stockholm scenarioschrijven te studeren. Hij heeft meegeschreven aan series als Hidden, Wallander en Occupied. Hij heeft een grote liefde voor spannende verhalen met sterke karakterontwikkelingen, en heeft dankzij zijn achtergrond een filmische schrijfstijl, met een focus op dialogen en een duister gevoel voor humor.

'Ik werd gegrepen vanaf de eerste pagina's! [...] Echt heel knap gedaan.' – Dagens Nyheter

Paqualin debuteerde in 2020 in Zweden met Waar rook is, dat daar een bestseller werd. Het is het eerste deel met de uitgesproken rechercheur Stella Robertsson in de hoofdrol. Het boek werd naar het Nederlands vertaald door Ron Bezemer en is inmiddels in alle boekhandels te vinden. Lang hoeven we waarschijnlijk niet op de vertaling van het vervolg te wachten, want Mannen på bron is deze maand in Zweden verschenen.

Waar rook is

In Zweden woedt de grootste bosbrand sinds tijden; de brandweer werkt dag en nacht in een wanhopige poging de vuurzee onder controle te krijgen. Als midden in de chaos een in stukken gehakt lichaam wordt gevonden, wordt rechercheur Stella Robertsson vanuit Stockholm ingevlogen om de zaak te onderzoeken. De identificatie van het lijk is niet eenvoudig, maar uiteindelijk wordt duidelijk dat het om een vrouw gaat die jaren daarvoor als vermist is opgegeven.

Samen met de lokale onderzoeker Tommy Reyer duikt Stella in de oude vermissingszaak, op zoek naar nieuwe aanwijzingen die hen naar de moordenaar kunnen leiden. Terwijl de verstikkende hitte en rook hen omringen komen ze steeds dichter bij de waarheid, en blijkt de zaak voor Stella meer persoonlijke consequenties te hebben dan ze zich ooit had kunnen voorstellen.

Leesfragment

Voel jij je geroepen om de zaak samen met Stella Robertsson op te lossen en te ontdekken waarom het slachtoffer jaren eerder verdween? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Waar rook is. Spreekt het boek je aan? Schrijf je in voor de winactie!

Lees hier de sneak preview

'Soms sta je volledig aan haar kant, dan weer drijft ze je tot waanzin. Waar rook is is zeer vakkundig geschreven, en stijgt ver uit boven andere boeken in het genre.'
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Achter het boek

De vertaler van een boek is altijd intensief bezig met het materiaal. Het is niet alleen een kwestie van het vinden van de juiste woorden, ook moet de sfeer goed worden gevangen. Na een flink aantal boeken vertalen, hebben zij er dan ook oog voor. Ron Bezemer, de vertaler van Waar rook is, heeft al meer dan zestig thrillers onder handen genomen, waaronder de boeken van Arne Dahl.

'Ik durf te beweren dat het boek van Paqualin tot de beste behoort van de verhalen die ik in de afgelopen jaren onder handen heb gehad. De stijl is vloeiend, er staat geen zin te veel in, de dialogen zijn superieur, het verhaal sleept de lezer vanaf het begin mee, de hoofdpersoon is een karakter van wie je het ene moment houdt en die je een hoofdstuk later het liefst de nek zou omdraaien, en de plot is zo onverwacht en emotioneel dat die je bijna naar de strot grijpt.'

Daarnaast laat Bezemer zich ook uit over de sfeer van Waar rook is: 'Het boek is beslist geen doorsnee-whodunit, maar eerder een psychologische roman. De hele sfeer waarin het verhaal zich afspeelt (een middelgrote Zweedse stad in brand die op het punt staat door het vuur te worden verzwolgen) is weliswaar surrealistisch, maar op bijna elke pagina invoelbaar. Ik heb het ademloos uitgelezen.'

'Waar rook is is een ruige, duistere, harde en onvoorspelbare detective die je niet neer kunt leggen.'
Ida's recensies

Winactie

Sta jij altijd wel te trappelen om een nieuwe Scandinavische thrillerschrijver te ontdekken, of is het juist dit boek dat je enorm aanspreekt? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Volt vijf exemplaren weggeven van Waar rook is, het eerste deel van een gloednieuwe reeks. Kijk snel hoe je mee kunt doen.

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2211 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een enorme bosbrand in Zweden legt een lijk bloot in 'Waar rook is'

 

Gerelateerd

Over

Björn Paqualin

Björn Paqualin

Björn Paqualin is een Zweedse scenarioschrijver onder andere van de serie W...


Gesponsorde boeken