Hebban vandaag

Listmania /

Een fatale writer's block

door Soraya Vink (crew) 2 reacties
Een schrijvend bestaan lijkt ook voor vele personages uit thrillers een roeping te worden. Totdat fictie en de werkelijkheid door elkaar lijken te lopen. Een listmania met thrillers waarin personages met een schrijvend bestaan zelf in een penibele situatie terechtkomen.

Getergd door een writer’s block ontvluchten de meesten de werkelijkheid, door zich af te zonderen in bijvoorbeeld een rustig landhuisje. Daar hopen ze zich te laten inspireren, zodat de woorden in hun tamelijk lege Word-document stromen. Wat ze vaak niet beseffen is dat daar het grote gevaar op de loer ligt…

Hebban maakte een overzicht van thrillers waarin het hoofdpersonage met een schrijvend bestaan zelf in een penibele situatie terechtkomt. Verhalen die niet misstaan zouden hebben in een boek afkomstig uit eigen pen. Of zijn de rollen wellicht omgedraaid en is de schrijver anders dan dat hij of zij zich werkelijk voordoet?

Misery – Stepen King (1987)

Als bestsellerauteur Paul Sheldon een ernstig auto-ongeluk krijgt, wordt hij gered door Annie. Zij bleekt één van zijn grootste fans te zijn. Maar wat Paul niet beseft, is dat zij één van zijn ergste nachtmerries wordt. Annie kan niet accepteren dat Misery, haar meest geliefde romanpersonage, vermoord is door Paul in één van zijn laatste boeken. Paul is gekluisterd aan zijn rolstoel en wordt bedreigd door Annie om haar favoriete personage weer tot leven te wekken. Hij begint aan zijn eigen strijd die eindigt in leven of dood.

Het bloedstollende verhaal van Stephen King werd in 1990 verfilmd tot een succesvolle bioscoopfilm met James Caan in de hoofdrol als Paul Sheldon. Daarnaast schreef King nog twee thrillers met schrijvers die wel in heel benauwende situaties terechtkomen. In De duistere kant (1999) raakt een schrijver verstrikt in het geheim rondom zijn eigen pseudoniem en in Vel over been (1999) wordt een bestsellerauteur getergd door angstdromen. 

Herfstlied - Simone van der Vlugt (2009)

In haar derde thriller introduceerde Simone van der Vlugt een personage dat dezelfde werkzaamheden deelt. Nadine werkt als journaliste voor de cultuurpagina van het Leidsch Dagblad maar droomt eigenlijk van een carrière als schrijfster. Na enige tijd in een schrijfclubje gezeten te hebben, is ze ervan overtuigd haar thrillermanuscript eindelijk voltooid te hebben. Na een toevallige ontmoeting in haar stamcafé komt Nadine in contact met een uitgever. Als later blijkt dat er een partij geïnteresseerd is in het manuscript, wordt Leiden opgeschrikt door de moord op een jonge vrouw. Vreemd genoeg lijkt Nadine een sterke gelijkenis te vertonen met slachtoffer. Als de zaak zich verder sleept en daarmee ook meer slachtoffers in Nadines omgeving maakt, beseft ze dat zij en haar dochter Mariëlle gevaar lopen.

Het oordeel - Dean Koontz (2009)

Veelschrijver Dean Koontz introduceert in zijn thriller Het oordeel een nachtmerrie voor iedere schrijver. De drieëndertigjarige Cullen Cubby Greenwich heeft een gevestigde naam als bestsellerauteur. Met de publicatie van zijn nieuwste boek, is ook de tijd aangebroken dat recensenten het boek beoordelen. Shearman Waxx, een gevreesd en gerespecteerd recensent boort het boek echter helemaal de grond in. Maar er staan zoveel fouten in de recensie, die pijnlijk laten zien dat Waxx het boek nooit heeft gelezen. Cubby besluit er geen reactie op te geven, tot ze elkaar tegenkomen in wat blijkt hun favoriete restaurant te zijn. Wat ooit begon als een vredige lunch, escaleert in een oorlog. Gaandeweg komt Cubby erachter dat Waxx niet alleen een barbaarse vijand is, maar een regelrechte sociopaat. Het spel is hiermee maar net begonnen.

De man zonder verleden - Ruth Rendell (2010)

De succesvolle Engelse schrijfster Ruth Rendell schreef onder haar pseudoniem Barbara Vine een pyschologische thriller over een schrijver die er meerdere geheimen op na houdt. Wanneer Gerald Candless, een gerespecteerd schrijver, sterft aan een hartaanval, start zijn dochter Sarah een onderzoek. Op verzoek van zijn uitgever zal Sarah een biografie over haar vader schrijven. Tijdens haar onderzoek komt ze bewijsstukken tegen die niet overeenkomen met haar eigen voorstelling van haar vader. Het lijkt alsof het leven van Gerald pas op zijn vijfentwintigste levensjaar begon. Met elke stap die Sarah dichter bij de waarheid komt, des te verder komt ze van haar eigen familie te staan. Een familiedrama ligt op de loer.

Uitglijder - Loes den Hollander (2011)

Loes den Hollander laat in haar minithriller Uitglijder zien dat thrillerrecensenten hun ambities soms willen verleggen naar het auteursschap. Gustaaf Jelle de Volte is ervan overtuigd dat hij meer kan dan goed recenseren. Hij wil de wereld verpletteren met zijn eerste literaire thriller, maar door zijn reputatie als recensent die meer negativiteit dan positiviteit aantrekt, moet hij het idee laten varen. Maar wat als hij zijn manuscript naar een andere auteur doorschuift? Zijn oog valt op Annabel Schot, een succesvolle auteur die het regelmatig als slachtoffer wordt opgevoerd in de recensies van De Volte. Ze kampt met een writer's block en krijgt van De Volte een volledig manuscript in haar schoot geworpen. En van deze zet krijgt Gustaaf Jelle de Volte ontzettend veel spijt.

Snuff - Bronja Hoffschag (2014)

Naast haar Project X-trilogie, werkte Bronja Hoffschlag ook aan de novelle Snuff waar schrijver Sixten Jinks in de problemen komt. Wat als het verschil tussen fictie en realiteit niet geheel duidelijk is? Voor Sixten Jinks was deze scheiding altijd vanzelfsprekend, maar één verkeerde keuze maakt daar voorgoed een einde aan. Hij wordt gedrogeerd, ontvoerd en samen met studente Elin opgesloten in een ondergrondse ruimte met camera's. Gaandeweg belanden ze in een steeds grotere nachtmerrie, die Sixten wel erg bekend voorkomt. Wie is de schrijver? Wie is de regisseur? En als het einde nog niet op papier staat, wie bepaalt dan de afloop?

 

De debutant - Suzanne Hazenberg (2015)

Suzanne Hazenberg liet haar personage Ymke de Ruyter terugkeren in haar thriller De debutant, opvolger van Thriller (2013). Ymke behoort tot de ‘lucky few’ wiens manuscript uit de slush pile van een uitgeverij is getrokken. Naast haar werk als scenarioschrijver zal haar thriller ‘De foiegrasmoorden’ binnenkort in de boekwinkel te vinden zijn. Ymke heeft dus alle reden om blij te zijn, maar aan haar persoonlijke leven schort nogal wat. Haar zoon zit in de jeugdgevangenis vanwege het plegen van twee moorden, haar dochter kampt met de gevolgen van anorexia en ze ligt in scheiding. Maar als er vreemde dingen gebeuren in de schrijverskring van Ymke, begint ze zich af te vragen of ze zelf nog in veiligheid verkeert. Zijn de moorden toeval of opzet? En is het voor Ymke wel verstandig dat haar debuutthriller het levenslicht ziet? Beginnen de verhalen uit de boeken van haar collega’s werkelijkheid te worden?

Zusje dood - William Gay (2015)

Succesvolle auteur David Binder krijgt te maken met een genadeloze writer's block. Zoals het een goede agent betaamt, krijgt David het advies om een toegankelijke roman te schrijven als snel tussendoortje. David besluit om met zijn gezin naar Tennessee te gaan om zijn schrijfwerkzaamheden te hervatten. Daar begint hij een oud spookverhaal te bewerken en krijgt hij inspiratie door zijn omgeving. Maar terwijl hij onderzoek doet voor zijn verhaal, lijkt het er steeds meer op dat het huis bezeten is. David beseft dat niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn vrouw en dochter ernstig in gevaar is.

De Amerikaanse auteur William Gay baseerde zijn boek Zusje dood op een beroemde vloek in Tennessee: de Bell-heks. Het had er even op geleken dat geen enkele lezer het boek ooit te zien zou krijgen, doordat het manuscript pas na het overlijden van de auteur werd aangetroffen. Zusje dood verschijnt in december 2015 bij Uitgeverij Q.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Een fatale writer's block

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken