Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Een half jaar Reading Challenge: zo staan we ervoor

door Hebban Crew 39 reacties
De eerste zes maanden van 2020 zijn om, en het waren niet de makkelijkste. Toch zaten ze ook vol nieuwe inspiratie zoals #ikleesthuis. We zijn blijven lezen en vonden troost, blijdschap, avontuur en bezinning in onze boeken. Hoog tijd voor een terugblik op januari tot en met juni.

We begonnen de Reading Challenge met 33% meer deelnemers dan de start van 2019, een mooie opener voor het jaar. Maar daar bleef het niet bij, want tussen januari en juli werden meerdere records gehaald én overtroffen. Zo stegen we van iets meer dan 7000 deelnemers in januari naar 11.400 mensen. Ook steeg het aantal gelezen boeken flink. Van 20.000 boeken half januari gingen we naar het mooie record van 100.000 in april en er ook direct weer overheen: momenteel zijn er bijna 149.000 boeken gelezen! Elke maand lezen we tussen de 20.000 en 30.000 boeken uit. Wij zijn ontzettend trots op iedereen die meedoet aan de Hebban Reading Challenge! 

Doe jij al mee aan de Reading Challenge?

Boekenlijsten: genre top 4

Er zijn dagen waarop we niets liever doen dan lijstjes maken. Voor deze halfjaarlijkse check-in zetten we de top 4 gelezen boeken voor de Reading Challenge per genre voor je klaar.

Literatuur en romans


Leon & Juliette dook in maart op in de toplijst van de 100 meest gelezen boeken, al verscheen het pas op de 7e aan de start van de Boekenweek. Het geschenkboek doet het bovendien goed, met een 4* Hebban-recensie van Marieke. Daarnaast vinden we in de top 4 van literatuur ook Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens, dat eerder verscheen in 2018 onder de naam Het moerasmeisje. De laatste twee boeken verschenen beide in 2019, Zwarte schuur van Oek de Jong, deze stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2020, en Schilderslief van Simone van der Vlugt.

Feelgood


Hand omhoog als je al had verwacht dat deze hele top 4 vol zou staan met de 'De zeven zussen'-reeks. Een betere vraag om over te discussiëren zou zijn: waarom juist Schaduw (deel 3) en Storm (deel 2), en niet Parel (deel 4) of Maan (deel 5). Zijn de verhalen van Ally en Star leuker/beter/spannender/mooier geschreven dan die van Cece en Tiggy? We zijn heel benieuwd naar jullie mening! Dat het eerste deel, De zeven zussen en het in februari verschenen meest recente deel, Zon, erin staan, dat verrast ons zeker niet. 

Thriller


Bij de thrillers zien we ook flink wat bekende covers. Zo stond Doods geheim van Robert Bryndza van februari tot en met april in de toplijst, en stond Het vijfde meisje van J.D. Barker er in januari in. Daarnaast vonden we ook vorige maand Het bloemenmeisje van Anya Niewierra al, die intussen de Hebban Thrillerprijs 2020 in ontvangst heeft mogen nemen. Echte nieuwkomer is Wat jij niet ziet van M.J. Arlidge en ook dat is geen verrassing te noemen. Het is het tweede geschenkboekje in de lijsten, het was gratis verkrijgbaar tijdens de Spannende Boeken Weken, de campagne die op 1 juni van start ging. 

Young Adult


Het voordeel aan de toplijsten per genre is dat we ook boeken zien die in de algemene top 100 minder hoog eindigen en dus altijd buiten de boot vallen. De top 4 meest gelezen Young Adultboeken wordt verdeeld in twee nieuwe en twee al wat oudere boeken. Dat geldt met name voor Een van Sarah Crossan. Dit boek verscheen al in 2016! Het is in vrije versvorm geschreven en gaat over een Siamese tweeling. Daarnaast verscheen Schaduwjaar van Kim Liggett vorig jaar als dé hit van 2019. Beide worden echter verslagen door nieuwe titels. Zoals De wrede prins van Holly Black, deel één van een trilogie, en De ballade van slangen en zangvogels, het langverwachte boek in de 'Hongerspelen'-wereld van Suzanne Collins.

Non-fictie


Non-fictie is een van die genres die qua onderwerp flink uiteen kan lopen, en dat is precies wat deze top 4 bewijst. De lijst wordt aangevoerd door 't Hooge Nest van Roxane van Iperen, over twee joodse zussen die een onderduikadres runden. Daarna volgt De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, waarin de natuur van de mens centraal staat: zijn we van nature goed, of slecht? Ook vinden we een boek dat rond de Boekenweek voor flink wat ophef zorgde, het Boekenweekessay van Özcan Akyol Generaal zonder leger, dat daarmee goed paste bij het thema 'Rebellen en dwarsdenkers'. Als hekkensluiter hebben we Rinkeldekink, dat al uit 2018 komt maar daarmee niet minder krachtig is. De inmiddels overleden Martine Bijl vertelt erin openhartig over haar hersenbloeding.

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Reading Challenge leestips

Boekenweek Challenge

Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceerden we een speciale instapchallenge voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge. De tips zijn geïnspireerd op de thema's van de Boekenweek door de jaren heen. Ook als je al meedoet aan de reguliere Challenge kun je natuurlijk deelnemen!

Naar de Boekenweek Challenge en boekentips

Reading Challenge checklist

Regelmatig publiceren we listmania's waarin we een categorie uit de Reading Challenge checklist centraal stellen. Zo kun je mooi ideeën opdoen om deze categorieën af te vinken. We hebben er al verschillende voor je klaar staan:

Nederlandstalige klassiekers Lees een boek met 'water' in de titel Boeken voor een betere wereld

Reading Challenge café-artikelen

Natuurlijk is de Hebban redactie niet de enige die handige tips en trucs weet te bedenken. Ook de leden van het Hebban Team draaien al een paar jaar mee en weten wat je nodig hebt om het meeste uit je Reading Challenge te halen. Lees en discussieer bijvoorbeeld mee in deze topics:

Leeshack: veelvinkers Help, ik zoek een boek

Reading Challenge maandelijkse updates

Heb je door deze halfjaarlijkse update de smaak te pakken gekregen? Dan tippen we je natuurlijk ook onze maandelijkse updates van de Reading Challenge. Welke boeken staan bovenaan de gelezen-lijst en wat is de verdeling in genres? Ook lees je de anekdotes van deelnemers.

Naar het Reading Challenge 2020 kanaal

Reading Challenge op sociale media

Deel jij je Reading Challenge ook op sociale media? Gebruik de hashtag #hebbanreadingchallenge en we kunnen je vinden! Hieronder vind je een aantal creatieve voorbeelden. Klik op de afbeelding om naar het Instagram-account te gaan en meer moois te bewonderen.

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een half jaar Reading Challenge: zo staan we ervoor

 

Hebban Spots

Hebban Reading Challenge Café

84 volgers

Welkom in het Café rond de Hebban Reading Challenge. Hier kun je al je vragen, opmerkingen, leestips, tipvragen en meer kwijt. Hoe werkt zo'n Challenge, waar is het voor en wat haal je eruit? De...