Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?

door Hebban Crew 97 reacties
Op Hebban lopen jaarlijks ruim honderd online leesclubs. Voor de fanatieke Hebbanbezoeker is het vaste prik om te kijken voor welke nieuwe titels je kunt inschrijven. Wat een leuke verrassing is het als je een mail ontvangt met de mededeling dat je ingeloot bent en het boek gratis zult ontvangen. Weet jij nog niet hoe het werkt? Na dit artikel ben je helemaal op de hoogte en kun jij ook meedoen!

Ben jij zelf al een doorgewinterde leesclubdeelnemer, dan vind je hier wellicht toch nog wat antwoorden op vragen. En uiteraard is dit het ultieme middel om je vrienden te overtuigen eens mee te doen met een Hebban Leesclub. Zegt het voort, zegt het voort. Leesclubs op Hebban zijn leuk!


Inschrijven? Hoe dan?

En hoe maak ik de meeste kans om ingeloot te worden?

In een inschrijving vertellen we je eerst welk boek we gaan bespreken en geven we je de kans een fragment uit het boek te lezen, zodat je weet of het iets voor jou kan zijn of niet. Word jij helemaal enthousiast van een titel, dan kun je direct je gegevens invullen (een Hebbanaccount hebben en ingelogd zijn is uiteraard noodzakelijk). Is de inschrijving gesloten, dan gaat de Hebban redactie de (meestal) vijftien deelnemers selecteren. En dat doen we op basis van een aantal zaken:

  • Motivatie - in de inschrijving vragen we je te vertellen waarom je graag dit boek wilt behandelen in een Hebban Leesclub. We willen niet per se weten dat je nu vakantie hebt en dus tijd om een boek te lezen, want dat zegt ons niet over je geshiktheid voor dit specifieke boek. Kreten als 'Ik heb er zin in!' geven je ook geen grote kans.
  • Actief en ingevuld profiel - Hebban profielen met foto, tekst, de zogenaamde 'plankactiviteit' en minimaal een paar recensies maken grotere kans om geselecteerd te worden. Dit doen we omdat we dan zeker weten dat je weleens een recensie schrijft én actief op Hebban bezig bent.
  • Eerdere leesclubdeelname - Heb je eerder van ons een boek ontvangen en niets meer van je laten horen, dan maak je helaas geen kans meer op een nieuw boek. Jaja, zo streng zijn we natuurlijk wel. We vinden dat we dan beter kunnen kiezen voor lezers die wél meedoen aan de leesclub, zoals in de voorwaarden staat. Is het je een keer ontschoten of ging het door drukte echt mis, dan kun je het wel 'goedmaken'. Beantwoord je kort keurig alle vragen, maar reageer je niet op je medelezers en vink je alleen je minimale leesclubvoorwaarden af, dan maak je minder kans bij komende leesclubs dan een deelnemer die wel in gesprek gaat met de medelezers. Andersom geldt het ook. Ben jij de gangmaker van de groep, reageer je op de antwoorden van antwoorden, vraag je door en duik je echt lekker diep in het boek in de discussie, dan onthouden wij dat zeker en dan selecteren we je erg graag weer voor een volgende leesclub.
  • Huidige leesclubdeelname - Zit je nú in een leesclub, dan maak je meestal niet direct kans om voor een tweede leesclub geselecteerd te worden. We proberen de boeken en de leesclubplekjes eerlijk te verdelen. Het kan echter wel!
  • Vergroot je kansen! - word je maar niet ingeloot en wil je graag laten zien dat jij dé leesclubdeelnemer bent die wij graag in een discussie willen zien, doe dan eens mee aan een leesclub met een eigen exemplaar. Je kunt altijd aansluiten, geef een gil in het leesclubcafé van een leesclub en de coördinator trekt je in het groepje deelnemers. Na afloop laat elke coördinator altijd weten of iemand in positieve zin opviel en een toffe bijdrage aan de discussie leverde.

Waar vind ik de actuele inschrijvingen?

Een inschrijving is in feite een 'winactie met voorwaarden' en je vindt ze dan ook op de Hebban Actiepagina. Kun je daar geen leesclubinschrijving vinden, dan is er momenteel geen open. Abonneer jezelf op de Hebban Lunchupdate en de Hebban Leesclubnieuwsbrief om nooit iets te missen.

En hoe kom ik dan aan mijn boek?

Zodra wij de vijftien deelnemers hebben geselecteerd, sturen we direct de adressen door naar de uitgeverij, die de boeken zal opsturen. Je ontvangt meestal binnen een à maximaal twee weken je boek en kunt dan beginnen met lezen. Heb je je boek ontvangen, meld dat dan even in het topic 'Boek ontvangen en dan?'.

En wat wordt er dan van mij verwacht?

De pret start al direct na de Gefeliciteerd-mail die je in je mailbox ontvangt. Je kunt je medelezers leren kennen! Elke leesclub heeft een eigen Leesclubcafé waar iedereen een voorstelberichtje kan plaatsen. De eerste weken kun je hier spoilervrij over het boek praten, over andere boeken van dezelfde auteur, over vorige leesclubervaringen of over je huisdier. Het leesclubcafé heeft nog een belangrijke functie en dat is: bijhouden hoe ver iedereen zo'n beetje is. Laat dat dus zo nu en dan weten. Val niet stil in deze fase, want dan weten we niet of je aan boord bent, of je het boek ontvangen hebt en hoe ver je bent. Je mist bovendien de kennismaking en aansluiting met je medelezers. Dus start meteen met je actieve deelname in het café.

Ik heb het boek uit en nu?

In een groep lezers heb je snelle lezers, langzame lezers, gepensioneerde lezers, lezers die op vakantie aan het zwembad hele dagen kunnen lezen en fulltime werkende lezers. Om ongeveer gelijktijdig aan de discussie te kunnen beginnen, houdt de leesclubcoördinator een beetje in de gaten hoe ver iedereen is in het boek. Een dun boek kan soms sneller uit zijn (maar niet altijd) en een feelgood is soms sneller te lezen dan een zwaar filosofisch boek (maar niet altijd). De coördinator zal laten weten wanneer de discussie begint en zal de vragen lanceren.

Wie is die coördinator?

Dat is meestal een van onze zeer gewaardeerde en enthousiaste recensenten of Genreclub-ambassadeurs. Zij zijn de vijftiende deelnemer en lezen als zodanig ook het boek mee, maar zij zorgen er ook voor dat iedereen bij kan blijven, dat de discussie loopt én dat iedereens bijdragen samengevat worden in een tof eindverslag. We hebben heel soms een plekje voor een lezer als coördinator en dat is dan meestal iemand die regelmatig aan een leesclub heeft meegedaan met goed resultaat.

Hoe zit dat met de discussie?

De discussie bestaat standaard uit tien vragen. De coördinator stelt de eerste vraag meestal na zo'n 2 a 2,5 week leestijd. Soms komt er al eerder een vraag langs over je verwachtingen of over de cover, want dat kan ook erg leuk zijn om mee te beginnen. Na de eerste vraag is er om de andere dag een nieuwe vraag, tenzij de coördinator denkt dat het tempo sneller of juist langzamer moet. Wat een helden zijn die coördinatoren toch! Ze zijn erg belangrijk in een leesclub, merk je al.

Moet ik elke dag online?

Nee joh, je hebt toch ook nog een leven naast Hebban? Als je een paar keer per week de leesclub induikt om met je medelezers van gedachten te wisselen, is dat voldoende. Het kan handig zijn om tijdens het lezen alvast wat notities te maken van dingen die je opvallen of thema's die je belangrijk vindt om te bespreken. Een Hebban Leesclub duurt vanaf ontvangst van het boek tot aan het eindverslag zo'n zes weken, daarvoor ben jij vooral gespannen aan het wachten of je geselecteerd wordt of niet, daarna kun je rustig een paar weken lezen terwijl je in het Leesclubcafé met je medelezers kletst. Pas daarna komt de meest intensieve periode van de leesclub, de discussie! En die duurt zo'n 2 à 3 weken, waarin tien vragen worden gesteld (om de andere dag een). 

Ik vind het boek niets aan!

Oh jee, dat kan zo maar gebeuren, maar dat kan alsnog een leuke leesclubervaring opleveren. Sla om te beginnen nooit het leesfragment in de inschrijving over, omdat dat je eerste kennismaking met de schrijfstijl van het leesclubboek is. Schrijf je je in en ga je dus de voorwaarden aan, dan moet de leesclub tot een goed einde worden gebracht. Dat betekent dat we dan toch verwachten dat je het boek uitleest en aan de discussie meedoet. Maar dit is ook het moment dat je ontdekt dat een discussie rond een boek dat je niet is bevallen heel waardevol kan zijn. Het verrijkt je als lezer en het kan heel leerzaam zijn. Jammer van het boek, volgende keer beter, maar een leuke discussie heb je alvast in de pocket.

Deze feelgoodroman is niet spannend genoeg

Een leesclub is een ideale kans om eens een boek te lezen van een genre dat je normaal niet oppakt. Geef het boek een eerlijke kans en beoordeel het in je recensie ook als het boek dat het is. Een feelgoodroman heeft niet per se een spanningsboog die je als thrillerlezer gewend bent. En een young adult-roman heeft andere trekjes dan een literaire titel voor volwassenen. Romantiek vind je niet in alle genres, ook niet als het boek toch echt een roman is. Ben je niet gewend een wat zwaardere, literaire roman te lezen, zie het als een uitdaging, maar wordt niet boos op het boek.

Ik kan geen recensie schrijven

Jawel, iedereen kan een recensie schrijven. Het zijn ten slotte maar een boel woorden in een tekstveldje. We verwachten niet van je dat je een wetenschappelijk onderbouwde beschouwing plaatst of een scherpe analyse over literaire thema's. We verwachten dat je vertelt hoe jij het boek hebt ervaren, wat je er goed aan vond en wat je er niet goed aan vond. Hier, we hebben zelfs handige tips voor je.

Wat is niet voldoende?

Een gratis boek klinkt superleuk, maar het kan ook verleidelijk zijn in tijden dat het niet zo handig is. Probeer niet in te schrijven als je op vakantie gaat of de komende weken echt geen tijd hebt, want dan kan je boek beter naar een andere lezer en hoef jij je niet aan de voorwaarden te houden in een periode waarin je eigenlijk geen tijd hebt. Met ruim honderd leesclubs per jaar komt er zeker een inschrijving langs op het moment dat het jou wél uitkomt. Ben je toch ingeloot en ren je elke week eventjes snel langs om een kort antwoord op een vraag te geven, dan is dat niet zo leuk voor je medelezers en heb je bij een volgende inschrijving minder kans om ingeloot te worden. Dan scoor je dus een matige leesclubervaring voor jezelf én snijd je jezelf in de vingers.

Ook een matige deelname is het kort beantwoorden van de vragen en je medelezers negeren. Een discussie voeren we aan de hand van de tien vragen, maar het leukste punt van een discussie is natuurlijk het op elkaar reageren en elementen van een boek samen bespreken. Ga jij niet in gesprek met je medelezers en werk je alleen plichtmatig de voorwaarden af? Dan maak je de volgende inschrijving minder kans dan iemand die wél heel dynamisch deel uitmaakt van de discussie.

Oei, ik heb niet meegedaan!

Nou, dat is zeker een 'oei' waard, want je bent wel met zorg door ons geselecteerd én hebt een gratis boek ontvangen. Inactiviteit of gedeeltelijke afwezigheid leidt helaas tot uitsluiting van toekomstige deelname. Wil je toch graag een volgende keer weer kans maken om mee te mogen doen aan een leesclub, dan moet je het even goedmaken met ons. Dat doe je door de gemiste leesclub alsnog in te vullen (10 discussievragen en de recensie op de boekpagina) én een lopende leesclub naar keuze met een eigen exemplaar meedraaien. Heb je dat gedaan, dan mail je dat even naar vandaag@hebban.nl en dan gummen we je boete weg.

Mag ik meedoen met een eigen exemplaar?

Meedoen met een eigen exemplaar mag altijd. Misschien kreeg je het boek al elders, kocht je hem in de winkel of las je de Engelstalige editie al eerder. Je bent van harte welkom in de leesclub. Inschrijven hoeft dan niet! Je kunt je gewoon vast melden in het Leesclubcafé waar je kunt wachten op de komst van je medelezers.

Wat is er nou zo leuk aan een online leesclub?

Eigenlijk moet ik nu alle leesclubdeelnemers aan het woord laten, want je moet het gewoon even ervaren om het plezier te ontdekken. De meeste lezers vinden het ontzettend leuk om met een groepje medelezers hetzelfde boek te lezen en ervaringen uit te wisselen. Je bekijkt een boek anders, duikt er dieper in en ontdekt nieuwe zaken die jou als lezer aanspreken in een boek. Het verrijkt jou als lezer én je leert nieuwe vrienden kennen op Hebban. Vrienden die je later in andere leesclubs opnieuw kunt tegenkomen, vrienden die je kunt volgen op Hebban, zodat je op de hoogte blijft van wat zij lezen. Helemaal handig als ze dezelfde smaak hebben als jou.

Echt?

Nou, ik vraag het de leesclubdeelnemers gewoon. Hey leesclubdeelnemer, wat vind jij nou zo leuk aan een online leesclub?

 

Direct inschrijven

Na dit verhaal wil je natuurlijk meteen aan de slag! Hier vind je de leesclubtitels waar je je momenteel voor in kunt schrijven. Heb je toch nog een vraag, stel die dan onder dit artikel. Veel plezier met de Hebban Leesclubs!

Schrijf je in voor de Hebban Leesclubnieuwsbrief

Startpagina Leesclubs | Alle Hebban Leesclubs | Hebban Leesclub Hall of Fame  | Leesclub voorwaarden | Laatste Leesclubnieuws | Veelgestelde vragen | De Leesclubassistent | Hebban Leesclub Kanaal | Open je eigen leesclub | De Indie Leesclub (informatie voor auteurs)Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?