Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Een koffer en een oude waszak

Naast alle spannende en avontuurlijke boeken voor jongeren worden soms ook nog kleine, maar belangrijke verhalen gepubliceerd. Deze week staat op Hebban Young Adult een bijzonder debuut centraal: ‘Gewicht van water’ van Sarah Crossan.

Gewicht van water is de indrukwekkende debuutroman van Crossan. In het verhaal dat verteld wordt door de Poolse Kasienka, vertrekken zij en haar moeder naar Engeland om op zoek te gaan naar Tata, Kasienka’s vader. Hij verliet hen jaren geleden.

Gewicht van water is een coming of age-verhaal, maar beschrijft tegelijkertijd de vervreemding die jonge immigranten moeten voelen. Naast de zoektocht naar haar vader moet Kasienka op zoek naar haar eigen identiteit en moet ze om zien te gaan met een nieuwe omgeving. Maar ook klassieke tienerthema’s als pesten, verliefdheid, vriendschap en kind-ouderrelatie komen in de roman voorbij. 

Wat het boek echter zo speciaal en origineel maakt, is de bijzondere manier waarop het verhaal wordt verteld. Crossan maakt gebruik van het vrije vers. Die keuze zorgt voor een bijzondere stijl die de tekst tegelijkertijd zowel poëtisch als toegankelijk maakt. Ze weet het verhaal zo op een unieke manier te verbeelden.

“Bij de douane gaan we in de rij staan,
Nerveus. In gedachten oefenen we het Engels: Yes-thank-you-officer.
Ik weet dat ik niet thuis ben
Als praten me buikpijn bezorgt
En ik mijn woorden moet oefenen
Als de tekst van een toneelstuk
Voordat ik mijn mond opendoe.”

Het debuut werd in verschillende leeftijdscategorieën uitgeroepen tot het beste boek van 2013, en werd genomineerd voor een Carnegie Medal 2013 en de German Youth Prize 2014.

Giveaway:
Gewicht van water is een mooie manier om kennis te maken met het vrije vers en tegelijkertijd te genieten van een ontroerend verhaal. Geschikt voor tieners, young adults én volwassenen. Wil je kans maken op een van de drie exemplaren die uitgeverij Kluitman beschikbaar stelt? Klik dan rechts van dit artikel op het Giveaway-kader!

Over het boek:
Met niets dan een koffer en een oude waszak, komen de Poolse Kasienka en haar moeder aan in Engeland, op zoek naar Tata, Kasienka's vader. Als snel blijkt dat hij zich niet zomaar laat vinden en dat het leven in Londen niet zo gemakkelijk is. Thuis verdrinkt haar moeder in haar eigen verdriet, en op school vindt Kasienka nauwelijks aansluiting. Als er plotseling een leuke jongen opduikt die Kasienka leert zwemmen, kiest ze langzaam maar zeker haar eigen weg.

Over de auteur:
Sarah Crossan groeide op in Ierland en Engeland, maar woonde ook zeven jaar in New York. Ze werkte jarenlang als lerares Engels, tot ze besloot zich volledig op het schrijven van boeken te richten. Haar YA-debuut The Weight of Water (2012, Gewicht van water) was succesvol en kreeg lovende kritieken. Het werd in verschillende leeftijdscategorieën uitgeroepen tot het beste boek van 2013, en werd genomineerd voor een Carnegie Medal 2013 en de German Youth Prize 2014. Daarna schreef ze nog drie romans voor Young Adults, waaronder Apple and Rain (2014), dat ook op de shortlist stond voor een Carnegie Medal.  Over de auteur

Lindy de Jong

728 volgers
351 boeken
6 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Een koffer en een oude waszak

 

Gerelateerd

Over

Sarah Crossan

Sarah Crossan

Sarah Crossan groeide op in Ierland en Engeland, maar woonde ook zeven jaar in N...