Hebban vandaag

Lezen /

Een nieuwe Scandinavische thrillerreeks van Finse auteur Max Seeck

door Hebban Crew 4 reacties
Max Seeck is naast auteur ook marketeer, filmproducent en scenarioschrijver. Hij schrijft niet alleen Scandinavische thrillers, hij houdt er ook van ze zelf te lezen. Met 'De trouwe lezer', zijn vertaaldebuut in Nederland, laat hij lezer en auteur, fictie en werkelijkheid ook in elkaar overlopen. Lees nu een sneak preview op Hebban!

Max Seeck (1985) komt uit boekenminnend Finland. Hij begon zijn schrijfcarrière met Hammurabin enkelit, het eerste deel in zijn 'Daniel Kuisma'-trilogie – actiethrillers in de traditie van Lee Child en John le Carré. De vertaalrechten voor deze boekenserie werden verkocht aan verschillende landen, het bleek een bescheiden succes vergeleken met de populariteit van zijn volgende werken.

'Written in short, sharp, present tense chapters, a technique which adds to its relentless tension.' – Wall Street Journal

Seeck verschoof zijn focus naar 'Nordic Noir', een genre dat hij zelf ook graag leest. Het eerste deel van de 'Jessica Niemi'-serie betekende definitief zijn internationale doorbraak. Uskollinen lukija, door Annemarie Raas vertaald naar het Nederlands als De trouwe lezer, werd verkocht aan meer dan 35 landen. Het boek bereikte de New York Times bestsellerlijst en er is een optie genomen op een tv-serie.

De trouwe lezer

De vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen wordt dood aangetroffen in een prachtige zwarte avondjurk, zittend aan het hoofd van een lege eettafel. Haar gezicht is bevroren in een afgrijselijke glimlach.

Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en algauw blijkt dat Maria Koponen niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de dader de moorden exact kopieert uit de thrillertrilogie van Roger Koponen.

De slachtoffers stapelen zich op en Jessica ontdekt dat er een sinistere groepering schuilgaat achter de moorden. Als gebeurtenissen uit haar eigen verleden aan het licht komen, blijkt dat Jessica zelf ook niet veilig is. Kan ze een halt toeroepen aan de moorden?

'Ingenieus, rijk, emotioneel geladen, met niet-aflatende spanning en tjokvol verrassende wendingen.' – Susan Sandérus, acquirerend redacteur A.W. Bruna

Interview

Krimi-Couch interviewde Seeck over De trouwe lezer, dat in Duitsland vorig jaar december verscheen. Het boek weet het thrillergenre succesvol te verbinden aan een occulte ondertoon, door de bizarre rituelen waarmee de slachtoffers van de seriemoordenaar worden omgeven. Rituelen die rechtstreeks uit de boekenserie van hoofdpersonage Roger Koponen worden gehaald.

'Ik vind de gedachte dat iemand een moord pleegt, geïnspireerd door boeken, films of televisie, erg beangstigend. En ik schrijf liever over wat me zelf bang maakt.'

Ook over de vervolgdelen lijkt Seeck tevreden. Hij noemt zijn tweede boek zelfs beter dan het eerste. 'Het is in veel opzichten een heel ander boek, maar ik heb er echt van genoten om het te schrijven.' Inmiddels is het derde boek bijna klaar voor publicatie, Kauna zal september 2021 in Finland verschijnen. De serie is vormgegeven als trilogie, maar Seeck weet nog niet zeker of het daarna daadwerkelijk zal eindigen. 'Misschien gaat de saga nog wel even door.'

'Seeck imbues this riveting procedural with a deliciously creepy undertone.' – Publisher's Weekly

Leesfragment

Ben je helemaal klaar voor een nieuwe Scandinavische thrillerserie? Seeck heeft zich laten inspireren door auteurs als Jo Nesbø, Stieg Larsson en Lars Kepler voor het schrijven van zijn 'Jessica Niemi'-reeks. Lees hieronder een sneak preview om te zien of de schrijfstijl je ligt. Wil je meer? Het boek ligt vanaf vandaag in de boekhandel.

Lees hier de eerste hoofdstukken van De trouwe lezer

Houd Hebban goed in de gaten, want binnenkort verschijnt er een interview met Max Seeck!Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een nieuwe Scandinavische thrillerreeks van Finse auteur Max Seeck

 

Gerelateerd

Over

Max Seeck

Max Seeck

Voor zijn debuutthriller werd Max Seeck bekroond met de Finse debutantenprijs. ...


Gesponsorde boeken