Hebban vandaag

Lezen /

Een onopgeloste moord als afleiding in 'Zo tedere schade'

door Hebban Crew
Hans Vervoort behoort tot de laatste generatie schrijvers die is opgegroeid in Nederlands-Indië. Dat de voormalige kolonie een grote rol speelt in zijn boeken is dan ook niet verwonderlijk. Bovendien lijkt 'Zo tedere schade' een autobiografisch randje te hebben; zowel hoofdpersonage Hans als zijn echtgenote hebben een Indische achtergrond, net zoals auteur Hans en zijn echtgenote. Lees op Hebban een sneak preview van het boek en doe mee met de winactie.

Hans Vervoort (1939) werd geboren in Magelang, Indonesië, als zoon van een KNIL-militair. Zijn eerste jeugdherinneringen zijn die van een Japans interneringskamp. Na de oorlog woonde het gezin in Makassar en Soerabaja, en bleef na de grote uittocht in Indonesië wonen, zodat Vervoorts vader als onderdeel van de Nederlandse Militaire Missie de kennisoverdracht kon voltooien aan het Indonesische Leger. In 1953 kwamen ze dan alsnog naar Nederland. Tien jaar later ontmoette hij echtgenote Maja Indorf, ook uit Nederlands-Indië afkomstig.

Jarenlang wist Vervoort zijn werk en auteurschap met elkaar te combineren en hij publiceerde zo'n 25 boeken, waaronder verhalenbundels, non-fictie en romans. Inmiddels is hij de tachtig gepasseerd, maar hij weet nog van geen ophouden; zijn nieuwste boek Zo tedere schade verscheen vorige week. In het boek probeert een rouwende echtgenoot te voldoen aan de laatste wens van zijn gestorven vrouw; zichzelf af te leiden van zijn verdriet met een oude, onopgeloste moord.

Zo tedere schade

Hans Heijmenberg verliest na een huwelijk van 54 jaar zijn vrouw Melissa. Zij waren niet alleen soulmates maar hadden ook hun Indisch verleden gemeen. Zij was het licht aan het einde van de tunnel van heimwee waarin hij terecht was gekomen na de gedwongen repatriëring als jongeman vanuit Indonesië naar bibberland.

Zijn verdriet over haar dood is voor hem mede ondraaglijk omdat zij aan longkanker is overleden. Zelf rookte ze niet maar ze heeft ongewild jarenlang met Hans meegerookt. Verteerd door schuldgevoel en achtervolgd door herinneringen probeert hij zichzelf dood te drinken. Als dat na een jaar vol verdriet nog niet gelukt is besluit hij een door Melissa geuite wens uit te voeren.

Kort voor haar overlijden had ze in de krant een bericht gelezen over een bijna 60 jaar oude, onopgeloste moord op een jonge vrouw bij kamp Walaardt Sacré. Hans had daar in 1960 zijn militaire diensttijd doorgebracht. Omdat Melissa wilde voorkomen dat hij na haar overlijden in een depressie zou raken had ze geprobeerd hem voor die moord te interesseren. Een jaar na haar dood begint hij aan de zoektocht. Met een verrassend resultaat.

Leesfragment

Vind je het boek intrigerend en wil je graag een voorproefje van de roman? Hieronder vind je een sneak preview van Zo tedere schade.

Lees hoofdstuk 4 en 5

Van Indië naar Nederland

In onderstaande video vertelt Hans Vervoort over zijn eerste ervaringen in Nederland. Het segment is onderdeel van een uitzending op 15 augustus 2006, waarin de NOS aandacht besteedde aan de herdenking van de capitulatie van Japan in 1945. Vervoort schreef erover in het boek Indisch leven in Nederland, dat werd samengesteld door Annemarie Cottaar.
Over de auteur

Hebban Crew

2204 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een onopgeloste moord als afleiding in 'Zo tedere schade'

 

Gerelateerd

Over

Hans Vervoort

Hans Vervoort

Hans Vervoort is een Nederlands schrijver die behoort tot de laatste generatie s...


Gesponsorde boeken