Hebban vandaag

Boek van de week /

Een prijswinnend thrillerdebuut

Hoe onschuldig ben je als je per ongeluk iemand doodrijdt? Irene Visser rijdt per ongeluk een peuter dood en verdrinkt in een zee van schuldgevoelens. In haar debuutthriller 'De onderkant van sneeuw' beschrijft Ilse Ruijters hoe een jonge vrouw langzaam maar zeker de grip op de werkelijkheid verliest.

Irene Visser had niet voorzien dat haar leven door die ene ingrijpende gebeurtenis nooit meer hetzelfde zou zijn. Het leek een zorgeloze ochtend met een helblauwe lucht en een vers laagje sneeuw op het wegoppervlak. Tijdens haar autoritje telefoneert ze met haar zus Renske en wil ze voorover buigen om oortjes uit haar dashboardkastje te pakken. Maar dan is daar de klap die haar naar het rempedaal van haar auto doet klauwen. Een klap die allesbeslissend zou zijn voor de rest van haar leven.

"Ik trapte op de rem, die ik allang niet meer onder controle had, mijn vingers klauwden in het stuur. Ik spinde in een zee van sneeuw, rond en rond en rond en rond, terwijl mijn adem stokte. Die hobbel waar ik net overheen gereden was, dat was toch niet... Dat kon toch niet... Ik durfde niet te denken wat mijn lijf al had begrepen."

Het besef dat ze een jong meisje heeft doodgereden, neemt de dagelijkse routine van Irene over.  Ze moet er dan ook niet aan denken dat ze haar eigen kinderen zou verliezen en kan niet inbeelden wat zij het gezin van Maya heeft aangedaan. De familie Visser besluit twee jaar na dato een nieuwe start te maken in een andere leefomgeving en verhuist naar een dichtbijgelegen dorp. Maar de notie dat niemand haar kent, lijkt haar sneller in te halen dan ze in gedachten heeft. Als er bepaalde signalen afgegeven worden door een onbekend persoon, weet Irene het zeker. Iemand heeft het op haar dochtertje Sanne voorzien.

Ruijters schreef twee jaar aan haar debuut waar een beklemmende sfeer de boventoon voert. In september 2014 bracht zij haar debuutthriller De onderkant van sneeuw uit, om gisteren tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer de Hebban Thriller Debuutprijs in ontvangst te mogen nemen. De reacties van het publiek laten ook zien dat deze psychologische thriller veel indruk bij de lezer maakt. Zo schreef Hebban recensent Cees van Rhienen in zijn recensie:

'Ilse Ruijters heeft met De onderkant van sneeuw een verfrissend nieuwe aanpak bij het schrijven van thrillers gepresenteerd. Geen vervolg op eerdere klassieke schrijfpatronen, maar een voorzichtige trendbreuk. Vanuit het perspectief van protagonist Irene Visser groeit de gedachte dat er een complot tegen haar wordt gesmeed, waarbij haar directe omgeving op enig moment zelfs een serieuze bedreiging lijkt te worden.'

Tijdens het Nederlands Thrillerfestival vertelde Ruijters dat zij volop schrijft aan haar tweede thriller, die de titel Later als ik dood ben draagt. Het verhaal over een hulpverlener die verliefd wordt op een keiharde crimineel verschijnt in maart 2016 bij uitgeverij The House of Books.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Een prijswinnend thrillerdebuut

Gesponsorde boeken