Hebban vandaag

Lezen /

Een roekeloos besluit met dramatisch gevolg in 'De overlevenden'

door Hebban Crew 5 reacties
Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Het land speelt een grote rol in haar thrillers, waarmee ze de grote verscheidenheid aan natuur(geweld) in haar plot verwerkt. Haar debuut 'De droogte' won verschillende prijzen en is verfilmd. Nu komt Harper met haar vierde thriller, 'De overlevenden'. Lees nu een sneak preview op Hebban en maak kans op het boek.

Jane Harper (1980) heeft dertien jaar gewerkt als journalist, zowel in Engeland als in Australië. In 2014 besloot ze een kort verhaal in te sturen dat werd uitgekozen als een van de twaalf verhalen die in Big Issue's jaarlijkse Fiction Edition zou verschijnen. Het spoorde haar aan om serieus na te denken over een carrière als auteur, en lang liet ze niet op zich wachten: in 2016 brak ze door met haar debuut, de thriller De droogte.

'Niemand is zo goed in het oproepen van gevoelens van angst en ongemak als Jane Harper.' – The Times

Het boek werd nummer 1 op de Australische bestsellerlijsten en heeft inmiddels meer dan een miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Het boek introduceerde federaal agent Aron Falk, over wie Harper nadien nog een boek schreef, De wildernis. De verfilming van De droogte verscheen op 1 januari 2021 en is momenteel een van de meest winstgevende Australische films ooit tijdens het openingsweekend.

Haar derde thriller Verlaten is net als haar nieuwste boek De overlevenden een opzichzelfstaand verhaal. Inmiddels is Harper alweer bezig aan haar vijfde boek. Over het schrijven van De overlevenden zegt ze: 'It's been a lot of fun researching and writing about such a fantastic part of the country.' Waar ze eerder al schreef over het Australische achterland en de Outback, schrijft ze hier over een kleine kustgemeenschap in Tasmanië.

De overlevenden

Het leven van Kieran Elliott veranderde voorgoed op de dag dat een enkel, roekeloos besluit een dramatisch gevolg kreeg.

Het schuldgevoel dat hem nog altijd achtervolgt, speelt op tijdens een familiebezoek aan de kleine kustplaats waar hij opgroeide. Kierans ouders hebben het niet makkelijk in deze stad, waar ieders geluk afhankelijk is van de genadeloze zee.

Wanneer er een lichaam wordt gevonden op het strand, komen lang verborgen geheimen bovendrijven. Een gezonken boot, een vermist meisje, en alle vragen die nooit zijn weggespoeld…

Leesfragment

Thema's die Harper in haar nieuwste thriller verwerkt zijn de gevolgen van vroeger trauma, 'toxic masculinity' en het leven in een kleinschalige gemeenschap. Hieronder lees je alvast een sneak preview van de eerste twee hoofdstukken van De overlevenden. Spreekt het je aan? Schrijf je onderaan het artikel dan in voor de winactie

Lees hier de sneak preview

'Wat knap om alles tot het allerlaatste "geheim" te houden.' – Marga Hirschveld, Oosterboekhandel J. Amesz

Personages

De manier waarop Harper het Australische landschap weet te verwerken in haar boeken is niet onopgemerkt gebleven. De auteur wordt geroemd om de manier waarop ze de omgeving van haar hoofdpersonen laat optreden als een geheel eigen personage. Hoewel ze nog niet klaar is met federaal agent Aron Falk wist ze dat De overlevenden een standalone moest worden. In een interview met Mary Martin Books vertelt ze:

'The beauty and brutality of the Tasmanian coast was the ideal setting for a story. Its waters are home to more than 1000 sunken wrecks and it’s one of the few places in Australia where divers can explore certain vessels. I always like to include elements of the landscape that are specific to the region I’m writing about, and that felt like an opportunity too good to miss!'

Er gaat heel wat planning in Harpers boeken zitten, waarvoor ze haar journalistieke ervaring als de schuldige aanwijst. 'A lot of people are surprised by how much time I spend planning a novel before I start writing,' vertelt ze Harrowgate International Festivals. 'I usually spend several months working out the ideas, characters, structure and red herrings before I write a full draft. For me, knowing where the story is going allows me to be much more creative in the way I choose to tell it.'

Ze besteedt dan ook aardig wat aandacht aan het uitdiepen van haar personages. 'The characters' relationships with each other are an absolutely crucial part of the plot,' vertelt ze Mary Martin Books. De manier waarop ze met elkaar omgaan en hun vroegere beslissingen overdenken helpt niet alleen het verhaal op gang te blijven, maar creëert ook levensechte personages. 'People that readers can relate to and believe in.'

'Zinderende spanning in de Australische outback. Je blijft doorlezen...' – Desirée Verbeet, Boekhandel Dominicanen

Tedx Talk door Jane Harper

In 2018 sprak Harper op het TedxBlighStreet evenement over het schrijven van een boek. Ze behandelt haar visie op creativiteit en het verbeteren van je eigen creatieve proces.

Winactie

Wil jij kans maken op de nieuwste thriller van Jane Harper en je onderdompelen in moord en natuurgeweld in De overlevenden? In samenwerking met uitgeverij A.W. Bruna mag Hebban vijf exemplaren van het boek, vertaald door Sander Brink en Marike Groot, weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen:

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een roekeloos besluit met dramatisch gevolg in 'De overlevenden'

 

Gerelateerd

Over

Jane Harper

Jane Harper

Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft dertien ja...


Gesponsorde boeken