Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Een 'te nauwkeurige' thrillerauteur

Het onlangs verschenen boek 'De laatste man' was de laatste thriller waaraan Vince Flynn schreef, voordat hij in juni 2013 op veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker overleed. Zijn serie rond CIA-agent Mitch Rapp wordt voortgezet door collega-auteur Kyle Mills.

In De laatste man  laat de Amerikaanse bestsellerauteur Vince Flynn zijn protagonist, antiterrorisme-expert Mitch Rapp, naar Afghanistan afreizen. Hij moet er Joe Rickman opsporen, die op het moment van zijn verdwijning al acht jaar de geheime operaties van de CIA in Afghanistan runde.

Meer dan een kwart miljoen dollar in cash is er door Rickmans handen gegaan, terwijl hij aan het hoofd van de black ops  stond en niemand wilde weten waar dat geld aan besteed werd. Rapp moet zich een weg zien te banen door Afghanistan, waar de taliban, Iraniërs, Pakistanen en Russen er allemaal op uit zijn om een deel van het door oorlog verdeelde land te claimen. Rapp moet even meedogenloos zijn als zijn vijanden en even onbetrouwbaar als de politici in zijn eigen regering, als hij ook maar een sprankje hoop wil hebben om zijn eigen missie tot een goed einde te brengen.

Vince Flynn was al drie jaar ziek, toen hij op woensdag 19 juni 2013 op 47-jarige leeftijd in een ziekenhuis in St. Paul de laatste adem uitblies. Bij hem was in 2010 een uitgezaaide vorm van prostaatkanker vastgesteld. De laatste man heeft hij helemaal zelf kunnen voltooien. Zijn volgende thriller, The Survivor, wordt afgerond door vakbroeder Kyle Mills. De laatste man wordt verfilmd, Bruce Willis zal de hoofdrol vertolken.
Flynn (1966) is het meest bekend van zijn thrillers over CIA-agent Mitch Rapp. Hij heeft veertien bestsellers op zijn naam staan. Hij was ook adviseur tijdens een seizoen van de thrillerserie '24'.  

In een interview met USA Today sprak Flynn twee jaar geleden over de combinatie werken en leven met kanker. ,,De eerste 48 uur nadat de diagnose was gesteld, waren een hel. Wij, mijn vrouw en ik, slopen door het huis, fluisterden tegen elkaar, zodat de kinderen ons niet zouden horen. Het was verschrikkelijk.'' Maar daarna, zei hij, heeft hij ermee leren leven. Flynn liet zijn vrouw Lysa en drie kinderen achter.

Een van zijn vaste lezers was oud-president George W. Bush, die Flynn af en toe 'een beetje te nauwkeurig' noemde omdat zijn boeken vaak een waarheidsgetrouwe weergave gaven van CIA-operaties over de hele wereld. Flynn mocht een keer meerijden in Bush' limousine vanaf Andrews Air Force Base. Onderweg werd hij door de toenmalige president aan een kruisverhoor onderworpen: Bush wilde koste wat kost te weten komen waar Flynn zijn informatie vandaan haalde. ,,Ik begon te stotteren'', herinnerde Flynn zich later.

Zijn thriller Memorial Day uit 2004 beschrijft een operatie die veel gelijkenissen vertoont met die waarbij in 2011 Osama bin Laden werd gedood. Zijn thrillers werden ook uitgedeeld aan medewerkers van de CIA om te onderzoeken of er ergens tekortkomingen waren in de beveiliging. Flynn was zelf ook verbaasd over zijn 'helderziendheid'. ,,Maar het enige wat ik deed was de puntjes met elkaar verbinden. Ik keek naar wat er gaande was in de wereld.''

Flynn werkte in het onroerend goed, toen hij ruim twintig jaar geleden fanatiek begon te lezen in een poging zijn dyslexie de baas te worden. Hij raakte verslingerd aan spionageromans en besloot er zelf een te schrijven. Zijn debuut Term Limits bracht hij in 1997 in eigen beheer uit, nadat Flynn van uitgevers zestig afwijzingsbrieven had gekregen. Na het succes van zijn eersteling meldde zich een literair agent bij hem.


Over de auteur

Hebban Crew

1942 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Een 'te nauwkeurige' thrillerauteur

 

Gerelateerd

Over

Vince Flynn

Vince Flynn

De Amerikaanse auteur van politieke thrillers Vince Flynn (1966-2013) studeerd...