Hebban vandaag

Listmania /

Een uitstapje voor de sf- en fantasylezer

door Debbie (Hebban Crew) 5 reacties
Het aantal sciencefiction- en fantasytitels dat in Nederland wordt gepubliceerd bij de grote uitgeverijen is soms wat treurig te noemen. Kijk je echter net even over de genregrenzen, dan blijkt er veel meer lezenswaardige fictie te verschijnen, die een sf- en fantasylezer zou kunnen bevallen. Een epische setting, een gevoel van verwondering, een historisch avontuur vol helden, een reis over de wereld langs bijzondere mensen en plaatsen, bizarre gebeurtenissen en groot gevaar. Heb je zin in een uitstapje over de grenzen? Dan hebben we hier een rijtje tips.

Vloed van vuur - Amitav Ghosh (De Bezige Bij, februari 2016)
Amitav Ghosh is een van de bekendste Indiase schrijvers. In februari komt zijn boek Vloed van vuur uit, het derde en laatste deel van de Ibistrilogie. Een avonturenroman zoals we ze graag zien in de fantasy. In 1839 is de spanning tussen China en Brits-Indië tot een kookpunt gestegen door het algehele verbod op opiumsmokkel. Er is geen oplossing in zicht en de Britse overheid verklaart China de oorlog. Een van de benodigde schepen voor de Eerste Opiumoorlog, de Hind, vaart naar het Oosten, van Bengalen naar China. Tijdens de tumultueuze tocht komt een gevarieerde groep reizigers samen, elk met een eigen reden voor zijn aanwezigheid. Onder deze mensen bevinden zich Zachary Reid, een berooide zeeman op zoek naar zijn eerste liefde en Shireen Mondu, een vastberaden weduwe die onderweg is naar China om de erfenis van haar ex-man op te strijken. 
Dit boek is het best te lezen na Zee van papaver en Rivier van mist, de eerste twee Ibis-delen.

Executie - Kazuaki Takano (The House of Books, december 2015)
Diep in de Congolese jungle leidt de Amerikaanse militair Jonathan Yaeger een internationaal team van commando's. Ze hebben de opdracht om Akili te doden, een jongentje die de volgende stap in de menselijke evolutie blijkt te zijn. Maar Yaeger heeft zelf een ziek zoontje thuis, dat alleen gered kan worden door de Akili's grenzeloze kennis van alles op deze wereld. Yaeger raakt verstrikt in zijn persoonlijke drama en de ultieme strijd om de mensheid te redden.

Vet oud! Legendarisch - Richard Zuiderveld (Karakter, september 2015)
Een nieuw deel in de Vet Oud!-serie waarin op een speelse en spannende manier onderwerpen uit de geschiedenis worden verteld voor de jeugd vanaf tien jaar. In dit deel, Legendarisch, worden mythen en sagen verteld, verklaard en aangevuld met andere spannende avonturen vol met mysterieuze wezens. Is het allemaal verzonnen of schuilt er een kern van waarheid in?

Doodskleed - Corine Hartman (Karakter, al verschenen)
In juni verscheen Doodskleed, het vijfde deel, tevens slot, van de Jessica Haider-reeks. Deze Jessica is de hoofdrolspeler, een stoere kick-ass rechercheur, die niet zou misstaan in een heftige urban fantasy. In Doodskleed moet ze zien te ontdekken wie de veroorzaker is van een nieuw, snel verspreidend virus. Het eerste deel, Glashard, kun je uitproberen voor 5,- euro.

Zero Hour - Clive Cussler & Graham Brown (The House of Books, oktober 2015)
Een gevalletje 'mad scientist': Een briljante maar knettergekke wetenschapper bedreigt de mensheid! Hij staat op het punt om met zijn helse machine een apocalyps van aardbevingen en scheuren in de aardkorst te ontketenen! Het is slechts een kwestie van tijd: Kurt Austin en de NUMA moeten racen tegen de klok om deze gevaarlijke gek te stoppen.

Medicijn - Ingrid Ooninck (The House of Books, januari 2016)
Alleen een klein en machtig eliteclubje weet dat er al jaren een middel tegen veroudering bestaat. Wat hen betreft blijft dat geheim. Ontdekker Jacob Grünberg wil echter wereldwijde erkenning voor zijn uitvinding. Na de plotselinge dood van haar minnaar raakt pr-vrouw Ella Vreeland verstrikt in het huiveringwekkende web rondom deze meedogenloze wetenschapper en ontdekt ze de duistere schaduwwereld achter de schone schijn.

De wraak van Vondel - Frank van Pamelen (Ambo | Anthos, november 2015)
De wraak van Vondel van Frank van Pamelen is een literair labyrint dat teruggaat naar de tijd van Vondel, naar de rederijkers uit de zeventiende eeuw en hun opvolgers. Op twaalf plaatsen in Amsterdam hebben zij sporen nagelaten, aanwijzingen die leiden naar het best bewaarde geheim uit de vaderlandse geschiedenis. Een geheim met gevolgen voor de troonswisseling. Aan journalist Maaike van Reede de taak om het mysterie op te lossen. Ze belandt in een doolhof van dichtregels en cryptische verwijzingen en heeft nog achttien uur tot de troonswisseling.

Point Nemo en het drijvende eiland - Jean-Marie Blas de Roblès (Nieuw Amsterdam, oktober 2015)
Van de auteur van Waar de tijgers thuis zijn komt dit nieuwe boek over verhalenverteller Arnaud, die elke avond een nieuw verhaal voorbereidt om de volgende dag voor te lezen aan een groep arbeiders in een e-readerfabriek. Veel elementen uit klassiekers komen langs in deze vertelling.

Beschermer van Rome - Douglas Jackson (Karakter, oktober 2015)
Een historische thriller en het tweede deel van de Valerius Verrens-serie. Zonder iets uit het eerste deel te verklappen, kan gezegd worden dat Valerius door de paranoïde keizer Nero op queeste wordt gestuurd om een sekte de infiltreren en de leider gevangen te nemen.

De val van Varus - Jörg Kastner (Karakter, december 2015)
Het derde deel in de Germanensaga, na Thorag de Germaan en Wolvenbroeders. Jörg Kastner heeft meerdere historische thrillers op zijn naam staan en brengt de verhalen uit de geschiedenis opnieuw tot leven. In dit boek moeten de Cherusken het opnemen tegen de naderende Romeinen, als ze elkaar niet eerst een kopje kleiner maken.

De wraak van de katana - David Kirk (Karakter, februari 2015)
Het tweede deel in de Musashi-serie, na De erecode van de samoerai. Miyamoto Musashi is een samoerai wiens reputatie en zelfbeeld naar de knoppen is door een massieve nederlaag. Als er krijgers op hem worden afgestuurd om hem te doden, moet hij zich verdedigen, al wil hij eigenlijk het geweld afzweren. Dankzij de research en aandacht die Kirk besteedt aan de door hem gekozen setting, samoerai in 16-eeuwse Japan, is dit een heel leuke uitstap voor fantasyschrijvers die daar hun inspiratie uit halen.

De zevende dag - Yu Hua (De Geus, januari 2016)
Yang Fei overlijdt als hij nog maar 41 jaar oud is. Hij heeft geen echte familie, is geboren in een rijdende trein en opgevoed door een wisselwachter. Er is geen geld om hem fatsoenlijk te begraven, dus is hij gedoemd te blijven zwerven door het hiernamaals. Hij ontmoet er doden uit zijn eigen leven, maar ook de slachtoffers van orgaanverkopers, de zelfmoordenaars en ter dood veroordeelden. Het is een kritisch boek, op een bijzondere en geestige manier gebracht.

Het gevonden leven van Martha Lost - Caroline Wallace (Karakter, november 2015)
Ook Martha wordt achtergelaten op het treinstation. Ze wordt in het koffertje waarin ze aangetroffen wordt naar het kantoortje voor gevonden voorwerpen gebracht. Omdat niemand haar komt halen groeit ze op in het kantoortje, waar ze opgevoed wordt door Moeder. Martha durft geen stap buiten het station te zetten, maar als ze brieven begint te ontvangen van iemand die zegt dat hij weet wie ze is, moet ze op onderzoek uit. (De titel op de boekkaft is een werktitel, die helaas gewijzigd is in het veel minder boeiende Het bijzondere leven van Martha Gevonden).

Ik ben Radar - Reif Larsen (Nieuw Amsterdam, januari 2016)
Van de auteur van De verzamelde werken van T.S. Spivet komt nu een nieuwe roman: Ik ben Radar. Magisch verteller Larsen neemt je mee op een wereldreis met zijn personage Radar en zijn ouders. Radar is geboren tijdens een stroomuitval en blijkt er anders uit te zien dan verwacht als het licht weer aan floept. Van welk genre je ook houdt, dit boek is er eentje om in de gaten te houden.

Doorgang - David Mitchell (Nieuw Amsterdam, oktober 2015)
Een roman van bijna 200 bladzijden in het Tijdmeters-universum, maar wel los te lezen. Het huis in het verhaal bestaat maar eens in de negen jaar. Elke keer verdwijnt het huis weer, inclusief de bezoekers van dat moment. Vijf keer neemt Mitchell de lezer mee in deze cyclus.

Bekijk een overzicht van de te verwachten Nederlandse sf- en fantasytitels:



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

426 volgers
426 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Een uitstapje voor de sf- en fantasylezer

 

Gerelateerd