Hebban vandaag

Dossier /

Een veelzijdig schrijver: 'Stillhouse Lake'-auteur Rachel Caine (1962-2020)

door Hebban Crew 8 reacties
Rachel Caine is het pseudoniem van Roxanne Conrad. Ze was een internationale bestsellerauteur met bijna zestig titels op haar naam. Haar ‘Stillhouse Lake’-serie werd naar het Nederlands vertaald. Op 1 november 2020 overleed Caine aan de gevolgen van kanker. Hebban schreef een dossier over de auteur en haar boeken.

De Amerikaanse Rachel Caine schreef veel boeken en op een hoog tempo: er verschenen gemiddeld vier romans per jaar van haar hand. Van deze boeken werden alleen de ‘Stillhouse Lake’-thrillers met Gwen Proctor in de hoofdrol naar het Nederlands vertaald (allen door Peter de Rijk), dus dat is hoe wij Caine vooral kennen – als thrillerauteur.

Ze schreef veel van haar boeken echter ook in andere genres. Zo publiceerde ze urban fantasy, sciencefiction en Young Adult-boeken, zoals bijvoorbeeld 'The Morganville Vampires'-reeks, Ink and Bone en Prince of Shadows. Voor haar werk won ze verschillende awards. Op de vraag in welk genre ze het liefst schrijft, antwoordde ze in een interview:

'Oooh, I love them all (or I wouldn’t write them!) but I have to say that YA will always have a special joy for me. I love thriller for the intellectual and emotional challenge, but YA is just pure fun.'

'Stillhouse Lake'-serie

Klik op het boek om de flaptekst te lezen

In het eerste deel van de 'Stillhouse Lake'-serie komt Gwen Proctor, dan nog Gina genaamd, erachter dat haar man een geheim leven als seriemoordenaar had. Ze verandert haar naam en moet noodgedwongen een nieuw leven beginnen met haar kinderen, voor wie ze alles doet om hen te beschermen. Toch blijft ze doelwit van stalkers en internettrollen die denken dat ze iets te maken heeft met de misdaden van haar man, die inmiddels gevangen zit. In het tweede deel ontsnapt hij echter en is ze niet meer veilig. Ook in de daaropvolgende boeken probeert Proctor door te gaan met haar leven en haar familie bij elkaar te houden. Ondertussen onderzoekt ze verschillende moorden.

'Van begin tot eind zijn er nerveuze tot bloedstollende situaties, wildwoeste actiescènes en verrassende verhaalwendingen. Je wordt meteen in het verhaal gezogen en raast dan met bonkend hart met Gwen mee, zelfs als ze zich ongelukkigerwijs wat overdreven gedraagt.' - 5* Hebbanrecensie Stillhouse Lake

Overlijden

Rachel Caine kreeg een aantal jaar geleden te horen dat ze kanker had, een zeldzaam en agressief soort. Ze was actief op sociale media en hield haar volgers regelmatig op de hoogte van het verloop van haar ziekte, maar ook over het zorgsysteem in Amerika. Caine probeerde tot op het allerlaatste moment zo veel mogelijk te blijven schrijven. Zo plaatste ze op 19 september op Twitter:

‘My goal IS to have a book (currently under contract) done before I get too far into the weeds. Also more short stories, via a Patreon that would be a mix of old out of print stories and new ones. For as long as possible. #RachelCainehospiceplans’

Op 1 november dit jaar overleed ze aan de ziekte.

In memoriam

27 april 1962 – 1 november 2020

Door Xander Uitgevers

Op 1 november overleed de Amerikaanse schrijfster Rachel Caine, die meer dan vijftig boeken op haar naam heeft staan in verschillende genres, waaronder thrillers, sciencefiction en Young Adult. In Nederland is Caine bekend van de 'Stillhouse Lake'-serie, met onder andere Killman Creek, Wolfhunter River en Bitter Falls.

Rachel Caine schreef in een razend tempo: in haar moedertaal verschenen elk jaar gemiddeld vier boeken van haar hand. Voor ze zich op het schrijverschap stortte, werkte ze als verzekeringsagent, accountant en professioneel muzikant. Werkweken van meer dan negentig uur waren geen uitzondering, zeker in de tijd waarin ze zich nog niet fulltime op het schrijven richtte. Een groot deel van haar boeken schreef ze dan ook onderweg of zelfs op rustige momenten tijdens signeersessies.

De mensen om haar heen omschrijven haar als hardwerkend, oprecht en empathisch en als iemand die altijd klaarstond voor anderen, of dat nu ging om het promoten van een onafhankelijke boekwinkel, het aanmoedigen van een debuutauteur of het financieren van nieuwe materialen voor scholen in de buurt.

Een aantal jaar geleden werd er borstkanker geconstateerd bij Rachel Caine. Tussen de behandelingen door bleef ze schrijven. De kanker keerde in 2018 terug in een zeer zeldzame en agressieve vorm, waaraan ze op 1 november 2020 overleed.

We wensen de familie, vrienden, uitgever, agent en haar lezers heel veel sterkte.Over de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een veelzijdig schrijver: 'Stillhouse Lake'-auteur Rachel Caine (1962-2020)

 

Gerelateerd

Over

Rachel Caine

Rachel Caine

Rachel Caine (1962-2020) is het pseudoniem van Roxanne Conrad. De internatio...


Gesponsorde boeken