Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

'Een vilein, naar mens. Echt iets voor Lebowski, dus'

Goed nieuws voor fans van Patricia Highsmith en het duo Sjöwall & Wahlöö: Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski heeft de boeken gekocht. De komende tien jaar kunnen we diverse heruitgaven verwachten.

Patricia Highsmith
Half december 2015 herverschijnt Carol, een boek dat inmiddels ruim een halve eeuw oud is. De verfilming ervan, met Cate Blanchett in de hoofdrol als Carol en Rooney Mara (Lisbet in de Amerikaanse Larsson-verfilmingen) als tegenspeler Therese, zal in december in de Nederlandse bioscopen draaien. Highsmith is verder met name bekend van de Ripley-boeken, die volgens Van Gelderen onder de noemer 'standaard-herexploitatie' vallen. Wellicht is er dus kans op publicaties van de minder bekende titels en eventueel de biografie die Andrew Wilson in 2003 schreef: Beautiful Shadow - A Life of Patricia Highsmith. Van Gelderen zegt: ‘Het is een goed boek en ze had een niet al te aangenaam karakter, hetgeen ik altijd een pré vind. Ze sliep met alles en iedereen, mannen, vrouwen, echtgenotes en echtgenoten, dat maakte allemaal niet uit. Het was een vilein, naar mens. Echt iets voor Lebowski, dus.’

Highsmith schreef naast de vijf Ripley-titels 17 romans en talloze korte verhalen. Ze overleed in 1995.

Sjowäll & Wahlöö
Het Zweedse echtpaar Maj Sjowäll en Per Wahloö schreef tussen 1965 en 1975 tien misdaadromans, waarin ze het niet nalieten om kritiek te geven op de maatschappij en het functioneren van de politie. Dat de serie, waarvan overigens elk boek wel los gelezen kan worden, genoeg fans heeft, laten de Hebbanwaarderingen van gemiddeld vier sterren of meer zien. Over het eerste deel, De vrouw in het Götakanaal, zegt recensent Kees de Bree: "Het is een gedegen, menselijke, politieroman die de lezer constant in spanning houdt. Een boek met een bijna perfecte spanningsboog en een doortimmerde plot. Menig modern misdaadauteur kan er alleen maar van dromen ooit zo'’n misdaadroman te schrijven."

Bron: Boekblad.nlOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 'Een vilein, naar mens. Echt iets voor Lebowski, dus'

 

Gerelateerd

Over

Patricia Highsmith

Patricia Highsmith

Patricia Highsmith, pseudoniem van Mary Patricia Plangman (1921-1995), werd geb...

Sjöwall & Wahlöö

Sjöwall & Wahlöö

Sjöwall en Wahlöö is de naam van het Zweedse schrijverspaar Maj Sjöwall (1...

Gesponsorde boeken