Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Een vrouw om van te houden

door Jet Steinz 3 reacties
Tijdens het laatste optreden van het boekenpanel van De wereld draait door werd onder meer Nora besproken, de achtste roman van de Ier Colm Tóibín. ‘Een boek dat je zeker niet mag missen,’ zei boekhandelaar Grietje Braaksma. ‘Ik ging gaandeweg van Nora houden.’

En dat terwijl het boek aanvankelijk niet eens vertaald zou worden. Dat gebeurde uiteindelijk vooral na lang aandringen van boekhandel Zwart op Wit (door Chris van Dongen vertegenwoordigd in Hebbans eigen boekenpanel, dat afgelopen dinsdag een oordeel gaf in de rubriek hot or not) bij Tóibíns Nederlandse uitgever De Geus. De Geus publiceerde eerder het succesvolle Brooklyn, maar over Nora werd geaarzeld; pas nadat de uitgever door de boekhandel overtuigd was van de pracht van het verhaal, de sfeer en de stijl durfde De Geus het aan. En met succes.

In Nora wordt de hoofdrol gespeeld door Nora Webster (zoals de Engelse titel dan ook luidt), een vrouw van middelbare leeftijd. Na de dood van haar man komt ze er helemaal alleen voor te staan: ze moet twee jongens opvoeden en dealen met haar dochters, die al het huis uit zijn en steeds meer hun eigen leven beginnen te leiden. Bovendien moet Nora weer gaan werken, om geld te verdienen — en dat alles in een dorpje in het conservatieve, katholieke Ierland van de jaren zestig, waar weinig spectaculairs gebeurt en de sociale controle streng is.

I started Nora Webster in 2000 and finished it in 2013. I thought about it every day in between,’ zei Toíbín in een interview. Het verhaal dat Toíbín beschrijft is autobiografisch: ook hij werd geboren in het kleinsteedse Enniscorthy, ook zijn moeder werd weduwe en bleef achter met vier kinderen. En hoewel er in feite niet veel gebeurt — Nora pakt haar leven weer op, het gezin herstelt zich — blijft het boek boeien en ontroeren. En geeft het genoeg aanleiding tot discussie, bijvoorbeeld aan de hand van de volgende vragen.

 

 

Leesclubvragen

  1. Het verhaal begint met een scène waarin Nora met haar buurman Tom O’Connor praat over haar bezoekers. Hoe wordt hiermee de toon gezet voor de rest van het boek? Wat is jouw eerste indruk van Nora?

  2. Waarom besluit Nora het huis in Cush te verkopen? Was het beter geweest als ze dit van tevoren met de kinderen had besproken, vind jij?

  3. De tekst op de rouwkaart die Nora kiest wordt haar door Jim en Margaret afgeraden. Waarom? En waarom wil Nora per se deze tekst?

  4. ‘Ze voelde zich soms angstig in gezelschap van Donal, maar in gezelschap van Conor kon ze zich nog angstiger voelen, angstig door zijn onschuld, zijn lieve loyaliteit en zijn openlijke behoefte om verzorgd te worden,’ schrijft Toíbín over Nora. Waarom voelt ze zich zo?

  5. Nora heeft het gevoel dat niemand in het dorp haar opmerkt, terwijl het tegendeel het geval is. Waarom denkt ze dat? En waar blijkt uit dat ze wel degelijk wordt opgemerkt?

  6. Donal raakt geïnteresseerd in fotografie, wanneer hij een camera en een donkere kamer tot zijn beschikking krijgt. Wat betekent dit voor hem, en in hoeverre is het fotograferen een reactie op zijn vaders dood?

  7. Verschillende familieleden maken plannen die ze vervolgens liever achter houden houden voor Nora. Una’s verloving bijvoorbeeld, maar ook Donal’s donkere kamer en zijn beslissing om naar kostschool te gaan. Kan je meer voorbeelden geven van zulke ‘geheimen’? Waarom doen ze dit?

  8. Waarom is Nora’s platenspeler zo belangrijk voor haar? En welke rol speelt de vrouw van het Archduke Trio in dit opzicht?

  9. Tegen het eind van het boek ziet Nora Maurice — in een droom, visioen of in het echt. Wat gebeurt en precies in deze scène, en wat betekent het?

  10. Waarom besluit Nora uiteindelijk de brieven van Maurice te verbranden en staat ze toe dat haar zussen zijn kleren wegbrengen?

 

Eerdere leesclubtips

 Over de auteur

Jet Steinz

717 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Een vrouw om van te houden

 

Gerelateerd

Over

Colm Tóibín

Colm Tóibín

Colm Tóibín (1955) werd geboren in het Ierse plaatsje Enniscorthy ...

Gesponsorde boeken