Hebban vandaag

Nieuws /

Eerste historische roman A.F.Th. op komst

door Hebban Crew 4 reacties
De publicatie werd al voor september 2009 aangekondigd, maar vanaf 8 december zou hij dan toch eindelijk in de winkel moeten liggen: 'De ochtendgave', de eerste historische roman van A.F.Th. van der Heijden.

De roman gaat in op de verwarrende gebeurtenissen die voorafgingen aan de Vrede van Nijmegen, die in 1678 in de Valkhof in Nijmegen (zie illustratie) werd gesloten. In 1678-1679 tekenden verschillende Europese staten een reeks van verdragen, die samen de Vrede van Nijmegen worden genoemd. Met deze vrede kwam er een einde aan de jarenlange onderlinge strijd in Europa. Op 17 september 1678 werd de Frans-Spaanse vrede gesloten. Lodewijk XIV stuurde voor die gelegenheid de Franse hofschilder Henri Gascar naar Nijmegen. Hij moest de ondertekening van het vredesverdrag vereeuwigen in een schilderij. Het schilderij is in het echt te zien in Museum Het Valkhof.

De voltooiing van deze historische roman heeft lange tijd in beslag genomen. Al in 2009 betaalde de stad Nijmegen de helft van het voorschot van 30.000 euro om Van der Heijden een gelegenheidsnovelle van een 100-tal bladzijden te laten schrijven die zich afspeelt ten tijde van de Vrede van Nijmegen. De auteur ging graag in op de opdracht van Nijmegen, maar omstandigheden - onder ander de dood van zijn zoon Tonio in 2010 - zorgden voor vertraging.

Van der Heijden pakte de draad een tijdje terug weer op en beet zich vast in de historische gebeurtenissen uit de zeventiende-eeuw. Resultaat is een vuistdikke roman van 640 pagina's, die op 8 december in Nijmegen wordt gepresenteerd. Volgens het persbericht van zijn uitgeverij De Bezige Bij draait het boek om spionage en vernedering, om liefde en overspel: 'Het is 9 juli 1672. Op de dag dat de troepen van Lodewijk XIV Nijmegen belegeren, verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans. Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt hij haar terug in de tijdelijke Franse ambassade, waar zij als maîtresse van markies Caloyanni spioneerde voor de Hollandse Staten-Generaal. Zij wil, nu de vrede een feit is, zo snel mogelijk de ambassade ontvluchten. Maar of de bedrogen Caloyanni dit over zijn kant zal laten gaan?'

Kwaadschiks, het zesde deel in de De tandeloze tijd-cyclus van A.F.Th. van der Heijden, komt in het voor jaar van 2016 uit. Volgens De Bezige Bij wordt daaraan 'de laatste hand gelegd'.

(Bronnen: Knack, De Gelderlander)
Over de auteur

Hebban Crew

2166 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Eerste historische roman A.F.Th. op komst

 

Gerelateerd

Over

A.F.Th. van der  Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio...