Hebban vandaag

Listmania /

Elf boeken met totaal onverwachte plotwendingen

door Hebban Crew 9 reacties
Lezers van misdaadromans en thrillers zijn wel wat gewend als het om bizarre verhaallijnen gaat. Maar ook in andere genres wordt de plotse plotwending als verhaaltechniek gebruikt.

Onverwachte ommezwaaien in een verhaal zijn al zo oud als het geschreven woord. In recente thrillers als Donker hart van Gillian Flynn en Het meisje in de trein van Paula Hawkins wordt gretig gebruik gemaakt van de plotse twist. In andere genres, zoals young adult, fantasy, actie- en avonturenromans is de techniek ook omarmd. De website BookBub verzamelde een aantal boeken met plotwendingen die geen lezer aan zag komen. Met de beschrijvingen van de uitgever erbij. Dus geen spoilers....Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (1939)
Met honderd miljoen exemplaren 's werelds bestverkochte mysterie. In een afgelegen huis op een eiland zijn tien mensen uitgenodigd door een mysterieuze gastheer die zelf niet verschijnt. Ze zijn volkomen van de bewoonde wereld afgesloten en aangewezen op elkaars gezelschap. De avond begint aangenaam, maar gaandeweg blijkt dat de gasten worden achtervolgd door schaduwen uit het verleden. En dan wordt een van hen vermoord... En nog een. De angst slaat toe en het leven van de achterblijvers wordt een hel.


Chuck Palahniuk - Fight Club (1996)
Debuutroman van Amerikaanse romanschrijver en freelance journalist Charles Michael 'Chuck' PalahniukDe verteller laat zijn baan voor wat die is als hij onder de dwingende invloed komt te staan van Tyler Durden, een raadselachtige jongeman die geheime bokswedstrijden organiseert in de kelders van cafés. Daar vechten twee mannen zo lang als nodig is. Verfilmd met in de hoofdrollen Edward Norton en Brad Pitt.


Dennis Lehane - Shutter Island (Gesloten kamer, 1999)
Zomer 1954. U.S. marshal Teddy Daniels komt aan op Shutter Island, waar het Ashecliffe Hospital, een inrichting voor psychopatische misdadigers, is gelegen. Samen met zijn partner, Chuck Aule, onderneemt hij een speurtocht naar Rachel Solando, een voortvluchtige moordenares. Maar niets is wat het lijkt op het eiland. Terwijl een orkaan losbarst, nemen de vragen toe. Hoe heeft een vrouw uit een gesloten kamer kunnen ontsnappen? Wie laat er aanwijzingen achter in de vorm van cryptische codes? Hoe dichter Teddy en Chuck de waarheid naderen, des te meer ze beginnen te vrezen dat ze Shutter Island nooit meer zullen verlaten. Verfilmd door Martin Scorsese en met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.
 

Harlan Coben - Tell no one (Niemand vertellen, 2001)
Kinderarts David Beck heeft het gevoel dat zijn leven totaal is verwoest. Er gaat geen dag voorbij of hij beleeft de gruwelijke gebeurtenissen van acht jaar geleden opnieuw. Het glinsterende meer. Het zwakke schijnsel van de maan. De hartverscheurende angstkreten. De nacht dat zijn vrouw Elizabeth werd meegesleurd en vermoord. De laatste keer dat hij haar levend zag. Iedereen zegt hem dat hij het verleden achter zich moet laten, maar dat kan hij niet. En nu verschijnt er een bericht op zijn computerscherm, een zin die alleen hijzelf en zijn overleden vrouw kennen. Plotseling wordt David overmand door een onmogelijke gedachte: dat Elizabeth op de een of andere manier, ergens, toch nog in leven is.


Ian McEwan - Sweet Tooth (Suikertand, 2012)
Roman over liefde, list en bedrog en een spel met de werkelijkheid. Serena Frome is de knappe dochter van een anglicaanse bisschop. In haar laatste jaar aan de Universiteit van Cambridge wordt ze door de geheime dienst MI5 geworven. In 1972, Groot-Brittannië zit midden in een economische crisis en wordt geteisterd door terrorisme en industriële malaise, wordt Serena ingezet voor Operatie Suikertand, een geheime missie binnen de literaire wereld. Serena, dwangmatig lezer, wordt verliefd op de veelbelovende jonge schrijver Tom Haley. Kan ze haar leven undercover blijven volhouden?


Rebecca Stead - When You Reach Me (Als je terugkomt, 2010)
Op een dag ontdekt Miranda een geheimzinnig briefje in haar bibliotheekboek, geschreven door een onbekende:  Ik ben gekomen om het leven van je vriend te redden, en dat van mezelf. Ik vraag je twee gunsten. Eén: je moet me een brief schrijven. Miranda vindt nog meer briefjes, achtergelaten op plaatsen waar alleen zij ze zou kunnen vinden. Het lijkt alsof de afzender alles over haar weet, zelfs dingen die nog niet eens gebeurd zijn! Van wie zijn de briefjes? En hoe kan ze door een brief te schrijven iemands leven redden?
Als je terugkomt is een  verhaal over vriendschap en tijd, dat werd bekroond met de Newbery Medal 2010 voor het beste Amerikaanse jeugdboek.


Jodi Picoult - My Sister's Keeper (De tweede dochter, 2005)
Al voor haar dertiende heeft Anna talloze operaties ondergaan opdat de leukemie waaraan haar oudere zuster, Kate, al jaren lijdt, kan worden bestreden. Anna is geboren omdat haar beenmerg gebruikt kan worden voor Kate - een rol die ze nooit in twijfel heeft getrokken... tot nu toe.
Zoals de meeste tieners begint Anna zich af te vragen wie ze werkelijk is. Dan neemt Anna een onvoorstelbare beslissing, die fatale gevolgen kan hebben voor de zus van wie ze houdt...


Sarah Waters - Fingersmith (Vingervlug, 2004)
Derde roman van Britse schrijfster. Weeskind Sue Trinder is als baby achtergelaten bij mevrouw Sucksby, die haar met ongewoon veel tederheid opvoedt. Meneer Ibbs, Sue's stiefvader, verdient de kost met het helen van gestolen goederen. Het huis waarin Sue opgroeit is een thuishaven en toevluchtsoord voor zakkenrollers en andere kruimeldieven. Wanneer de charmant ogende oplichter Richard Rivers, beter bekend als Gentleman, een duivels plan opstelt en Sue daarin betrekt, verandert haar leven voorgoed.
Sues aandeel in het plan bestaat eruit het dienstmeisje te worden van Maud Lilly, een naïef rijkeluismeisje dat samen met haar oom in een groot landhuis woont. Ze moet Gentleman helpen Maud te verleiden. Als dat lukt, krijgt Sue drieduizend pond van de enorme erfenis die Maud ontvangt als ze in het huwelijk treedt. Zodra de erfenis is veiliggesteld, wil Gentleman Maud laten opsluiten in een gekkenhuis. Sue gaat akkoord met het snode plan, maar algauw krijgt ze medelijden met Maud en raakt innig bevriend met haar.
Totdat het ware plan van Gentleman duidelijk wordt, dat het begin is van een reeks verwikkelingen, waarin de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet en van de ene verbazing in de andere valt. Want is Maud wel zo naïef als ze zich voordoet? Welke relatie heeft zij met Gentleman? En welke vreemde rol speelt de oom van Maud, die zich zelden laat zien en dag en nacht bezig is met het overschrijven van boeken?

Vingervlug werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2002 en bekroond met de Crime Writers' Association Ellis Peters Dagger voor de beste historische crime novel.


M.R. Carey - The Girl With All The Gifts (Het meisje met alle gaven, 2015)
Sciencefictionverhaal met de tienjarige Melanie in de hoofdrol. Dokter Caldwell noemt het meisje 'onze kleine genius'. Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze wordt opgehaald en naar het klaslokaal wordt gebracht. Als ze aan de beurt is, houdt Sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht.


Justien Larbelestier - Liar (Leugens, 2010)
Micah geeft grif toe dat ze dwangmatig liegt. En dat kan best de enige waarheid zijn die ze je ooit vertelt. In de loop van de jaren heeft ze haar klasgenoten, haar leraren en zelfs haar ouders bedrogen. Maar als haar vriend Zach op een brute manier omkomt, is de schok misschien groot genoeg om haar op het rechte pad te brengen. Of niet. Leugens is een verhaal met het tempo van een achtbaan dat de lezer tot aan de laatste bladzijde in onzekerheid houdt over de waarheid.


Dean Koontz - Odd Thomas (De gave, 2004) 
Eerste deel in een serie rond Odd Thomas. Deze jongen heeft een bijzondere gave: hij kan de doden zien en begrijpt wat ze willen zeggen. Soms heeft hij voorspellende dromen, andere keren voelt hij aan wat mensen te wachten staat. Maar hij weet dat elke gave een prijs heeft. Als een meisje hem haar moordenaar aanwijst, informeert Odd de politie. De commissaris vertrouwt hem en weet als een van de weinigen van zijn gave. Maar vervolgens krijgt Odd ergere waarschuwingen dan ooit tevoren. Wat staat er te gebeuren? 

Bron: BookBubBlogOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Elf boeken met totaal onverwachte plotwendingen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken